MF DNES

Senior dostal čtyři roky za kácení stromů na trať

- — Jan Bohata

PRAHA Za dva roky staré skácení stromů před vlaky na Mladoboles­lavsku a další hrozby terorem si jednasedmd­esátiletý Jaromír Balda odpyká čtyři roky. Rozhodl o tom senát Vrchního soudu v Praze. Podle verdiktu penzistu čeká ambulantní psychiatri­cká ochranná léčba a musí uhradit škodu 300 tisíc korun.

„Případ má obrovské specifikum a tím je motivace trestného činu – vyburcovat pozornost veřejnosti k problému migrace. Obžalovaný se ve svém jednání ocitl poměrně daleko za hranou trestního zákona,“zdůvodnil úterní rozhodnutí soudce Zdeněk Sovák.Ten v souvislost­i s touto kauzou připomněl i nedávný teroristic­ký útok na Novém Zélandu, jehož motivem se stala také nenávist k imigrantům.

„Trest je přiměřený i rozhodnutí o ambulantní ochranné léčbě a propadnutí věci,“uvedl soudce. Rozsudek je pravomocný.

Útoky na vlaky a šířením nenávistný­ch letáků se v první instanci letos v lednu zabýval již senát Krajského soudu v Praze. Ten rozhodl, že v kauze penzisty jde o teroristic­ký útok a hrozbu terorem, a Jaromíra Baldu poslal na čtyři roky do vězení.

Penzista motorovou pilou skácel 1. června a 28. července 2017 dva stromy na tratě na Mladoboles­lavsku. Jen shodou šťastných okolností podle expertů na železniční dopravu nedošlo k vykolejení či převrácení vlaku. Na místě pak pachatel nechal několik letáků předstíraj­ících útok islámských teroristů.

Další obdobné nenávistné letáky šířil v roce 2017 ve středních Čechách, v Libereckém kraji či Praze.

„Nechtěl jsem dělat teror, nedomyslel jsem následky. Rozhodně jsem nechtěl nikoho zabít,“sdělil důchodce při výslechu. Obžalovaný své jednání vysvětlova­l obavami z přistěhova­lců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia