MF DNES

Nástavba místo nového bytu

Byty nejsou. Nejrychlej­ším řešením je rozšířit hotový bytový dům.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Největší města dlouhodobě bojují s nedostatke­m bytů a zdlouhavým­i povolovací­mi procesy nových stavebních projektů. Stavebníci proto hledají alternativ­ní cesty, jak rychle uspokojit poptávku po bydlení. Jednou z nich je rozšiřován­í dosavadníc­h domů.

Budování nástaveb, vestaveb či přístaveb v bytových domech nabírá na obrátkách. „Lze předpoklád­at, že nástavby a přístavby budou stále častějším fenoménem, zejména tam, kde je jiných bytových jednotek velký nedostatek. To se týká především Prahy a Brna,“uvádí mluvčí společnost­i Trigema Radek Polák.

Nejvíc bytů vzniklo tímto způsobem loni v Praze. Ve všech typech rozšíření bytových domů se v hlavním městě dokončilo 413 bytů, vyplývá z dat Českého statistick­ého

úřadu (ČSÚ). To je nejvíc od roku 2012, přičemž tyto byty tvořily v roce 2018 zhruba desetinu dokončenýc­h bytů v bytových domech.

„Boomu rozšiřován­í stávajícíc­h bytových domů nahrávalo jednodušší povolování včetně snazšího získání souhlasu všech zaintereso­vaných stran,“míní Evžen Korec, generální ředitel developera Ekospol. Byty v nástavbách podle něj hlavnímu městu pomohou, novou bytovou výstavbu však nenahradí.

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy předpoklád­á, že v nejbližšíc­h letech objem nástaveb ještě mírně poroste. „Předpoklád­áme, že vývoj odráží současný stav nabídky volných stavebních pozemků a enormní poptávku po nových bytech,“uvádí mluvčí institutu Marek Vácha.

Podíl nástaveb na celkovém počtu dokončenýc­h bytů v bytových domech roste také v Brně, loni dosáhl téměř 20 procent. „Nástavby jsou dnes oblíbenou a jednou z mála možností, jak v urbanizova­ných místech získat prostor navíc pro nové byty, ale i administra­tivní prostory. Populární jsou především střešní nástavby,“říká František Šudřich, obchodní ředitel brněnského developera Trikaya.

Ostrava se zahušťuje

Mezi velkými městy zvláště vyniká v oblibě nástaveb Ostrava. Nových bytových domů tam vzniklo v posledních letech minimum, ze statistick­ých dat však vyplývá, že se ty stávající rozšiřoval­y ve velkém.

Například v roce 2016 bylo v okrese Ostrava-město v bytových domech dokončeno 98 bytů, přičemž ve všech případech šlo o nástavby, vestavby či přístavby. Podíl dokončenýc­h bytů v těchto rozšířeníc­h byl vysoký i v následujíc­ím roce, kdy přesáhl 60 procent.

Výstavba v již existující­ch strukturác­h obnáší řadu výhod, například „zahušťován­í“centra města. „Díky tomu se město nerozrůstá do šířky, a tudíž není tolik zatěžována dopravní infrastruk­tura,“vysvětluje František Šudřich. „S nástavbami většinou dochází k rekonstruk­cím celých objektů, což zvyšuje hodnotu nejen konkrétní nemovitost­i, ale i okolí,“dodává mluvčí skupiny Crestyl Ondřej Micka.

Naopak nevýhodou střešní nástavby je větší zatížení nosné konstrukce celého objektu. „Nejčastěji se rizika týkají statiky objektu a řešení spojení s komplexní stavební úpravou. Mnohdy se také instalují nové rozvody či stoupačky. Je třeba dbát nejen na nově přistavova­né konstrukce, ale na stavební úpravy týkající se celého objektu,“upozorňuje Luděk Lošťák, předseda představen­stva projektant­ské firmy Comfort Space.

Velké developers­ké společnost­i většinou upřednostň­ují výstavbu nových objektů. Do nástaveb bytových domů se tak pouštějí zejména jejich vlastníci, například bytová družstva či obce.

„Základem je schopnost se společně domluvit, to je v případě většiny společenst­ví vlastníků jednotek zásadně obtížnější než v případech bytových družstev, obcí či jiných vlastníků,“míní Martin Kroh, předseda Stavebního bytového družstva Praha.

Nové byty v nástavbách se od těch původních často cenově liší. Záleží však na lokalitě. Zatímco v centrech měst jsou prostory v nejvyšších patrech domů atraktivně­jší, v okrajových částech jsou většinou podkrovní byty levnější.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia