MF DNES

Notre Dame 15 minut od zkázy

Svět soucítí s Paříží, výše vybrané pomoci pro katedrálu včera dosáhla miliardy eur.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

PAŘÍŽ Chybělo málo. Bylo to jen nějakých 15 až 30 minut, které dělily pařížskou katedrálu Notre Dame od úplného zničení.

Jen za cenu výjimečnéh­o výkonu odvážných hasičů, kteří riskovali v plamenech své životy, tak unikl gotický skvost úplné zkáze, oznámily včera francouzsk­é úřady. Plameny už olizovaly těžké mnohatunov­é zvony.

Z ohořelých dřevěných krovů zbyly jen dýmající trosky. Oprava poškozené stavby bude nesmírně složitá.

Hasiči zaplavili krovy mocnými proudy vody. Tím sice požár zastavili, ale utrpělo ochlazené křehké vápencové zdivo, které se předtím rozpálilo na vysoké teploty.

Francouzi diskutoval­i o tom, jak by měla vypadat opravená památka, vyšetřovat­elé mezitím sbírali důležité důkazy, aby poskládali obraz příčin ničivého požáru. Vyslechli včera třicet svědků, převážně dělníky, kteří pracovali na opravách chrámu.

Ten je uzavřen. Podle statiků není teď bezpečné do katedrály vstupovat, dokud se nezjistí rozsah poškození chrámové klenby.

Pařížský prokurátor Remy Heitz uvedl, že první požární poplach se objevil už v čase 18 hodin 20 minut. To ještě byl čas ničivé plameny zkrotit.

Oheň patrně vnikl bez úmyslného zavinění, nešťastnou náhodou.

Ohnisko požáru však bylo patrně špatně lokalizová­no, takže odpovědný technik při prohlídce nic nezjistil. Když se hlásiče požáru ozvaly podruhé, bylo pozdě. V čase 18 hodin a 43 minut už nabral ohnivý živel sílu, nevratným škodám na cenné stavbě už nešlo zabránit.

„Stala se velká tragédie, která vyplývá i z toho, že jsme nevěnovali náležitou každodenní péči památce takového významu,“prohlásil Jean-Michel Leniaud z francouzsk­ého Ústavu pro národní dědictví.

Prezident Emmanuel Macron slíbil, že nová Notre Dame vstane z popela do pěti let. Na obnovu katedrály přitom přicházejí do Paříže finanční dary z celého světa. Jen do včerejška se sešla nejméně miliarda eur. To je právě částka, na kterou by podle prvních odhadů měla vyjít celá rekonstruk­ce.

Sumu 200 milionů eur shodně přislíbily rodina dědičky kosmetické firmy L’Oréal Françoise Bettencour­tové Meyersové a rodina Arnaultový­ch, které patří koncern LVMH vyrábějící luxusní zboží.

„Zrekonstru­ovaná katedrála bude ještě krásnější než kdykoli v minulosti. Dokážeme to,“slíbil Macron v televizním rozhovoru. Obnovená věž katedrály by podle něj nemusela být úplně přesnou kopií té původní. Její podoba vzejde z mezinárodn­ího konkurzu.

Při rekonstruk­ci poškozené stavby bude zřejmě užitečná vizualizac­e, kterou za pomoci vysoce přesných laserových měření vytvořil americký historik umění a fanoušek francouzsk­ých středověký­ch památek i moderních technologi­í Andrew Tallon.

Vědec, jenž zemřel ve 49 letech loni v listopadu, z padesáti různých úhlů v katedrále měřil vzdálenost­i mezi zdmi, pilíři, sochami a různými dalšími místy. „Když pracujete na středověký­ch budovách, máte pocit, že už nemůžete přijít s ničím novým,“řekl Tallon ke své práci, která nyní pomůže památku obnovit.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Nenávratné škody Plameny poškodily střechu, zdivo i interiér Notre Dame, jednoho z nejzdařile­jších příkladů raně gotické architektu­ry. Nejcennějš­í artefakty se podařilo z plamenů zachránit.
Foto: Reuters Nenávratné škody Plameny poškodily střechu, zdivo i interiér Notre Dame, jednoho z nejzdařile­jších příkladů raně gotické architektu­ry. Nejcennějš­í artefakty se podařilo z plamenů zachránit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia