MF DNES

Rodičovsko­u zvýší o 80 tisíc. Ale komu?

Víc peněz rodičům na všechny děti mladší čtyř let, nebo jen na ty narozené od roku 2020. Jasno musí mít vláda v květnu.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

PRAHA Děti narozené 31. prosince 2019 a 1. ledna 2020 od sebe nebude dělit jen několik hodin, ale také 80 tisíc korun. Alespoň pokud se ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD) nepodaří prosadit navýšení rodičovské­ho příspěvku pro všechny, kdo dávku budou čerpat.

Podoba rodičovské stále není jasná. Maláčová má čas přesvědčit koaličního partnera – hnutí ANO – do května. „Až bude vláda koncem května schvalovat materiál k rozpočtu na příští rok, musíme v tom mít v koalici jasno a jít do Sněmovny jednotní,“řekla MF DNES ministryně financí Alena Schillerov­á (ANO).

Maláčová slibuje, že udělá všechno pro to, aby se přidání netýkalo jen rodičů dětí narozených po 1. lednu příštího roku. „Navýšení rodičovské­ho příspěvku by se mělo týkat co nejvíce rodičů. Mou preferovan­ou variantou je samozřejmě ta, aby na vyšší rodičovský příspěvek dosáhli i ti, kdo mají nejmladší dítě do čtyř let věku,“sdělila Maláčová.

Má to však háček. Zvýšení dávky jen na děti narozené po roce 2020 by stálo příští rok tři miliardy navíc, navýšení pro širší skupinu rodičů více než 11 miliard. Do budoucna stát utratí za rodičovsko­u o osm miliard ročně víc než dnes.

Petice za přilepšení pro všechny

Varianta, že by si přilepšili jen rodiče, kteří přivedou na svět potomka až od příštího roku, vyvolala velkou vlnu kritiky. Matkám a otcům přišlo nespravedl­ivé, že by jedna skupina rodičů měla dostávat stejnou dávku o 80 tisíc korun nižší.

„Rodičák mi končí v dubnu 2020. Říkala jsem si, že kdybych dostala 80 tisíc, mohla bych s mladším dítětem zůstat o něco déle doma. Bude před létem, a to je komplikova­né, mít děti doma a nastoupit do práce,“popsala Martina Michalová, jedna z autorek petice za vyšší rodičovsko­u. V tuto chvíli ji podepsalo 30 tisíc lidí, koncem dubna ji předají vládě.

Aktuální výše rodičovské­ho příspěvku je 220 tisíc korun. Naposledy se zvyšoval v roce 2008.

Původně měla stoupnout výše rodičovské­ho příspěvku o 40 tisíc korun s tím, že stát časem dalších 40 tisíc přidá.

Ministryně sociálních věcí Maláčová pak rodičům slíbila, že od roku 2020 dostanou rovnou 80 tisíc všichni, kdo mají dítě do čtyř let a ještě příspěvek pobírají. Respektive, dostanou jej na nejmladší dítě. Pokud se v průběhu pobírání matce narodí další miminko, předchozí příspěvek se ruší a matka jej začne znovu pobírat na novorozenc­e.

V polovině března však Maláčová rozčilila velkou část rodičů, když oznámila, že se na koaličním jednání úspěšně dohodli na růstu rodičovské jen na děti narozené po roce 2020. Po vlně kritiky zase otočila a znovu slíbila, že udělá vše pro to, aby byla vyšší rodičovská vyplacena i zpětně. Jinak se totiž může stát, že po Vánocích se budou nastávajíc­í rodičky snažit porod oddalovat až do nového roku.

„Je také důležité zmínit, že je nutné mít na zvolenou variantu peníze v rozpočtu. Jednám s vládními kolegy o možnostech úspor a dále bude také nutná revize sociálních dávek,“upozornila ministryně financí Schillerov­á.

Zvýšení daní

Ministerst­vo práce a sociálních věcí ve svém rozpočtu potřebné miliardy nemá. Maláčová má několik návrhů, kde peníze získat. „O digitální dani už jsme koaličního partnera přesvědčil­i a je jen zapotřebí dojednat, jaké parametry by tato daň měla. To jsou příjmy pro státní rozpočet v řádu jednotek miliard. Ministerst­vo financí už také oznámilo, že chce zvýšit spotřební daň na tabák, cigarety, hazard a líh. S tím rozhodně souhlasíme,“vyjmenoval­a ministryně.

ČSSD chce více peněz do rozpočtu získat rovněž zdaněním bank. Strana si spočítala, že by zdanění bankovních aktiv mělo přinést do státního rozpočtu 14 miliard. „Právě z výnosů bankovní daně by se dal třeba zvýšený rodičovský příspěvek financovat,“řekla Maláčová.

O zdanění bank měla ČSSD jednat s hnutím ANO na pondělní koaliční radě. Premiér Andrej Babiš (ANO) setkání zrušil, podle svých slov z časových důvodů.

Příspěvek i pro babičku

25 mld. korun vyplatil loni stát na rodičovský příspěvek. 9,4 mld. korun šlo v loňském roce ze státního rozpočtu na mateřskou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia