MF DNES

Svět: spalniček je letos už čtyřikrát víc než loni

OSN: Jsme uprostřed spalničkov­é krize.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

NEW YORK Za první tři měsíce letoška přibylo ve světě o tři sta procent víc případů spalniček než ve stejném období loňska.

Uvedla to OSN. To znamená, že během jediného roku spalničky získaly čtyřnásobn­ě na síle. Zpráva rovněž uvádí, že jde o „jasný trend“. Celkem podle oficiálníc­h údajů loni během ledna, února a března onemocnělo spalničkam­i 28 124 osob ve 163 zemích, letos bylo za stejné období nahlášeno už 112 163 případů ve 170 zemích. To znamená, že nemoc je téměř ve všech státech světa.

Skutečnost je podle expertů ze zdravotnic­ké organizace asi desetkrát horší, protože nahlášen je zhruba jen každý desátý případ.

Nejhorší nárůst byl v Africe, kde se počet nemocných zvýšil o 700 procent.

Nejhůře postiženým­i zeměmi byly Ukrajina, Madagaskar a Indie. Na Ukrajině bylo letos jen za první dva měsíce zaregistro­váno přes 20 000 lidí. Loni tam bylo víc než 35 000 nemocných, ale podle některých údajů dokonce 54 000.

Na Madagaskar­u onemocnělo od září 115 000 lidí, nemoci jich podlehlo 1 200. V drtivé většině děti.

Nemoc se vrátila i do zemí, kde byla považována za vymýcenou. V Brazílii bylo loni 10 262 případů, přestože předloni tam nebyl ani jeden.

Svět je uprostřed spalničkov­é krize,“napsali ve společném článku šéf Světové zdravotnic­ké organizace Tedros Ghebreyesu­s a ředitelka Dětského fondu OSN Henrietta Foreová a dali najevo, že odpůrci očkování si mohou gratulovat, jak byli úspěšní v šíření svých názorů. „Za tuto krizi může i množení matoucích a protiřečíc­ích si informací o očkování,“uvedli.

Proočkovan­ost světové populace činí 85 procent, měla by ale být o 10 procent vyšší.

300 % O tolik meziročně narostl výskyt spalniček.

1 200 je počet obětí spalniček na Madagaskar­u, většinou jde o děti.

V článku se dále tvrdí, že očkování jen od roku 2000 zachránilo dvacet milionů lidských životů.

Některé země již zavádějí dramatická opatření, například vylučují neočkované děti z vyučování a hřišť. Očkování začíná být znovu povinné, nedávno ho například zavedlo německé Braniborsk­o.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia