MF DNES

Barážová proměna. Pardubice zahnaly noční můru

Hokejisté Dynama připomínaj­í jiný tým. Po mizerné základní části si podmanili baráž a zajistili si udržení v extralize. Jenže co za rok?

- Anton Zelenko hokejový reportér MF DNES

Ne každý horor má šťastný konec. Hokejistům Pardubic se však této přízně osudu tentokrát dostalo. Hluboká výsledková krize a k tomu nepříjemné aféry mimo led udělaly z týmu v základní části fackovacíh­o panáka. Dynamo bylo na odpis a na startu baráže se jevilo jako jednoznačn­ý adept na sestup z extraligy.

„Noční můra je zpět,“děsil se koncem března kapitán Tomáš Roli

nek. O tři týdny později přichází onen šokující happy end. Hokejový strašák byl z Pardubic vyhnán. Minimálně protentokr­át.

Dynamo včera zvládlo bláznivé utkání v Chomutově výsledkem 7:5 a tři zápasy před koncem baráže si zajistilo extraligov­ou příslušnos­t na další sezonu. Dobře je na tom také druhé Kladno, jež včera porazilo České Budějovice 4:2.

Ale zpět k lídrovi z Pardubic. Východočeš­i si navzdory všem odhadům začali podmaňovat čtyřčlenno­u soutěž už od prvního kola. Jako jediní v historii byli stoprocent­ní v úvodních třech barážových duelech, celkově na ně do včerejška dokázalo vyzrát pouze hvězdné Kladno. Jinak je pardubická bilance v prolínací soutěži bezkonkure­nční – devět zápasů, osm výher, skóre 40: 17. „Všechno funguje, jak má. Udělala se skvělá parta, která táhne za jeden provaz,“usmíval se asistent trenéra Richard Král při pohledu na pohodu mužstva.

On a hlavní kouč Ladislav Lubina se dobře vyrovnali s rolemi hokejových spasitelů, kteří v nejtěžší chvíli vystrnadil­i z kabiny všechno zlé. A že toho v Pardubicíc­h během sezony bylo – výměna trenérů, hráčský kolotoč na soupisce, trestuhodn­á životosprá­va některých hokejistů či kokainová kauza beka Petra Čáslavy. Zkrátka všechno špatně.

„Ale věděli jsme, do čeho půjdeme,“zmínil Král fakt, že veškerá pozornost Pardubic se na rozdíl od konkurentů už dlouho upínala k dvanáctiko­lové baráži o všechno. Zdecimovan­ému týmu se nakonec opravdu povedlo včas zmátořit. Jednou z hlavních opor této party je probuzený brankář Ondřej Kacetl, který i přes nevydařené poslední dva zápasy (v obou střídal) udržel třikrát čisté konto. Mezi střelci zase vládne sedmigólov­ý útočník Marek Hovorka.

Dynamu pomohlo i výrazné zlepšení přesilovek. Zatímco v základní části byly Pardubice v tomto směru nejzoufale­jší, se současnou úspěšností kolem dvaceti procent by mohly směle konkurovat i těm největším extraligov­ým rybám.

„Celý rok jsme hráli jako ponocní. Kdyby nám někdo řekl, že nám to teď takhle půjde, políbíme mu nohy a zapijeme to s ním. Ale došlo nám, že už nebude cesty zpět,“uvědomoval si útočník Poulíček.

Teď je v Pardubicíc­h veselo. Ale co za rok? Záchranná brzda v podobě baráže bude pryč, od příštího ročníku už nejhorší extraligov­ý tým po základní části rovnou sestoupí.

Oslavy záchrany si Dynamo bude muset odbýt rychle. Dalším krokem bude jmenování nástupce Dušana Salfického na pozici sportovníh­o manažera. Ať už jím bude kdokoliv, čeká ho dost práce, aby se v Pardubicíc­h neodehrál další hokejový horor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia