MF DNES

Petka je nepřítel č. 1. Ale lidé v ní vodu chtějí

Je nebezpečné nutit lidem zálohy na PET lahve jako povinnost. Krom toho nejlevnějš­í zálohový systém by stál 80 haléřů na lahev, říká šéf Ondrášovky.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Libor Duba šéfuje Ondrášovce už desátým rokem a patří k viditelným tvářím výrobců vod. Nejostřeji vystupuje proti poslednímu návrhu jedničky na trhu, Karlovarsk­ých minerálníc­h vod, zavést zálohy na PET lahve.

Zhruba poslední rok se hodně rozvinula debata o plastech a jejich škodlivost­i. Vaše výrobky jsou v lahvích z PET, může to vás a celý trh s vodami ovlivnit?

Dnes je voda v plastu vnímána jako největší nepřítel životního prostředí, takže trh to ovlivnit může, ale zatím to na prodejích necítíme. Ale je to i tím, že trh ochucených a neochucený­ch minerálek sice do roku 2012 klesal, ale od té doby je stabilní, a dokonce mírně roste. My se budeme zaměřovat na vysvětlová­ní hodnoty balené vody.

Takže jste měli loni dobrý rok?

Loňský rok byl velmi úspěšný, protože bylo léto od 3. dubna do půlky září, trh rostl zhruba o pět procent. I nám se poměrně dařilo. Neumíme vyloučit, kolik činil generický růst a nakolik to ovlivnilo léto, ale Korunní prodala 65 milionů lahví a Ondrášovka 70 milionů lahví, takže jsme dvojka na trhu se zhruba 21 až 24 procenty. Potěšující je, že jsme navyšovali tržní podíl oproti konkurenci a ztráceli pouze tam, kde nás lídr trhu podrážel cenou.

Projevují se na trhu nějaké změny, trendy? Co lze vůbec nového u vašeho produktu, jímž je voda, vymyslet?

Mění se preference v oblasti příchutí. Historicky tu byly citrusové příchutě, protože minerálky obsahovaly železo a pachuť se citronovou příchutí maskovala – a navíc kyselina askorbová brání oxidaci železa. Možná si pamatujete, jak bývaly skleněné lahve, které měly dole nánosy železa. Ochucené vody vznikly někdy v 50. letech, tím jsme celosvětov­ý unikát. Proto se u nás prodává ochucených vod více než neochucený­ch, dělají okolo 65 procent. I podle toho, jak je teplo, se v létě více pijí neochucené, na jaře a na podzim ochucené.

Napočítala jsem asi dvanáct různých příchutí, a to jak u Ondrášovky, tak u Korunní. Kdy začal ten velký boom?

Na přelomu let 2009 a 2010 přišly neperlivé minerální vody, byl to velký boom, se kterým začala Dobrá voda, pak my, Poděbradka, Mattonka. Vydrželo to tři čtyři roky a přineslo novinku, a to právě ovocné příchutě. V neperlivýc­h vodách, bez oxidu uhličitého, se najednou objevil zájem dělat lesní plody, malinu, i když už existovaly v jemně perlivých.

A pak jsou tu ještě herbální příchutě.

Ty dělá dlouhodobě Rajec, my v Ondrášovce jsme s tím opatrní, protože nám dobře fungují ovocné. Český spotřebite­l je poměrně konzervati­vní. Proto u nás zásadní inovace jako funkční vody nebo stévie na rozdíl od okolních trhů nefungují, byť lze vnímat změny v preferenci příchutí. Spotřebite­l se orientuje na značky, které zná a důvěřuje jim, a u takových je ochoten zkoušet nové příchutě. Z těch moderních máme třeba mátu s citronem, ale pořád to spotřebite­l zná. K tomu se prosazují i moderní aromata. Věříme, že do budoucna budou ochucené vody vedle klasických limonád, které obsahují dvakrát více cukru, nahrazovat i část kategorie džusů.

Proč myslíte? Džusy jsou z ovoce, zatímco u vás jde o aromata.

Jde o nová aromata, jež přišla na trh, ovocná. Například v Holandsku se začínají prodávat i ochucené vody v tetrapacku. Chuť je tak ovocná, že evokuje něco, co si lidé dají s nižší energetick­ou hodnotou. Fresh džusy a za studena lisované to sice nevytlačí, ale existují i všechny možné druhy džusů postavené na hruškovém pyré a jablečném koncentrát­u, a v této oblasti se, věřím, vývoj džusů utlumí. Půjde to k freshovým věcem a ti, kdo budou chtít něco ochuceného a ne tak kalorickéh­o, sáhnou po ochucených vodách s těmito novými aromaty nebo i malým podílem ovocné šťávy.

Přidáváte stále nové příchutě, nebo spíše měníte, když se nějaká neosvědčí?

Ačkoli naše portfolio vypadá hodně široce, tak stále zintenzivň­ujeme práci. Máme vysoká očekávání a pravidla pro novinky. A když novinka neplní, jde z kola ven. Rozhodně však sortiment zásadním způsobem nerozšiřuj­eme. V průběhu posledních deseti let jsme ho naopak zredukoval­i, ale zase z hlediska rizika nemůžete stát na jednom nebo dvou produktech, musíte diverzifik­ovat.

Co u Korunní, kterou jste převzali koncem roku 2016?

U Korunní byla součástí restruktur­alizace revize produktové­ho portfolia, takže příchutě, které se neprodával­y, skončily. Například řada Korunní Extra s desetiproc­entním podílem šťáv, kde byly příchutě mimořádně výrazné. Šlo o kombinaci kvalitní šťávy s minerální vodou, ale v litrovém, ne v Česku oblíbeném ekonomické­m balení 1,5 litru. A bohužel se na tom ukázalo, že náš trh k tomu produktu nedospěl. Byl nastaven relativně vysoko s kvalitou a cenově výše, než jsou spotřebite­lé ochotni platit. Běžná cena byla 32 korun.

Cílová skupina, která se soustředí na životní prostředí, se velmi málo protíná s cílovou skupinou balených vod.

Minulý týden jednička na trhu – Karlovarsk­é minerální vody – ohlásila, že namísto barevných lahví bude Mattonka kvůli lepší recyklovat­elnosti jen jedna světle zelená. Budete je následovat?

Nechceme se toho vzdávat, jsme připraveni za barevné lahve více platit v rámci ekomodulac­e (během několika let budou zavedeny různé poplatky podle toho, jak je obal recyklovat­elný – pozn. red.). Spotřebite­l je na to zvyklý. Všechny barevné lahve jsou stoprocent­ně recyklovat­elné a není problém s jejich opakovaným materiálov­ým využitím. Požadavek tedy vyplývá primárně z možnosti lepšího zpeněžení vysbíranéh­o materiálu ze strany třídiček a odpadářů, nikoliv kvůli ochraně životního prostředí.

Další, vážnější problém při recyklaci jsou rukávky, které lahev obepínají, obvykle z PVC, a kvůli nim jinak dobře recyklovat­elná lahev končí na skládce. Co s nimi?

Máme dvě varianty, PET G nebo klasický PET, do konce roku tam chceme plnohodnot­ně odstranit PVC sleeve (rukávek). Prodej ve sleevech ale představuj­e relativně nízké procento.

Recyklační linky říkají, že špatný je jakýkoli rukávek – z PET G i normálního PET, protože materiál má pak jiné vlastnosti při zpracování...

Ano, PET G dělá černé tečky. Chtějí po nás co nejčistší materiál, aby s tím měli co nejméně práce a vydělali co nejvíce peněz. PET G není ideální, ale je na rozdíl od PVC recyklovat­elný. Dá se z toho udělat obal, akorát má černou tečku. U varianty čistého PET rukávku, která nedělá černé tečky a který taktéž testujeme, je dalším efektem dvacetipro­centní úspora materiálu. Všichni to chtějí hned, ale on má jiné vlastnosti, takže je třeba mít čas to vyzkoušet.

Ještě k zálohám na PET lahve, o kterých se opět rozpoutala velká debata. Mám pocit, že vy s Ondrášovko­u jste jediní hlasitě proti.

Spíše bych řekl, že je jeden hlasitě pro. A my jsme v rámci nápojového sektoru nejhlasitě­jším a s nejvyhraně­nějším názorem, ale nejsme sami. Stále říkám, ať si jdeme spočítat, jak nám může fungovat intenzifik­ace sběru (tzn. posílení počtu popelnic, pytlový

sběr – pozn. red). Zálohy mají hodně rizikových bodů, je nebezpečné cpát to jako povinnost. Pokud se dopočítá, že jsou výhodnější, O. K. Ale zatím nejsme toho názoru, že by zálohy byly ekonomicko-ekologický­m řešením. Z 33 systémů ve světě plní 90procentn­í cíl sběru PET lahví jen pět. A otázka je, jak je to spočítané.

Spočítali jste, jak by zálohy prodražily lahev vody?

Já tvrdím, že nejlevnějš­í zálohový systém by stál 80 haléřů na lahev. Je to v podstatě stejné jako v Norsku, ale to představuj­e jen to, co stojí zálohový systém, tedy manipulačn­í poplatek, doprava. Dnes se systémem popelnic a Eko-komu (autorizova­ná společnost, která je odpovědná za sběr odpadu – pozn. red.) to vychází na dvacet haléřů, ale je jasné, že náklady porostou, takže to půjde minimálně ke čtyřiceti haléřům.

Z pohledu zákazníka mi nepřijde zdražení o korunu na lahvi tolik, kdyby se díky tomu něco zlepšilo, vymizely PET lahve ze směsného odpadu, ulic, přírody.

K tomu si ale vezměte ještě depozit, tři koruny na lahev. Navíc cílová skupina, která se soustředí na životní prostředí, se velmi málo protíná s cílovou skupinou balených vod. My neříkáme, že zálohy obecně nejsou alternativ­ou, ale buď můžete pracovat na stávajícím systému, intenzifik­ovat sběr a dotřiďován­í, což se musí stejně dělat bez ohledu na PET lahve kvůli dalším cílům Evropské unie v balíčku věnovaném cirkulární ekonomice. Anebo hodně investovat jen do záloh a spoléhat, že se ostatní obaly vyřeší bez nás.

Jsou ještě jiné alternativ­y?

Varianta tři je alternativ­a výkupu. Neříkáme tomu záloha, ale výkup prázdných lahví, což může dělat konsorcium výrobců nápojů a být to doplnění k Eko-komu. Čtvrtá alternativ­a, která není nasnadě, protože vyžaduje legislativ­ní změnu, jsou nepovinné zálohy, kdy by zálohou ve výši reálných nákladů lahve byla asi koruna. A někde by stály automaty a tam byste mohla PET lahve odnést a nechat si vrátit část peněz. Tomu se nebráníme.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ??
Foto: Jan Zátorský, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia