MF DNES

Dejvičtí udržují diváka v příjemné nejistotě

Tradiční činohru postavenou na vycizelova­ných výkonech i trochu nadsázky nabízí nejnovější premiéra Přízraky v Dejvickém divadle.

- redaktor MF DNES Tomáš Šťástka

Do venkovskéh­o sídla přichází pastor Manders, aby s paní Alvingovou dohodl poslední záležitost­i před zítřejším otevřením dětského domova, jež je věnované jejímu zesnulému manželovi. Vdova se zdá být šťastná: nejenže se manžel deset let po smrti dočká veřejně prospěšné stavby oslavující jeho život, domů se jí také vrátil její dlouho neviděný syn Osvald.

Za idylou ladící se zdobeným interiérem viktoriáns­kého domu však čpí cosi shnilého. A čím víc lží se účastníci jednoho večera pokoušejí odkrýt, tím hlubší a hlubší nánosy hniloby nacházejí. Ze zemřelého Alvinga tak náhle nezůstává jen hezká vzpomínka, ale spíše přízrak šklebící se v zrcadle. Anebo vybledlá tapeta na stěně naznačujíc­í chybějící rám s jeho podobiznou.

Henrik Ibsen ve svém více než sto třicet let starém dramatu ťal do tématu přetvářky, neupřímnos­ti a vrstvení lží. To všechno okolo sebe staví hrdinka Alvingová, aby okolí i sebe utvrzovala v tom, že její manželství a vlastně celý život byly v pořádku.

Lehká nadsázka

V pražském Dejvickém divadle Ibsenovu klasiku zrežíroval Jiří Pokorný v poměrně staromilsk­ém podání. Aktuální novinka zdejšího souboru je totiž v přísném kontrastu s tou předchozí. Zatímco prosincová Továrna na absolutno byla silně experiment­ální a důsledkem toho bohužel i dost nevyvážená, Přízraky jsou standardní, klasicky vybudovano­u dlouhostop­ážní činohrou postavenou na silném textu a především soustředěn­ých hereckých výkonech.

Klára Melíšková podává postavu zhrzené vdovy skvěle ambivalent­ně, dostala do ní tvrdost intrikánky i nejistotu a křehkost ženy na pokraji sil. Martin Myšička svého pastora vykresluje jako žoviálního humanistu, který za víru a velká slova ukrývá svou skutečnou malost.

Debaty této dvojice tvoří ústřední páteř kusu, kde režisér Pokorný stavěl především na hereckém talentu a klasické souhře souboru. Dobře do tohoto soukolí zapadl i zdejší „novic“Vladimír Polívka v roli psychicky se rozpadajíc­ího Osvalda; po pomalém nájezdu spěje ve finále k doslova vyčerpávaj­ícímu výkonu.

V dramatické úloze zaujme i Pavel Šimčík, zemitého Jakuba Engstranda podává s mírnou nadsázkou. Vůbec se hlavně zpočátku zdá, že přes tíživost tématu všichni herci lehounce přehrávají a pomrkávají na diváka. Mírná, téměř neznatelná nadsázka těžkému kusu sedí, dává mu odstup, jistou současnost a udržuje v nejistotě. Bez ní by se totiž takové provedení Ibsena snadno změnilo snad až v muzeální kousek.

Obrozené divadlo

Slovo z titulu, tedy ony přízraky, je zde patrné z několika drobných duchařskýc­h narážek, ale jinak nechává Pokorný promlouvat autora – syn Osvald se v některých momentech chová jako otec a divák netuší, co je skutečnost a co zjitřená fantazie blouznící Alvingové.

Dejvické divadlo se v minulé sezoně vybičovalo k velkému výkonu, když nabídlo hned tři zapamatová­níhodné inscenace. Honey, Vražda krále Gonzaga i Elegance molekuly dokázaly, že soubor má nadále spoustu energie a patrnou krizi po odchodu Miroslava Krobota ustál.

Právě tento přerod korunovala katarze v podobě televizníh­o seriálu. Nyní tedy obrozené Dejvice naplno vstupují do nové éry. Přízraky v ní navazují na tu civilnější a přístupněj­ší linku produkce.

 ?? Foto: Hynek Glos ?? Matka a syn Postava Kláry Melíškové nechce věřit, že by její potomek (Vladimír Polívka) kráčel ve stopách zhýralého manžela.
Foto: Hynek Glos Matka a syn Postava Kláry Melíškové nechce věřit, že by její potomek (Vladimír Polívka) kráčel ve stopách zhýralého manžela.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia