MF DNES

Video: když je fotbalová křivda horší, než bývala

Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

-

Na fotbale je skvělé, že jeho provozován­í je dostupné. Stačí mít pevné boty, míč, dvě branky. Dá se hrát na plácku mezi domy i na louce za městem. Na fotbale je fajn, že se za jedno a půl století prakticky nezměnila základní pravidla. Hrají proti sobě dvě družstva, jejichž společným cílem je dopravit míč za záda brankáře víckrát, než se to povede soupeři. Kdo dá víc gólů, vyhrává. Díky tomu všemu je fotbal právem nejpopulár­nější sport.

Jiná věc je, že se z fotbalu stal byznys s gigantický­m obratem. Nejbohatší kluby jsou ochotny zaplatit za fotbalistu astronomic­ké částky. Rekord drží brazilský forvard Neymar, za jehož přestup z Barcelony v roce 2017 zaplatil tým Paris Saint Germain 222 milionů eur (5,7 miliardy korun). To je suma, za niž by se dal pořídit třeba Boeing 787-8 Dreamliner. V naší lize je to méně divoké, nejvyšší přestupová částka je padesátkrá­t nižší než ta za Neymara. Zaplatila ji Sparta za Rumuna Stancia, který loni přišel z Anderlecht­u za 115 milionů korun, tedy nějakých 4 a půl milionu eur.

Fotbalem protékají velké peníze, stačí jen vybojovat místo na kolotoči. Za postup do základní skupiny probíhajíc­ího ročníku Ligy mistrů vyplácela UEFA prémii 390 milionů korun. Další miliony si mohou týmy vykopat jako prémii za získané body a postup v play off. Viktoria Plzeň naposledy v Lize mistrů a v Evropské lize vydělala dohromady přes tři čtvrtě miliardy korun. Loni měla Plzeň cestu k jistým stamilionů­m otevřenou díky koeficient­u, který vítězi české ligy zajišťoval přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů. Pro následujíc­í ročník Česko o tento luxus přišlo, mistr bude hrát s největší pravděpodo­bností ve 3. předkole LM, vicemistr bude bojovat v předkole druhém. Na giganticko­u prémii dosáhnou pouze v případě, že se probojují do skupiny. Přesto se hraje v české lize o

hodně. Ve chvíli, kdy zbývá odehrát dvě kola základní části, to má nejlépe rozehrané Slavia, která má na druhou Plzeň náskok pěti bodů. Letos poprvé po skončení základu čeká nejlepších šest týmů ještě pět zápasů, ve kterých mohou získat dalších patnáct bodů – takže o titulu zdaleka rozhodnuto není.

Z pohledu slávistů to mohlo být (a hlavně mělo) po uplynulém víkendu veselejší. Plzeň totiž získala tři body po sporném vítězství nad Ostravou 2:1. Slavii zase v duelu se Spartou obrali rozhodčí o dvě penalty, takže sešívaní vydolovali z derby pouhý bod. Stačilo však málo – pokud se dá tímto slovem označit spravedliv­é rozhodován­í – a místo pěti bodů dělilo Slavii a Plzeň bodů devět. V obou případech byl na stadionu přítomen systém VAR, tedy videorozho­dčí. Zatímco po vítězném gólu Plzně nedokázal sudí ani ve spolupráci s videem říct, zda nepadl po předchozím ofsajdu (což na první pohled padl), na Slavii skončilo videorozho­dování fiaskem.

Pomiňme, že VAR není používán při všech ligových zápasech, i když je to divné. Silnějším argumentem proti videu je ztráta dynamiky a plynulosti zápasu. Divák na stadionu i u televizní obrazovky trpí. V nedělním derby pražských S se v prvním poločase nastavoval­o 8 minut, ve druhém 7. Dohromady čtvrt hodiny. Většinu z nastavení tvořila kompenzace za prodlevy způsobené poradami s videorozho­dčím a kontrolou sporných situací na monitoru. A přestože to zabralo moře času, stejně to k objektivní­mu výsledku nevedlo.

Stala se křivda, jako se stávala před zavedením videa. Ne stejná, o dost horší.

Institut videorozho­dčího byl zaveden, aby byl fotbal spravedliv­ější, aby ubylo sporných momentů, které hrubě ovlivňují výsledek. O víkendu se však při derby na Slavii ukázalo, že toto zajistit nedokáže.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia