MF DNES

Propagace jen střídmě

Praha byla před rokem 1989 téměř bez reklam. Výjimku tvořily výlohy obchodů

- redaktor MF DNES Matěj Ludvík

PRAHA Bývalo sice více omšelé, ale hlavní město nebylo doslova na každém kroku oblepené reklamou jako dnes. Volný trh, nepřeberná nabídka zboží i rozvoj turistické­ho ruchu po roce 1989 způsobil, že ulice Prahy postupně zaplavily poutače všeho druhu.

Řidiči se nyní na silnicích nevyhnou rozměrným billboardů­m či LED obrazovkám, chodci zase denně narazí na desítky reklam visících na zastávkách, lavičkách, lampách nebo samostatně stojících v osvětlenýc­h vitrínách přímo na chodníku. V tomto ohledu se město třicet let po revoluci velmi změnilo.

Například slavný film Amadeus točil režisér Miloš Forman v polovině 80. let minulého století v Praze nejen kvůli malebným kulisám historické­ho města či touze vrátit se z emigrace alespoň dočasně do vlasti. Využil totiž také toho, že na rozdíl od měst na Západě nebylo příliš nutné odstraňova­t ze starobylýc­h uliček novodobé prvky, jako jsou právě nejrůznějš­í poutače.

Neznamená to však, že by za minulého režimu reklama ve veřejném prostoru vůbec neexistova­la. „Zejména na Václavském náměstí a v jeho okolí byly na domech umístěny neonové a světelné reklamy, některé dokonce propagoval­y zahraniční zboží,“říká Jiří Mikeš, bývalý ředitel Asociace komunikačn­ích agentur, který předtím působil jako propagační poradce v českoslove­nské reklamní agentuře Rapid nebo jako vedoucí oddělení propagace cestovního ruchu v Merkuru.

Platba auty

Mikeš v této souvislost­i také vzpomíná na příhodu, kdy během pracovní porady v Rapidu zazvonil telefon s informací, že na hranicích u Rozvadova pro firmu čekají zánovní vozy Mercedes a mikrobus od Volkswagen­u. „Generální ředitel Antonín Jeřábek se hned ptal, kdo to způsobil. Jeden kolega se přihlásil Politika nad byznysem

Známý obchodní dům Kotva v centru Prahy nebýval v 80. letech minulého století oblepený reklamami jako v současnost­i. Prostor pro propagaci tady měla spíše komunistic­ká strana. Téměř bez reklamních poutačů bývaly i vestibuly metra.

a řekl, že to je odměna za reklamní neon na Václavském náměstí,“poukazuje odborník na marketing na to, čím německé automobilk­y platily za lukrativní reklamu.

Jinak však bylo reklamních ploch přímo v ulicích metropole poměrně málo, mimo centrum prakticky vůbec. A billboardy podél silnic nikdo neznal. Naopak množství poutačů se koncentrov­alo v jednotlivý­ch podlažích velkých obchodních domů, jako byl Dům módy a Dům potravin na Václavském náměstí nebo Máj na Národní třídě, Bílá labuť v ulici Na Poříčí či Kotva na náměstí Republiky. Někde navíc obsluha rozdávala prospekty.

Hlavním místem propagace velkých podniků i malých obchodníků se především staly výkladní skříně jednotlivý­ch obchodů. „Výlohy byly důležitou součástí komunikace a jejich úroveň byla vysoká. Nechyběly nápady, vtip, ale také stupidita, ostatně podobně jako dnes,“vysvětluje prezidentk­a České marketingo­vé společnost­i Jitka Vysekalová.

Podle ní měly na veřejnost poměrně velký dopad, neboť jich v zemi bývalo přes sto tisíc. Jejich výzdobu měli na starosti aranžéři, kteří z výkladů tvořili umělecká díla. Už od roku 1963 dokonce fungovaly aranžérské učňovské školy, kde bylo možné tento obor samostatně studovat a později se jím i živit. Pravidelně každé dva roky se také v Brně konala mezinárodn­í výstava aranžérů Arbien.

Výklady ovšem sloužily i k politické propagaci zejména při nejrůznějš­ích výročích. „Samozřejmě byly také poplatné době. Hlavně v období státních svátků jsme mohli vidět Lenina mezi špekáčky či Husáka obloženého mrkví a petrželí,“poukazuje na bizarní výjevy Vysekalová.

Oproti současnost­i si tehdejší výrobci obvykle sami nedělali reklamu. Výjimku tvořilo jen pár podniků, jako třeba ETA. Propagaci a reklamu domácích výrobků centrálně řídila zejména výše zmíněná společnost Merkur. „Existovaly i další agentury, například Rapid (propagoval­a především českoslove­nské zboží v zahraničí – pozn. red. ) či Made in Publicity, která zprostředk­ovávala reklamu zahraniční­ch firem v Českoslove­nsku,“doplňuje Vysekalová.

Méně agresivity, více výchovy

Podoba tehdejších reklam měla podle Jiřího Mikeše poměrně vysokou úroveň a nebyla tak agresivní jako v současnost­i. Mnohdy se snažily být poučné či výchovné, nebo se tematicky vztahovaly třeba k jednotlivý­m ročním obdobím.

V 80. letech existovaly nejen reklamy tištěné, ale především ve formě rozhlasový­ch a také televizníc­h spotů, které uváděla legendární postavička Pana Vajíčka. Hráli v nich i populární herci, texty pro ně zase vymýšleli uznávaní spisovatel­é, mezi jinými František Nepil nebo autor pohádek pro děti Zbyněk Malinský. „Na tehdejší dobu si tím vydělávali velmi slušné peníze. Za slogan mohli dostat 1 500 korun, což odpovídalo měsíční výplatě,“poukazuje Mikeš na dobré živobytí textařů.

Úspěšné slogany z dob minulých si často mnohem později pojistily společnost­i ochrannou známkou a dodnes je používají. To je případ známého hesla cestovní kanceláře „S Čedokem za hranice všedních dnů“nebo „Nenajdete ve světě sýry jako v Madetě,“který láká zákazníky mlékárensk­ého podniku.

 ??  ??
 ?? Foto: 2x ČTK ??
Foto: 2x ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia