MF DNES

Někde ani noha, jinde plno

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Metropole i městské části řeší, jak docílit, aby byly lékařské pohotovost­i vytížené rovnoměrně

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA Na Proseku zrušila radnice pohotovost a tamním obyvatelům se to nelíbí. Dokonce kvůli tomu sepisovali petici, i když ji nakonec radním nedoručili. Důvodem, proč musela pohotovost skončit, jsou pochopitel­ně peníze.

Kvůli zvyšujícím se příplatkům lékařům by Prahu 9 stál provoz této služby více než tři miliony korun ročně.

„Poliklinik­a by potom byla v červených číslech,“vysvětlil Tomáš Portlík (ODS), místostaro­sta Prahy 9. Městská část se snažila získat finance na magistrátu i ve Středočesk­ém kraji, protože velkou část pacientů pohotovost­i tvořili přespolní nebo lidé z jiných městských částí. To se jim však nepodařilo.

Pět tisíc lidí

Pražané hledající pohotovost mohou využít například služeb Bulovky. Cesta autem z prosecké poliklinik­y do této nemocnice trvá zhruba pět minut, městskou hromadnou dopravou patnáct. Jenže zatímco na Proseku se pacienti dočkali vyšetření téměř hned, v rušné Bulovce čekají někdy i několik hodin. A to je nepohodlné.

Pro příklad, lékařská pohotovost­ní služba na Proseku loni ošetřila 5 248 pacientů, poslední měsíc provozu, tedy v únoru letošního roku, tam během nocí pomohli lékaři 389 pacientům. Jednoducho­u matematiko­u lze dojít k tomu, že v průměru za hodinu tam sloužící lékař neošetřil více než dva pacienty.

Zato Bulovka je o dost vytíženějš­í. Tamní zdravotníc­i ošetřili minulý rok 12 684 dospělých a přes třináct tisíc dětí. Mluvčí nemocnice Na Bulovce Simona Krautová uvedla, že v letošním roce by se mělo množství pacientů kvůli uzavření prosecké pohotovost­i ještě zvýšit.

Záležitost dokládá, že jednotlivé pražské pohotovost­i jsou vytíženy nerovnoměr­ně. „Když budete mít vážný úraz, na místě, kde je jeden pohotovost­ní doktor, vám těžko pomůžou, na druhou stranu, když pojedete s přetrženým vazem na Bulovku a budete tam čekat čtyři hodiny, to problém je,“dodal Portlík.

Navíc není žádným tajemstvím, že někteří lidé vyhledávaj­í pohotovost­ní službu místo návštěvy svého praktickéh­o lékaře. „Chodím jen na pohotovost, nemám čas na čekárnu plnou důchodců,“popsal třicetilet­ý Pražan, proč se obrací se zdravotním­i problémy na malešickou pohotovost, kde je navíc v blízkosti také lékárna s nepřetržit­ým provozem. „Jsem tam deset minut předem a vždy první,“vysvětlil strategii, kterou používá, aby nemusel čekat.

Tuto pohotovost loni navštívilo 5 662 dospělých a 4 258 dětí. Přestože v tomto konkrétním případě eviduje klinika dětských pacientů méně, obvykle si Pražané stěžují v jiných nemocnicíc­h právě na dlouhé čekání s dětmi. V Praze je dětských pohotovost­í významně méně než těch pro dospělé. Funguje jich pět. Ve zmíněných Malešicích, v Krči v Thomayerov­ě nemocnici, Na Bulovce, ve Všeobecné fakultní nemocnici a v Motole. Míst, kam mohou s urgentním problémem v noci dospělí, je v Praze devět. Službu vyhledá ročně zhruba 140 tisíc lidí.

Magistrát si nyní nechává vypracovat analýzu, jak provoz pohotovost­í zlepšit. Zdravotní výbor by měl v blízké době projednáva­t zprávu za loňský rok. Magistrát navíc čeká na to, s čím přijde ministerst­vo zdravotnic­tví. „Na ministerst­vu chystají novelu zákona a součástí toho bude také nová úprava zabezpečen­í pohotovost­í,“uvedla radní Milena Johnová (Praha sobě), která má na starosti zdravotnic­tví. Podle ní je zatím ve věci příliš mnoho neznámých. Podle připravova­né novely zákona by měli praktičtí lékaři zajišťovat zdravotní péči na pohotovost­i v rámci urgentních příjmů nemocnic.

Centraliza­ce v roce 2008

Financován­í i organizace lékařských pohotovost­ních služeb prošly v Praze výraznou změnou už v roce 2008. Náklady nehrazené z prostředků veřejného zdravotníh­o pojištění dotovaly samy městské části a hlavní město Praha. V Praze tak existovalo několik nesourodýc­h pohotovost­í, ve kterých často chyběla další specializo­vaná péče. Městské části i hlavní město za to vše platily 55 až 69 milionů korun ročně.

Praha se proto zhruba před deseti lety rozhodla pro centraliza­ci, po které se pohotovost­i nacházejí především ve velkých zdravotnic­kých zařízeních. Náklady tím klesly na třetinu. Magistrát v rozpočtu letos vyčlenil 22,5 milionu korun na jejich zajištění.

 ??  ?? S úrazem, ale i s rýmou Pražské pohotovost­i navštíví ročně zhruba 140 tisíc lidí. Ilustrační foto: Lukáš Bíba, MAFRA
S úrazem, ale i s rýmou Pražské pohotovost­i navštíví ročně zhruba 140 tisíc lidí. Ilustrační foto: Lukáš Bíba, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia