MF DNES

Za útoky na vlaky padl trest čtyři roky

- — Jan Bohata

První pravomocný případ terorismu odsoudila pražská justice. Za skácení stromů na vlakové koleje před dvěma lety a za šíření nenávistný­ch protiimigr­ačních a protiislám­ských letáků si jednasedmd­esátiletý penzista Jaromír Balda odpyká čtyři roky za mřížemi.

Čeká ho také ambulantní psychiatri­cká ochranná léčba a povinnost uhradit škodu přibližně 300 tisíc korun. Rozhodl o tom včera senát Vrchního soudu v Praze. Trest vzhledem k okolnostem soud uložil pod spodní hranici trestní sazby.

„Případ má obrovské specifikum a tím je motivace trestného činu, vyburcovat pozornost veřejnosti k problému migrace. Obžalovaný se ve svém jednání ocitl poměrně daleko za hranou trestního zákona,“zdůvodnil včerejší rozhodnutí předseda senátu vrchního soudu Zdeněk Sovák. Padly naděje obhajoby na mírnější posouzení činu a nižší trest. „Byť došlo k ohrožení osob ve vlaku, nelze podle mého názoru souhlasit s tím, že tak byla naplněna skutková podstata trestného činu teroristic­kého útoku. V případě letáků mám námitku, zda byly způsobilé šířit strach a zda tak byly míněny,“argumentov­al včera obhájce Aleš Tolnay. Podle něj by delikt měl být posouzen spíše jako obecné ohrožení, kde se sazba pohybuje od tří do osmi let, než terorismus. Za ten lze uložit trest od pěti do 15 roků.

Měl strach o české plémě

„Vážená soudní stolice, od mládí jsem pomáhal lidem. Měl jsem strach, strašný živočišný o milované české písničky a české plémě, o ty naše lidičky, mladé páry,“hájil se Jaromír Balda. Na závěr požádal členy senátu vrchního soudu, aby ho soudili lidsky.

Penzista motorovou pilou skácel 1. června a 28. července 2017 dva stromy na tratě na Mladoboles­lavsku. Jen shodou šťastných okolností podle expertů na železniční dopravu nedošlo k vykolejení či převrácení vlaků, které jely rychlostí okolo 70 kilometrů v hodině. Na místě Balda nechal několik letáků, předstíraj­ících útok islámských teroristů.

Další obdobné nenávistné letáky šířil v roce 2017 ve středních Čechách, Libereckém kraji či Praze. „Nechtěl jsem dělat teror, nedomyslel jsem následky,“hájil se po zatčení.

Vzhledem k osobnosti obžalované­ho sehrály důležitou roli v kauze i posudky psychologa a psychiatra. „Jeho chování bylo ovlivněno organickou poruchou osobnosti, má sklony k impulzivní­mu jednání bez ohledu na následky, sníženou inteligenc­i a sníženou schopnost jednat v zátěži,“vypověděl psycholog Jiří Klose.

Psychiatr Vlastimil Tichý soudu sdělil, že rozpoznáva­cí schopnosti obžalované­ho byly snížené částečně, schopnosti ovládací měrou podstatnou.

V kauze v první instanci rozhodl letos v lednu shodně také Krajský soud v Praze. Proti jeho rozsudku se ihned odvolala obhajoba, avšak neúspěšně. Proti včerejšímu rozhodnutí Vrchního soudu v Praze není žádný další řádný opravný prostředek přípustný. Z vazby byl proto Jaromír Balda převeden do výkonu trestu.

 ?? Foto: Roman Vondrouš, ČTK ?? Marné odvolání Penzista Jaromír Balda a jeho obhájce neuspěli s odvoláním k vrchnímu soudu. Za teroristic­ké útoky a šíření nenávistný­ch letáků si musí odpykat čtyři roky.
PANKRÁC
Foto: Roman Vondrouš, ČTK Marné odvolání Penzista Jaromír Balda a jeho obhájce neuspěli s odvoláním k vrchnímu soudu. Za teroristic­ké útoky a šíření nenávistný­ch letáků si musí odpykat čtyři roky. PANKRÁC

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia