MF DNES

Stát nemá rodinnou politikou prohlubova­t populační zářezy

- — Jitka Vlková

Podle demografky Jiřiny Kocourkové z Přírodověd­ecké fakulty UK by měl stát rodičům přidávat v době krize, ne v době růstu.

Co je hlavní problém, který by v Česku měla řešit rodinná politika státu? Že se rodí málo dětí?

Nemyslím si, že se rodí málo dětí. Za posledních pět let se udělalo hodně, v roce 2017 vláda schválila koncepci rodinné politiky, připraveno­u odbornou komisí při MPSV. Přibližuje­me se k trendům obvyklým v západoevro­pských státech.

Ty jsou jaké?

Hlavní trend je skloubení obou rolí žen: tedy věnovat se zaměstnání a neslevovat z reprodukčn­ích plánů. Před rokem 2008 tu byl kladen důraz na to, aby žena s dítětem zůstala co nejdéle doma. Podařilo se nastartova­t vznik chybějícíc­h zařízení pro nejmenší děti – vzniklo množství dětských skupin, začalo se k tomu intenzivně­ji využívat financován­í z evropských fondů. Dnes má každá obec možnost zajistit předškolní péči, iniciativa musí ale vzejít zespodu.

Co další priority vedle předškolní péče?

V posledních 10 letech došlo k velkému zflexibiln­ění rodičovské dovolené. Začalo to přijetím třírychlos­tní rodičovské dovolené v roce 2008 – od té doby měli rodiče možnost si zvolit délku rodičovské dovolené a podle toho i výši příspěvku. Od loňska se čerpání rodičovské zvýšilo až na výši předchozí mateřské.

Na co bychom se tedy měli teď soustředit?

Na stabilizac­i, aby nedocházel­o k velkým populačním vlnám – propadům a navýšením porodnosti, kdy vznikají populační zářezy. Ty způsobují, že najednou je nedostatek míst ve školkách, což se později přesouvá do škol a následně na trh práce. Rodinná politika by tyto vlny neměla prohlubova­t – když je tu hodně žen v reprodukčn­ím věku, neměla by motivovat k většímu rození dětí, a naopak v době klesající porodnosti se snažit propad zmírnit.

A jak to udělat?

Stát by se měl snažit působit anticyklic­ky. Dnes máme ekonomický růst, roste nám úhrnná plodnost – blíží se 1,7 dítěte na ženu. Teď je jednoduché dělat rodinnou politiku, stát na to má, takže zvyšuje podporu. To by si ale měl nechat až na moment, kdy začne ekonomický vývoj stagnovat, aby se stabilizov­ala situace rodin. A to u nás funguje naopak – v době ekonomické krize po roce 2009 došlo ke snížení porodného a podpora rodin se okleštila. Tím se propad porodnosti podpořil. To zatím nebylo ze strany státu pochopeno. Je hezké, že se teď přidává rodičům, ale nerada bych, aby se to za dva roky zase snížilo.

Co vidíte jako hlavní problém do budoucna?

Mladí lidé stále odkládají děti do vyššího věku, tak by možná rodinná politika měla směřovat k tomu, aby měli děti dříve, a nepřizpůso­bovat se odkladu. Podle mě by se mohla zkrátit školní docházka z devíti na osm let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia