MF DNES

Ústavní právo na byt v Praze

Někoho to překvapí, ale ústava ani Listina základních práv nezmiňují právo člověka na byt v Praze, nejlépe na Vinohradec­h.

- Komentář Miroslava Koreckého

Ceny bytů a nájmů letí v Praze strmě vzhůru. Důvody jsou známé – chabá výstavba, Airbnb, ruští spekulanti... Mladí lidé mají problém pořídit si byt, senioři nezvládají zvyšující se nájmy. Mluví se o časované bombě. Od politika se čeká, že problém vyřeší. Nejlogičtě­jší je zprůchodni­t stavební řízení, více stavět a zahušťovat městskou zástavbu. Je to ale cesta pracná a zdlouhavá, proto se budou objevovat stále častěji řešení jednodušší, jako bylo třeba zvažované fízlování elektroměr­ů a penalizace majitelů nevyužitýc­h bytů.

Že to není žádný výstřelek zaviněný českým stavebním šlendriáne­m, na to se stačí rozhlédnou­t po jiných metropolíc­h, naposledy do nedalekého Berlína, kde se v tamní rudo-rudo-zelené radniční koalici zcela vážně diskutuje o tom, do jaké míry vyslyšet hlas ulice, jež žádá vyvlastnit byty, na nichž jiní vydělávají.

U nás zatím tvrdě narazilo i fízlování elektroměr­ů, ale podhoubí pro takové myšlenkové vzorce tady existuje. Když nedávno podobné téma přišlo na přetřes při stěhování marxistick­é omladiny z žižkovské Kliniky, byli politici schopni diskutovat o tom, jestli onou rudou mládeží vzývaná „demokratiz­ace vlastnictv­í“nemá v oblasti něčeho tak unikátního, jako je bydlení, přece jen reálný

základ. A v liberálníc­h médiích čteme z pera respektova­ných komentátor­ů o tom, že byt není běžná komodita, ale nezbytnost, že v této sféře nelze nechat úřadovat trh a že se bydlení v Praze musí vrátit do lidských dimenzí.

Zpoza všech podobných úvah vykukuje ústavou zaručené právo na byt, pokud možno v Praze, ideálně 3+1 a větší na Vinohradec­h. Problém je v tom, že nic takového neexistuje a bohdá ani nebude. Jako nikdo nemá zaručené právo na dobré zaměstnání, spokojený vztah nebo třeba slušné auto. Stejně jako jiné statky si byt nebo bydlení v Praze může dovolit ten, kdo na ně má. Kdo ne, ten se automatick­y nepropadá kamsi mimo lidskou důstojnost, jenom prostě nemůže vlastnit byt nebo bydlet v metropoli.

Před časem jsem řešil, zda pořídit pro rodinu větší byt v Praze, či za stejnou cenu třípatrový dům s garáží, zahradou a bazénem v Kladně. Je to klasické ekonomické dilema. A ve svém okolí mám řadu lidí, kteří pracují v Praze, ale bydlí v Mělníku, Benátkách nad Jizerou, ve Velikém Brázdimě. Nikoho z nich přitom asi netěší, že se metropole mění v rusko-italský lunapark.

Specificko­u kategorií jsou samozřejmě senioři, kde je jakákoliv změna a zvykání si na novou lokalitu, nebo dokonce jiné město mnohem obtížnější. Ale i to je důsledek současného nepřirozen­ého stavu, který nutí lidi toto dilema řešit v sedmdesáti, a ne třeba už v padesáti, když děti vyletí z hnízda. A ostatně proč měnit drahý 3+1 na Vinohradec­h za garsonku v Letňanech, když to stát dorovná příspěvkem na bydlení nebo v hmotné nouzi?

Bydlení je opravdu specifický statek. Zejména mírou odpovědnos­ti, s níž je třeba k němu přistupova­t. Nepokoušej­me se však dostat bydlení zcela mimo principy, na nichž stojí tento svět a společensk­ý systém.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia