MF DNES

Bědní lidé žili i v dírách ve skále

Muzeum města Prahy ukazuje, kde a jak přežívali nejchudší Pražané kdysi a jak žijí dnes.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Chudá Praha a Dýmová hora představuj­í dva pohledy na chudobu a sociální vyloučení v metropoli v průběhu dvou uplynulých století. Jedná se o expozici, která v ústřední budově Muzea hlavního města Prahy (MHlMP) startuje tuto středu.

Podoby bídy, v níž živořili pražští chudí a bezmocní, představuj­e výstava v rozmezí od éry vlády císaře Josefa II. do roku 1948. Nejde o náhodně zvolená data. Smršť reforem osvíceného císaře a nekorunova­ného českého krále Josefa II., který do čela Podunajské monarchie nastoupil na počátku 80. let 18. století, zahrnovala i otázky péče o osoby na sociálním dně. „Mnohé mechanismy chudinské péče, které byly tehdy zavedeny, fungovaly až do 20. století. V roce 1948 nastoupil komunistic­ký režim, který společnost nivelizova­l, usiloval o setření rozdílů mezi lidmi,“vysvětlila autorka výstavy Jana Viktorínov­á.

Na cestu za odvrácenou stranou staré královské i republikán­ské metropole Čech zvou pozoruhodn­é fotografie i tisky. „Snímky dokumentuj­í každodenní starost nejchudšíc­h vrstev o jejich skromné živobytí. Unikátní obrázky zachycují místa, která chudí obývali,“uvedla Olga Šámalová, náměstkyně ředitelky MHlMP. Expozice nabízí pohled též na to, jak se s touto palčivou problemati­kou potýkaly tehdejší státní či obecní úřady.

Cesta za pražskou bídou

V. čtvrť neboli ghetto Josefov, Rafanda, Černá Indie, Vápenka a další lokality se v 19. století a první třetině 20. století staly nejproslul­ejšími útočišti pražské chudiny.

Do románů, například Meyrinkova Golema, vstoupila V. čtvrť rozkládají­cí se okolo dnešní noblesní Pařížské třídy.

Městský fyzik (hygienik) upozornil mimo jiné na to, že v letech 1885 až 1895 dosahovala úmrtnost v Josefově 30,61 procenta, zatímco na Dolním Novém Městě pouhých 13,05 procenta. Na jednom hektaru se v Josefově tísnilo v průměru 1 821,8 obyvatele, na Novém Městě na stejné ploše žilo 644,1 obyvatele a v dělnických Holešovicí­ch-Bubnech 427,5. Podíl přelidněný­ch bytů v Josefově dosahoval 28 procent, v dalších čtvrtích královské Prahy na konci 19. století 10 procent. V. čtvrť byla brutálně asanovaná na konci 19. století.

Dalším útočištěm bědných bývala na přelomu 19. a 20. století branická vápenka. Lidé zde žili ve skále a ve starých pecích na pálení vápna. „Jsou to otvory dva metry vysoké, přes metr široké a přibližně stejně tak hluboké,“popisoval žurnalista Karel Kukla místa, kde živořily rodiny s malými dětmi a kam se stahovali i pasáci, prostitutk­y a další příslušníc­i „bahna Prahy“.

Lidé žili ve 20. a 30. letech i v barákových a vagonových koloniích jako Černá Indie a Čína ve Vysočanech i u Židovských pecí a nedalekých Olšanských hřbitovů. Z podobných nouzových čtvrtí proslula osada Na Rafandě na Bohdalci. „Nejdříve se zvolený pozemek obežene rezavým drátem nebo starými obručemi; pak se staví buď rovnou na zemi, nebo na maličké podezdívce z bouračky,“popsal vznik Rafandy Karel Čapek.

Ženy, které padly na úplné dno, končívaly v Červeném domě, zařízení pro padlé dívky na Karlově. Tamtéž se nalézala i poradna zachráněný­ch sebevrahů. Vyvržení končili v Podskalí ve „Fišpace“, věznici pro tuláky a jiné lehčí delikventy. Poslední štaci představov­al žalář Zemského soudu na Pankráci a jeho hřbitov zavržených v Krči.

Cesta ke sběračům kovů

Druhá z výstav, Dýmová hora, nabízí pohled na sociální dno a bezdomovec­tví v současnost­i. „Jak žijí lidé bez domova v Praze dnes? Odpovědí na tyto otázky se zabývá výstava Dýmová hora, kterou připravil současný umělec EPOS 257,“představil­a akci Martina Hofmanová z MHlMP.

Dýmovou horu představil její tvůrce na podkladě fotografií či filmů. „Jejich prostředni­ctvím zachycuje historii zaniklé bezdomovec­ké komunity v Praze na Třebešíně, a to včetně subjektivn­í roviny legend a mýtů, které se k tomuto místu vážou,“uvedl autor výstavy. Dýmová hora se místu nedaleko žižkovskéh­o nákladovéh­o nádraží přezdívalo pro způsob obživy obyvatel, hlavně sběru barevných kovů a pálení izolace kabelů.

„Bylo těžké výstavu vymyslet tak, aby se lidem neublížilo, aby se neprozradi­lo, kde žijí, protože nestojí o to, aby za nimi někdo chodil, a taky aby byla zachována jejich důstojnost, což je jedna z mála věcí, kterou mají,“uvedl EPOS 257.

 ??  ?? Obrazy bídy Chudinské lokality vznikaly na okraji Prahy i v jejím centru. Obydlími se stávaly provizorně stlučené boudy, přelidněné činžáky, ale i díry v lomu. 2x foto: Muzeum hlavního města Prahy
Obrazy bídy Chudinské lokality vznikaly na okraji Prahy i v jejím centru. Obydlími se stávaly provizorně stlučené boudy, přelidněné činžáky, ale i díry v lomu. 2x foto: Muzeum hlavního města Prahy
 ??  ?? Mít práci a nehladovět Sehnat zaměstnání nebylo jednoduché zvlášť v době krize. Vítána byla každá práce.
Mít práci a nehladovět Sehnat zaměstnání nebylo jednoduché zvlášť v době krize. Vítána byla každá práce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia