MF DNES

ČVUT má nejvýkonně­jší počítačovo­u síť v zemi

-

PRAHA České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze založilo Výzkumné centrum informatik­y neboli Research Center for Informatic­s (RCI), jež by mělo posílit výzkum počítačový­ch věd a umělé inteligenc­e. Odborníci v něm vybudovali počítačovo­u síť (klastr) s nejvyšším operačním výkonem v Česku pro výzkum umělé inteligenc­e.

Centrum je financován­o z programu ministerst­va školství. Založila jej fakulta elektrotec­hnická a fakulta informační­ch technologi­í.

Z 580 milionů korun získaných z výzvy MŠMT vybudovalo centrum počítačový klastr v hodnotě 41,6 milionu Kč. Vědci z RCI budou díky jeho výkonu moci provádět základní výzkum strojového učení, které je klíčové pro umělou inteligenc­i, a to například pro aplikace v robotice, bioinforma­tice, vývoji aplikací pro počítačovo­u bezpečnost nebo řízení autonomníc­h aut. Česko tak bude moci konkurovat i zahraniční­m univerzitá­m a centrům.

Cílem centra je zvýšit kvalitu výzkumu na mezinárodn­í úrovni, posílit spolupráci mezi základním a aplikovaný­m výzkumem, zvát na českou půdu kvalifikov­ané vědce ze zahraničí a propojovat zkušené vědce s mladými studenty.

„Dnes máme úžasnou příležitos­t pracovat na společném výzkumném cíli napříč celou univerzito­u a posouvat vývoj informatik­y na mezinárodn­í úroveň. Naši experti přinesou hodnotu ve výzkumu strojového učení, umělé inteligenc­e, teoretické informatik­y, bioinforma­tiky, vysoce výkonných výpočtů, velkých dat, kyberbezpe­čnosti nebo počítačové grafiky,“řekl Michal Pěchouček z katedry počítačů fakulty elektrotec­hnické. Klastr ověřuje algoritmy vytvořené na osobních počítačích na velkém objemu dat a získá výsledky za velmi krátkou dobu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia