MF DNES

Michal Ambrož ví, že rozhodují dobré písně

Michal Ambrož je zpátky a stejně silný jako dříve. Nová deska, jež vyjde zítra pod hlavičkou Hudby Praha, je plná skvělé muziky.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Zdá se, že znovuzroze­ní Michala Ambrože je dokonáno. V roce 2016 spolu s Davidem Kollerem oživil svou starší tvorbu na desce Srdeční příběh. Z její sestavy vykrystali­zovala i nová kapela, která jej od té doby doprovází na koncertech.

A stejná parta stojí i za novým albem nazvaným prostě Michal Ambrož & Hudba Praha, které se atmosférou vrací k náladě původních nahrávek zpěvákovy kapely.

Koller je v souvislost­i s novinkou uváděn jako „supervizor“, ať už to znamená cokoli. Nicméně produkce se ujali Ambrožovi spoluhráči Radovan Jelínek, Matěj Belko a Michal Pelant a vtiskli písním moderní podobu.

To znamená nejen vyvážený zvuk, jakého se mnohým starším studiovým počinům z technickýc­h důvodů nedostával­o, ale také třeba konkrétní elektronic­ké ozvuky ve skladbě Do pekla, do nebe, které v melancholi­ckém úvodu s rýmy typu „má milá rozmilá, nemiř už, tvý řeči jsou jako ostrej nůž“tedy posluchač rozhodně nečeká.

Není třeba přeskakova­t

Podstatné je, že ryzí hitmaker Ambrož tady svojí kapele nechal nebývale volnou ruku. Pod muzikou jsou totiž podepsaní vesměs mladí hudebníci, zatímco lídr skládal hlavně texty – s výjimkou úvodního Uprchlíka, kde došlo na starší báseň J. H. Krchovskéh­o, a Jasné páky se slovy Petra Váši.

A protože Ambrož svou novou desku avizuje jako album koncepční, lze posluchačů­m jenom doporučit, aby nepřeskako­vali. Ono to navíc ani nebude potřeba, protože jednotlivé kousky se poměrně líně valí kupředu a vlastně tu nejsou vyloženě slabá místa.

I tak však stojí některé skladby za vypíchnutí. Pomale šlapající pecku v podobě písně Prachy následují Velká slova, tedy lehce temná balada, kde Michal Ambrož zpívá snad na spodní hraně svého rozsahu. Což působí až neskutečně podmanivě.

Retro stále letí

Vedle spíše zadumaných kousků dojde však i na uječené dívčí vokály jako z divokých dob Jasné páky, na niž a její dávný hit Je divnej nelze přeslechno­ut přímý odkaz třeba ve vyloženě rokenrolov­é písni Macho. Skladba Jasná páka před koncem alba se potom nese v rytmu rychlého reggae a disponuje hořkosladk­ými vtipy, jako jsou „zoufalí alkoholici bez otvíráků“.

Jak už bylo řečeno, Ambrož novou nahrávkou navazuje na svůj debut z poloviny 80. let, progresi tedy nečekejme. Ale zaprvé je retro stále v kurzu a zadruhé jednoduše dobré písničky jsou snad pořád tím, co má tvořit páteř hudební scény. A těch se na eponymní nahrávce posluchačů­m dostane vrchovatě.

80% Michal Ambrož & Hudba Praha

 ?? Foto: Warner Music ?? Bez slabých míst Nová deska Michala Ambrože ukazuje, co má tvořit páteř hudební scény.
Foto: Warner Music Bez slabých míst Nová deska Michala Ambrože ukazuje, co má tvořit páteř hudební scény.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia