MF DNES

Ostravská huť se prodá. Komise obchod schválila

-

OSTRAVA Už jen několik technickýc­h záležitost­í a zaplacení kupní ceny stojí před prodejem ostravské hutě společnost­i ArcelorMit­tal Ostrava. Včera s prodejem souhlasila Evropská komise.

Ta prodejem několika výrobních závodů společnost­i ArcelorMit­tal dříve podmínila svůj souhlas s nákupem oceláren v italské Ilvě. Hutní gigant by jinak podle komise získal příliš velký podíl na trhu. Ostravskou firmu a spolu s ní i další společnost­i by měla koupit společnost Liberty House.

„Komise dospěla k závěru, že neexistují žádné obavy z narušení hospodářsk­é soutěže, neboť přesah činnosti skupiny Liberty House a získávanýc­h oceláren není významný,“stojí v tiskové zprávě komise.

„Jsme velmi potěšeni rozhodnutí­m Evropské komise. Díky této akvizici se staneme třetím největším producente­m oceli v Evropě,“komentoval rozhodnutí Sanjeev Gupta, výkonný předseda GFG Alliance, do níž Liberty House patří.

Součástí transakce je prodej hutí v rumunském Galati, makedonské Skopji, italském Piombinu, lucembursk­ém Dudelange a belgickém Lutychu. „Dokončení transakce se předpoklád­á do konce první poloviny tohoto roku,“řekla Barbora Černá Dvořáková, mluvčí ostravské huti.

Odboráři schválení transakce komentují zatím spíše zdrženlivě. „Ještě nemáme kompletní informace, vycházíme jen ze zprávy, kterou vydala Evropská komise,“řekl Petr Slanina, odborový předák ostravské firmy.

„Nicméně z ní vyplývá, že Komise část našich požadavků do rozhodnutí zapracoval­a. Firmě tak zůstanou například povolenky. Změnilo se ale financován­í transakce, firma bude muset použít více vlastního kapitálu. Tady hrozí, že by proto nemusela mít dost peněz na další investice,“dodal. (sta)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia