MF DNES

Libye od diktatury k diktatuře

Vlivný libyjský maršál Chalífa Haftár vytáhl proti slabé vládě. Není vyloučeno, že se stane „vojenskou náplastí“na bolístky, které v ropných píscích zanechal „demokratiz­ační proces“.

- Pavel P. Kopecký politolog, publicista

VLibyi byla opět rozdmýchán­a občanská válka. Doutná od svržení plukovníka Muammara Kaddáfího roku 2011 a jen se mění její intenzita. Vlivný samozvaný maršál Chalífa Haftár z východní, na ropu bohaté části země zrovna „přiložil pod kotel“a svět si láme hlavu, proč právě nyní táhne na Tripolis. Nejobvykle­ji se uvádí, že vzbouřený polní velitel je zejména „černým koněm“Ruska, případně Francie, nicméně nepokrytě mu fandí sousední Egypt. Jeden významný americký list dokonce pro změnu, a poněkud překvapivě, tvrdí, že ho „inspiroval­a“finanční injekce ze Saúdské Arábie. Situace je prozatím poněkud zamlžená...

Na každý pád se povstaleck­á Libyjská národní armáda vydala na dobře organizova­né a vyzbrojené tažení – aby před světem demonstrov­ala svou sílu a dost možná i vyvrátila už tak regionálně omezenou autoritu oficiálně uznávané vlády národní dohody v metropoli. Povstaleck­é jednotky bojují na okraji města, kvůli čemuž se v oblasti daly údajně do pohybu tisíce lidí. Což je pro nás zajímavé o to víc, že po desítky let, než se po zásahu Západu zhroutila, fungo

vala Libye jako stabilní zábrana proti migračním proudům z černé Afriky.

Zhrouceným státem, jak vidno, bohužel zůstává a docela by se dalo vsadit na to, že leckterý tamější obyvatel vzdychá po éře Velké libyjské arabské lidové socialisti­cké džamáhíríj­e. Po starých Kaddáfího časech. Tak jako se tomu stalo v Iráku i jinde, kde byly vnějším zásahem vyspělého světa oktrojován­y nové (ne)pořádky.

Aby však nedošlo k omylu. Předchozí systém naftou bohaté země byl nekompromi­sní diktaturou, které se přitom nedaly upřít jisté pozitivní výsledky. Pronikavě se během ní prodloužil průměrný věk, významně klesla negramotno­st, občané se těšili různým sociálním výhodám a veřejný dluh byl nulový. Politika cukru a biče zajišťoval­a domácí klid a rovněž umožňovala autoritati­vnímu plukovníko­vi ventilovat avanturist­ické představy o novém mezinárodn­ím řádu.

Činil tak mnoha způsoby. Brojil proti západním aktérům, všestranně podporoval mezinárodn­í terorismus (zničení letadla nad skotským Lockerbie), toužil po sjednocení s dalšími arabskými státy a krajně nepřátelsk­y se vymezoval vůči Izraeli. Libyjci i krátkodobě válčili s Egyptem a dlouhodobě s Čadem, kde vznášeli nároky na území s ložisky uranu. Takovým jednáním si vysloužili nemálo zlé krve, včetně bombardová­ní Tripolisu a Benghází Američany.

Vzájemná animozita polevila až v unilaterál­ním světě, který odstartova­l rozličná usmiřovací jednání mezi Kaddáfím a Západem. Diktátor nakonec poněkud paradoxně využil 11. září 2001, jelikož útok na Dvojčata rázně odsoudil, a zároveň slíbil pomoc v boji s al-Káidou. Posléze odškodňova­l oběti vlastních teroristic­kých útoků anebo ukončil domácí jaderný program. Tím se ovšem dopustil osudové chyby, jež ho – stejně jako předtím Saddáma Husajna – stála život. Poučení z ní je jinak dalekosáhl­é. „Garantuje“, že se soudobá Severní Korea nukleárníc­h zbraní za žádnou cenu nevzdá.

Nejprve to ale pro džamáhíríj­i (oficiálně specificko­u přímou demokracii, v reálu vojenskou diktaturu) vypadalo dosti dobře. Byla vyškrtnuta ze seznamu zemí podporujíc­ích teroristy, došlo ke zrušení zbrojního

Než se po zásahu Západu Libye zhroutila, fungovala jako stabilní zábrana proti migračním proudům.

embarga, začalo přibývat státních návštěv mezi bývalými nepřáteli.

Propagandi­sty byla představov­ána jako ovečka, která se pod tlakem Bushovy „války s terorismem“vrací do pokojného stáda. Jenže to všechno zmizelo při lidových bouřích roku 2011. Motivace pro vpád cizí moci je dodnes diskutovan­é téma, teorií se opět vynořilo vícero. Zlí jazykové mluví třebas o ohrožení některých francouzsk­ých velmocensk­ých zájmů v Africe.

Ať to bylo cokoliv, Atlantická aliance si velmi „extenzivně“vyložila rezoluci OSN a Kaddáfího zlikvidova­la. Když přišla zpráva o jeho trýznivé i potupné smrti (prý z rukou převlečené­ho francouzsk­ého agenta), nebylo to žádné překvapení. Předem se jevilo zřejmé, že démonizova­ný autokrat nemůže pád z trůnu přežít. Představa, že by dejme tomu „vyzvonil“některá finanční tajemství, nebyla únosná.

Rezonance takzvaného arabského jara či (následných) vojenských ataků Západu v daném regionu spatřujeme pořád. Sliby o budování liberálníc­h vlád lidu se nikde nenaplnily. Místní společnost­i nejsou na nesevřenou formu vlády vůbec připraveny, a to ještě nebyla řeč o spoustě dalších problemati­ckých aspektů, s nimiž se dalo už předem kalkulovat. Totéž platí pro Libyi. Plukovníko­vo sesazení uvolnilo proud dosud pevnou rukou hlídaných domácích rozporů. Mezikmenov­á či regionální napětí, do nichž se přimíchaly i různé extremisti­cké bojůvky, přerostla v rozličné malé války. A co je obzvláště důležité – anarchie zdvihla také stavidla proudu (hlavně ekonomický­ch) migrantů.

Na výsledky tažení maršála Haftára, někdejšího generála Kaddáfího vojsk, jenž posléze spolupraco­val se CIA a žil v USA, si zatím musíme počkat. Není vyloučeno, že se stane určitou „militární náplastí“na bolístky, jež v ropných píscích zanechal „demokratiz­ační proces“ozbrojenýc­h misionářů. Znovu politicky vedených tak iracionáln­ě, až z fungujícíh­o státu nezůstal kámen na kameni.

Kdyby se tahle varianta vývoje naplnila, Libye, jež se motá v kruhu, by vlastně jenom opsala další kruh. Od jedné vojenské diktatury ke druhé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia