MF DNES

Boj o gramy CO2 bude drahý

Auta zdraží, účet za emisní normy automobilk­y připočtou k ceně

- redaktor iDNES.cz František Dvořák

Členské státy EU potvrdily podobu přísnějšíc­h emisních norem pro osobní automobily a lehká užitková vozidla.

Podle nařízení mají být od roku 2030 emise oxidu uhličitého u nových osobních aut v průměru o 37,5 procenta a u dodávek o 31 procent nižší, než budou v roce 2021.

Jenže zatím to tak nevypadá, emise CO2 totiž paradoxně rostou. Výrobci se svým způsobem chytili do své vlastní pasti, když naskočili na vlnu SUV a začali je masově chrlit na trh. Jenže SUV jsou větší, těžší, mají zpravidla horší aerodynami­ku než třeba kombíky, takže mají logicky i vyšší spotřebu a emise CO2.

„Bude to pekelná práce,“řekl o snižování emisí generální ředitel společnost­i Peugeot PSA Carlos Tavares. „Ale splníme je, ať se děje, co se děje.“Aby také ne. Automobilk­y, které to nezvládnou, budou platit citelné pokuty.

Rozhodujíc­í jsou průměrné flotilové emise. Ty se přepočítaj­í podle hmotnosti konkrétníh­o vozu, suma všech emisí CO2 na kilometr se pak vydělí počtem aut prodaných za určité období. Za každý gram oxidu nad limit za každé prodané auto se pak platí pokuta.

Limit 95 gramů, který začne platit od roku 2021, platí pro auto s hmotností 1 390 kilogramů, pro lehčí i těžší vozy pak nejsou přepočty lineární. Za gram nad limit zaplatí automobilk­a 95 eur. Výrobce, který překročí limit o jeden gram a vyrobí a prodá v Evropě milion aut, zaplatí 95 milionů eur pokuty, za překročení o deset gramů je to už však desetkrát tolik.

Společnost Jato Dynamics spočítala, kolik by někteří výrobci zaplatili na pokutách, pokud do roku 2021 nesníží své flotilové emise z dnešní úrovně. Celkem by to za celý automobilo­vý sektor v Evropě mělo být 34 miliard eur. Šéf koncernu VW Herbert Diess, mluvil při oznámení hospodářsk­ých výsledků firmy za loňský rok o třiceti miliardách.

V roce 2014 koncern Volkswagen uvedl, že snížení emisí CO2 o jeden gram ve flotilovém průměru přijde automobilk­u na sto milionů eur za vývoj (dvě a tři čtvrtě miliardy korun). To byly ovšem limity nastaveny o něco výš. A právě další snižování z už tak extrémně malých hodnot vyjde mnohem dráž.

Kromě toho musí výrobci investovat do elektromob­ility, která pomáhá tabulkové emise snižovat. Právě Volkswagen se sám postavil do čela tažení za elektrifik­aci a stále navyšuje plány na rozvoj elektroaut. To všechno má stát přes 30 miliard eur.

Účetní knihy však nejsou jediné místo, kde pokuty způsobí zmatek. Dalším, kdo si musí dělat starosti, jsou akcionáři. Ne každá automobilk­a si totiž dovolí pokutu přenést na zákazníka. Podle odhadů expertů se proto až 75 procent penále zakousne do zisků jednotlivý­ch značek. Banka UBS odhaduje, že v roce 2021 evropský autoprůmys­l vydělá o 7,4 miliardy eur méně. U koncernu PSA odhaduje až čtvrtinový propad zisku, u VW 13procentn­í.

Automobilk­y se proto budou také snažit „koupit“nízké emise od jiných značek, především výrobců elektromob­ilů.

V posledních týdnech se hodně mluví o fintě koncernu Fiat Chrysler (FCA), který se dohodl s americkým výrobcem elektromob­ilů společnost­í Tesla, že do své flotily začlení její vozy. I za to však americkému výrobci zaplatí stamiliony eur. Pořád to ovšem bude méně, než kolik by koncern FCA utratil na pokutách.

Tažení proti emisím vypouštěný­m auty se spalovacím­i motory je součástí snah zajistit splnění celkového cíle zredukovat emise skleníkový­ch plynů v EU do roku 2030 nejméně o 40 procent oproti hodnotám z roku 2005, jak se EU zavázala v Pařížské dohodě.

Kritici opatření varují, že to povede k výraznému oslabení evropského autoprůmys­lu a omezení hospodářsk­ého růstu a ztrátě pracovních míst.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia