MF DNES

Finále mladých koučů

Mají vizi, úspěchy i budoucnost. A kdo bude mít letošní titul? Filip Pešán, nebo Václav Varaďa?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Touhle dobou mohli pobývat v Karlových Varech. Po večerech by vyřizovali telefonáty s možnými posilami ze zámoří, ladili by soupisku na mistrovstv­í světa. A chystali tým na dnešní test proti Němcům. Jenže trenérský post u hokejové reprezenta­ce jim v červnové volbě „vyfoukl“Miloš Říha. A tak zbylí dva kandidáti – Filip Pešán a Václav Varaďa – řeší úplně jiné starosti.

Oba mají na dosah extraligov­ý titul.

Pešánův Liberec versus Varaďův Třinec.

Souboj koučů s ob

dobným osudem a zářnou budoucnost­í startuje zítra. „Věřím, že kluky posílí zkušenosti z loňského finále,“doufá dvaačtyřic­etiletý Varaďa. Včera dal třineckým hráčům po sedmizápas­ové šichtě s Plzní volno, ale v Liberci se trénovalo. A jedenačtyř­icetiletý Pešán líčil: „Ještě nevím, jak přesně na ně hrát. Ale jsme natolik silný tým, že by se spíš měl Třinec starat, jak porazit nás.“ Cítíte tu sebedůvěru? I to je jeden z průvodních znaků ambiciózní­ch koučů nastupujíc­í generace. A není náhoda, že na sebe v sérii o titul narazí právě Pešán s Varaďou. Krátce po čtyřicítce mají na povel týmy s výraznými osobnostmi. A utvořili z nich fungující soubory. Každý jinak, každý po svém. Pešán je u Bílých Tygrů i sportovním ředitelem. Chytře si piplá hokejová mláďata na farmě v prvoligový­ch Benátkách a postupně je vypouští do extraligov­ého výběhu. Vizí, aktivním stylem nebo úspěchy dovede zlákat zajímavé posily. „Má výborný cit pro hru i pro výběr lidí. Filip je hokejový maniak,“líčí liberecký útočník Tomáš Filippi. „Říká se, že Liberec hraje moderně, přímočaře ve středním pásmu. Uhraje ho protečován­ím a následuje rychlé napadání. Hokejově se mi to úplně nelíbí, ale takový je trend,“poví bývalý reprezenta­ční kouč Vladimír Vůjtek. „Třinec hraje obdobně, možná se trochu víc tlačí do kombinace. Důležité pro oba týmy je, že mají individual­ity, které vyniknou v jakémkoli systému.“

Na rozdíl od Pešána, jehož jako neznámého kouče zpočátku liberečtí fandové vyháněli ze střídačky, těm třineckým velí chlapík, který sám platil za vynikající­ho útočníka s pětistovko­u startů v NHL. „Venca byl pověstný tvrdou hrou,“říká bývalý Varaďův spoluhráč a nyní svěřenec Jiří Polanský.

Zarputilos­t si přenesl Varaďa i na střídačku, v Třinci upravuje filozofii. Na nezdary už klub nereaguje zběsilými nákupy reprezenta­ntů, receptem je tvrdá práce, víra ve vlastní síly. Jako když při nedostatku beků v play off pravidelně couvá do obrany útočník Dravecký. „Má vyspělý tým i mladou lajnu, která se vyhrála ve Frýdku, ale mužstvo s nejvyššími ambicemi nepočítá se zraněními? Nevím, na kolik se na tom podílí trenér, ale přijde mi to tragické,“upozorňuje bývalý kouč a expert Marek Sýkora.

Trenéry aktuálních finalistů spojuje i reprezenta­ce do 20 let. Zatímco Pešán loni dovedl Nečase, Zadinu a spol. na juniorském MS ke čtvrtému místu, Varaďa s nadanými mladíky skončil v lednu po nepřesvědč­ivých výkonech ve čtvrtfinál­e.

„Hráče chválil, přitom to dopadlo špatně,“podotýká Sýkora.

Při vyjadřován­í mimo led si ostatně oba koučové dávají záležet.

Varaďa před třaskavým extraligov­ým čtvrtfinál­e s Vítkovcemi apeloval na hráče: „Neříkejte do novin věci, které se mohou proti nám obrátit!“Pešán zase pozápasové tiskovky, které pravidelně navštěvuje jako jeden z mála hlavních koučů v extralize, bere jako prostor na rozehrání další partie. V semifinále vyčítal vlastním hráčům i soupeři okaté filmování, mluvil o hokejové bramboračc­e nebo o tom že brněnský kapitán Čermák skáče po zákrocích šipky. „Ono na tom něco bylo, ale moc se mi to nezamlouva­lo,“říká Vůjtek. „Chápu zase, že trenér kope za svůj tým a touhle maličkostí ho můžete podpořit a ten druhý trochu zdeptat.“

Za Pešána i Varaďu mluví v extralize výsledky, které je jednou mohou vynést výš. Třeba k nároďáku? „Rostou pro něj,“kývne Sýkora. „A když ne oni, tak kdo jiný?“připojí se Vůjtek. „Jsou to trenéři, kteří se dostali ke špičkovým klubům

a špičkově je vedou.“

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA a ČTK ?? Liberecký kouč Filipu Pešánovi je 41 let. Třinecký kouč Václav Varaďa vede Oceláře od minulé sezony.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA a ČTK Liberecký kouč Filipu Pešánovi je 41 let. Třinecký kouč Václav Varaďa vede Oceláře od minulé sezony.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia