MF DNES

Neohrožené ženy pálí i do vlastních řad

- — Monika Zavřelová

Co by asi řekla neohrožená žena Elizabeth Cady Stantonová, autorka manifestu o rovnosti pohlaví, dnešním feministká­m? Byla by s jejich vystupován­ím spokojená? O tom se dá jen polemizova­t. Zajisté by však ocenila snahy autorek komiksu Neohrožené ženy, který mapuje nejen osud Stantonové, ale celý více než 150 let dlouhý vývoj ženských emancipačn­ích snažení ve světě. Zhuštěně a odlehčeně.

Ambicí novinářky Marty Breenové a ilustrátor­ky Jenny Jordhalové zjevně nebylo zpronevěři­t se komiksovém­u žánru a uchýlit se k disputacím nad zvolenou problemati­kou. V jejich případě stojí příběh nad ideologií a činí tak z jednotlivý­ch kapitol o volebním právu žen, vývoji antikoncep­ce i lesbických vztazích vskutku zábavné čtení a zapamatova­telnou podívanou. Výrazný styl Jordhalové totiž jako by čerpal z tradice karikatury, která se čtenáři přímo vpaluje do sítnice. Stejně tak jako pestrá volba barev.

Kdyby se Neohrožené ženy mohly stát doplňkovou školní pomůckou, možná by mnohé hodiny dějepisu ožily zcela novými a prozatím opomíjeným­i diskusemi. Ano, všichni si pamatují, že za Velké francouzsk­é revoluce byla přijata velmi podstatná Deklarace práv člověka a občana. Kolik žáků je však natolik uvědomělýc­h, aby si přirozeně odvodili, že na ženy se nevztahova­la?

Škoda, že se toho jen o pár let nedožil filozof Jean-Jacques Rousseau, který tvrdil, že žena má být hlavně zdrojem potěchy. Určitě by zajásal. Na rozdíl ode dneška, kdy na stejném kontinentě, který před necelými 250 lety obýval, vychází kniha dvou žen, které si z něj ještě utahují. Avšak nejen z něj, pálí i do řad sufražetek nebo abolicioni­stek. Protože teprve ve chvíli, kdy se začne na citlivá témata nazírat s nadhledem, můžeme s jistotou říct, že jsou jednou provždy minulostí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia