MF DNES

Výluka informací se nekoná. Dobrá zpráva pro demokracii

- Maxim Tomoszek právník, Univerzita Palackého

Prezident podepsal významné změny v zákoně o svobodném přístupu k informacím. Výsledná změna má přitom pramálo společného s tím, co před rokem předložila poslancům vláda. Zatímco kabinet navrhoval masivní výluky na trati informací mezi státem a občany, poslancům se podařilo naopak přidat plyn v rychlosti poskytován­í informací.

Veřejnost loni zaskočil vládní návrh, který měl zavést plošné výjimky z práva na informace. Novináři by kvůli změně nemohli získat informace z průběhu trestního řízení, i kdyby na nich byl významný veřejný zájem. Mimo dosah veřejnosti by také byly informace o stovkách státních úředníků, kteří přišli do styku s utajovanou informací byť i nejnižšího stupně utajení. Takto široce vymezené výluky ze svobodného přístupu k informacím skýtaly velký potenciál pro zneužití.

Ministerst­vo vnitra tento návrh zdůvodňova­lo potřebou utajení konkrétníc­h pracovníků v konkrétníc­h situacích. Výjimky však formuloval­o do návrhu zákona tak široce, že s trochou kreativníh­o výkladu by

veřejnost nesměla státní správu žádat takřka o nic. Přitom bez svobodného přístupu k informacím nelze efektivně kontrolova­t politiky. Poslanci proto předložili ve spolupráci s protikorup­ční platformou Rekonstruk­ce státu nový kompromis.

Oproti vládní předloze zásadně zredukoval omezení práva na informace. Návrh přesně vymezil situace, kdy občan může žádat o informace, aniž tím utrpí další státní zájmy. Dalším pozitivním aspektem konečné verze zákona je zavedení institutu informační­ho příkazu. Ten by měl zrychlit vymáhání práva na informace a do jisté míry odtížit soudům. Příkaz má zamezit zdlouhavém­u ping-pongu mezi soudy a povinnými subjekty odmítající­mi informace poskytnout.

Možná vůbec nejlepší zprávou je však rozpoutání veřejné debaty, která byla se zákonem spojena. Ukázalo se, že veřejnost si práva na informace váží a usiluje o jeho maximální ochranu. I díky tomu se podařilo najít ve Sněmovně většinu pro opoziční návrh. Nový kompromis nejen zrušil avizované výluky, ale ještě trať informací od státní správy k občanovi výrazně zrychlí. Prokázalo se, že občanská společnost má sílu se ozvat, pokud jde do tuhého, a věci změnit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia