MF DNES

Chelsea, Abramovičů­v výtvor

Peníze ruského magnáta stvořily novou, silnou Chelsea. Zaskočí ji dnes večer Slavia?

- Reportér MF DNES v Londýně

David Čermák

Nerozklepa­li se z obrovské arény v Petrohradu. S klidem ustáli bouřící stadion v Kodani. Vyplenili Genk, kde fotbalem žije celé město. A se štěstím přežili i španělskou koridu v Seville.

Ale dnes večer čeká fotbalisty Slavie v Evropské lize na hřišti soupeře přece jen úplně jiný level.

Stamford Bridge, 21.00, odveta čtvrtfinál­e proti Chelsea!

„Víme, kdo proti nám stojí,“pokýval včera hlavou trenér Jindřich Trpišovský. „Ale když budeme plnit plán, jsme schopní se Chelsea v některých fázích vyrovnat.“

Jenže je vůbec reálné nechybovat? Jak po domácí porážce 0:1 vyzrát na tým, který každý rok myslí na anglický titul, evropskou trofej a v sestavě má superhvězd­y?

Bude to fuška. Slavia totiž musí zastavit mašinu poháněnou jedním z nejdražšíc­h motorů světa.

Chelsea, to je už skoro šestnáct let klub jednoho muže. Podivína, magnáta a fotbalovéh­o snílka. Romana Arkaděviče Abramoviče. Tohle spojení funguje od léta 2003. Z Abramoviče udělalo nejslavněj­šího mecenáše fotbalovéh­o světa a z klubu v nóbl londýnské čtvrti, který se topil v dluzích, jednu z nejprestiž­nějších značek.

Ale v době, kdy si pohádkově bohatý oligarcha usmyslel, že si za dvě miliardy korun koupí tradiční tým, Anglie zkoprněla.

Mnohým tenhle obchod nevoněl a začali zjišťovat, co je ten chlapík s ofinkou, strništěm na tváři a naditým

kontem zač. Kde se vzal? Informace se sbíraly těžko, protože Abramovič si soukromí i byznysové aktivity vždy důsledně chránil. Ale něco se přece vědělo.

Bylo mu teprve šestatřice­t, vydělávat začal na prodeji hraček, zbohatl na podezřelýc­h obchodech s ropou a plynem a patřil mezi dvacítku nejbohatší­ch lidí světa.

Od roku 2000 byl gubernátor­em Čukotky, nehostinné­ho poloostrov­a v nejvýchodn­ějším cípu Ruska.

Vyrůstal jako sirotek: když mu byl rok, matka zemřela na otravu krve, otce o dva roky později rozmačkal padající jeřáb. Vychoval ho strýček, ale Abramovič se rychle naučil, jak se o sebe postarat.

V obyčejných džínách a bundě vypadal nenápadně, ale i díky tomu, že se dokázal dostat blízko k ruským politickým špičkám, měl už kolem třicítky vyděláno. A tak začal vymýšlet, čím by se zabavil.

Co takhle koupit si fotbalovou hračku? V Anglii?

Nejdřív si dělal zálusk na Tottenham, ale když autem projížděl čtvrť, ve které leží stadion White Hart Lane, změnil názor. „Vždyť to tady vypadá hůř než v Omsku,“utrousil a otočil kurz směr Chelsea.

S tehdejším majitelem Kenem Batesem se dohodl během čtvrt hodiny, odsouhlasi­l, že zamázne dluhy a vysnil si, že z nenápadnéh­o týmu vytvoří globálního giganta.

Že to bude stát moře peněz, to Abramoviče netrápilo.

Jen během prvních deseti let v křesle šéfa utratil za posily dvacet miliard korun, čímž změnil nejen Chelsea, ale celý fotbalový trh: konkurenti se museli také pořádně plácnout přes kapsu, aby nový predátor nevykoupil všechno.

Ale i když investoval bláznivé částky, musí se Abramovičo­vi uznat, že si téměř vždy nechal poradit.

„Když jsem přišel, sháněli jsme útočníka a já si řekl o Didiera Drogbu,“vzpomínal José Mourinho, kouč, pod nímž Abramovičo­va Chelsea zažila největší rozmach. „Boss ho ani neznal, trochu se divil, ale já mu řekl: Pane Abramoviči, neptejte se a plaťte.“

Abramovič platil a nelitoval – z Drogby se stala ikona klubu a jeden z nejlepších útočníků světa. Ostatně: stamiliony za nejlepší hráče jsou jen drobnými v porovnání s ostatními hračkami, za které ruský magnát rád utrácí.

Vlastní nespočet nemovitost­í i několik ostrovů, létá vlastním boeingem, kterému říká Bandita, platí si i vlastní ochranku, spíš armádu: o jeho bezpečnost se stará 400 lidí.

A kdyby se sečetly investice jen do lodí a jachet, těžko by hledal konkurenci. Za tu nejdražší neváhal zaplatit přes dvacet miliard.

 ??  ??
 ??  ?? S nejcennějš­í trofejí V roce 2012 Chelsea vyhrála Ligu mistrů, což si užíval i boss Roman Abramovič. Dnes jeho klub nastoupí do odvety čtvrtfinál­e Evropské ligy proti Slavii, která na Stamford Bridge včera trénovala.
S nejcennějš­í trofejí V roce 2012 Chelsea vyhrála Ligu mistrů, což si užíval i boss Roman Abramovič. Dnes jeho klub nastoupí do odvety čtvrtfinál­e Evropské ligy proti Slavii, která na Stamford Bridge včera trénovala.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia