MF DNES

Deutsche Schule Prag hostila v březnu více než 200 hudebních talentů

-

Deutsche Schule Prag patří do celosvětov­é sítě více než 140 německých zahraniční­ch škol podporovan­ých německým ministerst­vem zahraniční­ch věcí a spolkovou vládou. „Ta pražská se může pochlubit již dvaceti devíti lety existence a také nedávnou hudební akcí, jež nemá v historii školy obdoby,“říká její jednatelka Jitka Špetová.

Německá škola neboli Deutsche Schule Prag sídlí v moderním kampusu v Nových Butovicích a jako jediná v Praze nabízí německý vzdělávací systém se značkou Made in Germany, pro nějž je charakteri­stický způsob výuky kladoucí důraz na systematic­ký přístup, podporu analytické­ho myšlení a rozvíjení kompetence při zachování individuál­ního přístupu. Tento systém stojí na charakteri­stikách pro Němce typických. „Němci se nebojí kritiky, nebojí se jít do konfliktu, jsou akurátní, rádi plánují. To vše se promítá i do našeho systému. Na druhou stranu jsou Němci velice tolerantní. To se pro změnu odráží ve skladbě našich studentů, máme tu 26 národností,“konstatuje Jitka Špetová.

Školu tvoří dvě sekce. Ta německá pracuje s německými osnovami a zahrnuje mateřskou školu, základní školu a gymnázium. Paralelně škola nabízí také české, respektive česko-německé gymnázium s netradiční­m sedmiletým vzdělávací­m cyklem začínající­m od šesté třídy. Na toto gymnázium je třeba složit přijímací zkoušky, stejně jako na jiné střední školy, z češtiny a matematiky, navíc je však ještě test z němčiny.

„V zahraniční sekci se vyučuje od začátku v němčině, od první třídy je povinná také angličtina a později se přidává ještě francouzšt­ina. Pro studium na českém gymnáziu je potřebná znalost němčiny přibližně na úrovni A1, což znamená, že děti musí rozumět každodenní­m výrazům

a frázím a jednoduchý­m způsobem se domluvit,“vysvětluje jednatelka školy. Od začátku se učí některé předměty v němčině – začíná se třemi méně náročnými s rodilými mluvčími a postupně se přidávají další předměty. Samozřejmo­stí jsou hodiny němčiny, osm hodin týdně.

Na závěr studia skládají studenti české větve školy mezinárodn­í německou maturitní zkoušku a k tomu ještě zkoušku z češtiny. Maturita v této podobě je nostrifiko­vána, uznávána jak v České republice, tak v zahraničí, absolventi se proto mohou hlásit na české i zahraniční vysoké školy. „A jsou při tom velmi úspěšní, téměř ze sta procent,“zdůrazňuje Jitka Špetová.

Hudba napříč národy

V druhé polovině března se do Deutsche Schule Prag sjelo přes 200 hudebních talentů z patnácti zemí Evropy, aby se utkaly v rámci soutěže Jugend musiziert konané pod záštitou německého velvyslanc­e v České republice Dr. Christopha Isranga. Akce, jež nemá v historii školy obdoby, se kromě zahraniční­ch studentů zúčastnili také čeští studenti ostatních gymnázií s výukou německého jazyka. Jedním z partnerů soutěže byla Střední průmyslová škola grafická v Praze, jejíž studenti se postarali o grafické a designové ztvárnění soutěže, především jejího loga.

Soutěžilo se v hudebních kategoriíc­h smyčcové nástroje, akordeon, bicí nástroje a zpěv a utkaly se také hudební soubory. Zazněly dva velké koncerty – zahajovací v Aspira Business Center v Nových Butovicích a závěrečný, koncert vítězů, v paláci Žofín. V rámci tohoto koncertu před pěti sty lidmi byly za účasti sponzorů a partnerů předány ceny vítězům a diplomy všem účastníkům.

Hlavním cílem Jugend musiziert je etablování významné soutěže na českých školách s výukou německého jazyka, pořádání každoroční­ch regionální­ch kol soutěže za účasti českých a německých žáků v Deutsche Schule Prag a výměna zkušeností a spolupráce mladých hudebníků z České republiky a Německa. Hudba se tak stane univerzáln­ím jazykem propojujíc­ím mladé hudebníky. Toto spojení je také symbolem výměny mezi jednotlivý­mi národy a jejich kulturami, ale i poselstvím pro budoucnost. „Hudba je zkrátka univerzáln­í řečí, řečí, kterou nemusíme překládat, které rozumíme, která se nás dotýká a která nás fascinuje,“zdůraznil ředitel Deutsche Schule Prag Clemens Rother.

 ??  ??
 ??  ?? Uprostřed: Dole:
Uprostřed: Dole:
 ??  ??
 ??  ?? Nahoře: Předávání putovní vlajky soutěže další pořadatels­ké zemi, kterou bude v roce 2020 Polsko.
Závěrečný koncert se nesl v duchu jedinečné atmosféry. Účastníci soutěže předvedli neopakovat­elné hudební zážitky.
Německá škola splňuje všechna kritéria hesla „Vzdělání Made in Germany“.
Nahoře: Předávání putovní vlajky soutěže další pořadatels­ké zemi, kterou bude v roce 2020 Polsko. Závěrečný koncert se nesl v duchu jedinečné atmosféry. Účastníci soutěže předvedli neopakovat­elné hudební zážitky. Německá škola splňuje všechna kritéria hesla „Vzdělání Made in Germany“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia