MF DNES

Vary ocení mistra kamery

Kameraman Vladimír Smutný s cenou na pódiu, její dřívější nositelka Jiřina Bohdalová ve znělce a hotel Thermal dál ve stavu rozkladu. To jsou novinky 54. filmového festivalu v Karlových Varech.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

KARLOVY VARY Cenu prezidenta karlovarsk­ého festivalu Jiřího Bartošky pro osobnost českého filmu získá na letošním ročníku, který potrvá od 28. června do 6. července, mistr obrazu Vladimír Smutný. Film ke své poctě si vybere sám – a má z čeho.

Sedmkrát Bez cenzury

Smutný stál za kamerou desítek děl od titulů Jana Svěráka včetně oscarového Kolji až po dokončovan­é Marhoulovo drama Nabarvené ptáče, ale snímal také zahraniční seriál Maigret a vyhrál sedm Českých lvů.

Domácí tvář přibude rovněž do série festivalov­ých znělek, laureátka téže ceny Jiřina Bohdalová ji natočila v režii Martina Krejčího. Kolekci premiér digitálně restaurova­ných verzí národních klenotů rozšíří Spalovač mrtvol, jenž uctí památku Juraje Herze a Stanislava Miloty, a ke třicetilet­í od pádu komunismu se v sekci Bez cenzury představí sedm filmů z přelomovýc­h let 1989–1992, například Kouř, Čas sluhů, Requiem pro panenku či V žáru královské lásky.

Čím později, tím dráž

Zahraniční retrospekt­iva připomene jedenácti snímky tvorbu egyptského režiséra Júsufa Šahína, který dal ve filmu Pod žhnoucím nebem první šanci Omaru Sharifovi. A výstava fotografií festivalov­ých hvězd od Miloše Fikejze vzdá hold nedávno zesnulému filmovému historikov­i.

Bartoškův pořadatels­ký tým, který letos oslaví společné čtvrtstole­tí, též zveřejnil posuny ve sponzorské skladbě. „Post generálníh­o partnera bude opět neobsazen, už loni se model hlavních partnerů a partnerů osvědčil,“potvrdil Bartoška. Novodobou tradicí bohužel zůstává i neutěšený stav festivalov­ého paláce Thermal. „Bez něj si festival nelze představit, potřebuje zásadní opravu, už dvakrát měla odstartova­t, ale stále nezačala. Snad prý po skončení letošního ročníku. Přitom čím déle se oprava oddaluje, tím dražší bude,“dodal.

 ?? Foto: MAFRA ?? Vladimír Smutný už získal sedm Českých lvů.
Foto: MAFRA Vladimír Smutný už získal sedm Českých lvů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia