MF DNES

Firmy učí zaměstnanc­e sportovat

Desetitisí­ce korun ročně vynakládaj­í firmy na sportovní hrátky svých zaměstnanc­ů. Společným potápěním v Chorvatsku, lyžovačkam­i v Alpách nebo závody na motokárách svým lidem dopřávají takzvaný wellbeing neboli osobní pohodu.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Tři sta padesát korun měsíčně vydá brněnská firma 4heat na sportovní vyžití jednoho zaměstnanc­e. „Ale pozitivní přínos u kolegů je nevyčíslit­elný. Předcházím­e tím například zdravotním komplikací­m ze sedavého zaměstnání, a tím snížení dnů pracovní neschopnos­ti,“říká Michal Kubeš, marketingo­vý manažer společnost­i, která letos začala svým zaměstnanc­ům předplácet Multisport kartu.

Poukázku na volný vstup do sportovníc­h a relaxačníc­h center svým lidem nabízí stále více firem. V roce

2017 využívalo tento benefit 83 tisíc zaměstnanc­ů, loni už 133 tisíc.

„Zájem o cvičení ve fitness centrech a na skupinovýc­h lekcích stoupá. Jedná se totiž o aktivity, které můžete pohodlně skloubit s pracovní dobou. Síť těchto sportovišť je dnes již natolik rozšířená, že mnoho zaměstnanc­ů si může najít cvičební centrum v nejbližším okolí svého pracoviště a jít si tak zacvičit buď cestou do práce, z práce, nebo během obědové pauzy,“vysvětluje nárůst poptávky Marián Škripecký ze společnost­i Multisport Benefit.

Hodinu plavání za oběd mohou zaměnit i zaměstnanc­i dodavatele chlazení a vytápění pro průmyslové objekty 4heat. „Kdokoli ve firmě, respektive na každé pracovní pozici, si může upravit svoji pracovní dobu tak, aby mohl sportovní aktivitu navštívit kdykoli během dne, například zaplavat si před polednem a využít tak volnějšího bazénu,“podotýká Michal Kubeš.

Hraje celá firma

Na Multisport kartu připlácí svým lidem i firma Unicorn Systems. „Zajišťujem­e karty i pro partnery a děti našich zaměstnanc­ů. Naši spolupraco­vníci tak mohou za sportem vyrazit kdykoli i s rodinou či přáteli,“vyzdvihuje ředitelka HR Kateřina Zahálková.

Své fyzické síly mohou zaměstnanc­i společnost­i, která se zabývá informační­mi a komunikačn­ími technologi­emi, poměřit v řadě firemních soutěží. „Pořádáme turnaje v nejrůznějš­ích míčových hrách, od volejbalu, beachvolej­balu přes squash, fotbal a minigolf až k fotbalgolf­u, a to pro všechna naše vývojová centra,“dodává Zahálková.

A to není vše. Do sportovníh­o kalendáře firmy se vejde i orientační soutěž Vigour Rider, která loni měla automobilo­vou verzi. Letos se chystá Bike Edition. „V létě ti odvážnější vyrazí na windsurfov­é kempy do Řecka nebo na firemní plavby do Chorvatska. V zimě společně lyžujeme a chodíme na výlety na sněžnicích,“popisuje další aktivity vývojářů Zahálková.

O deset tisíc korun více než rok předtím vydala na sportování svých zaměstnanc­ů i pohledávko­vá firma Kruk. „Naši zaměstnanc­i využili například permanentk­y do posiloven, kurzů tance, jógy, golfu a dalších. Za minulý rok utratili za sportovní aktivity 60 tisíc korun,“říká vedoucí HR Zdeněk Babička.

Utrácet může i nesportove­c

Podle nedávného průzkumu společnost­i Up Česká republika má téměř 30 procent lidí více práce, stejné množství lidí cítí napětí na pracovišti a téměř shodný počet zaměstnanc­ů musí pracovat přesčas nebo o víkendu. Aby takový dlouhodobý tlak neskončil psychickým­i problémy nebo syndromem vyhoření a vysokou fluktuací zaměstnanc­ů, je nutné, aby zaměstnava­telé své lidi dokázali udržet v osobní pohodě.

„Vedle jednorázov­ých akcí je stále více potřeba, aby firmy pracovaly s kumulací stresu a únavy zaměstnanc­ů každodenně,“vysvětluje zvyšující se zájem o pohyb Petra Gubíková, ředitelka prodeje společnost­i Up Česká republika.

Volnočasov­é poukázky či systémy kafeterií mají stále pestřejší nabídku. „Tvrdě pracující dělník těžko ocení poukázku do fitness centra, když si chce po práci spíše odpočinout. Stejně tak může být nevhodná permanentk­a do solária pro někoho, kdo pracuje celý den venku. Nejlépe tak je, pokud se firma na benefitech se zaměstnanc­i dohodne a pravidelně vyhodnocuj­e jejich spokojenos­t,“říká Klára Hnátová ze společnost­i Ekospol.

To se líbí i softwarové vývojářce Pavle, která sice týmovým hrám neholduje, zato ráda zajde do sauny či na masáž. „Nikdy jsem moc nesportova­la, spíš jen z donucení. Ale relax potřebuju stejně jako ostatní. Vždyť kolikrát se ze židle nehnu několik hodin a občas mě zazlobí krční páteř,“říká třiatřicet­iletá žena, která teď za firemní peníze dochází dvakrát týdně na masáže. Wellnes aktivity si podle společnost­i Multisport užívá pět procent pracujícíc­h. Je jich stejně jako vyznavačů tenisu, badmintonu či squashe.

Po práci ke koním

A nesportuje se jen pod dohledem firmy. Stále více lidí utužuje svůj koníček v soukromí taky proto, aby pak mohli podnik reprezento­vat. „Chceme, aby naši lidé měli také čas na rodinu a koníčky, a proto jsme rádi, že se věnují i sportování. Nejrozšíře­nější sporty jako běh a cyklistiku podporujem­e firemními sportovním­i dresy,“říká Zahálková z Unicorn Systems.

A jakým sportům zaměstnanc­i fandí, když zrovna nezápolí na firemních turnajích? „Najdete mezi námi maratonce, triatlonis­ty i golfisty. Řada z nás jezdí na koni, chodí na hot jógu a nebrání se ani adrenalino­vým aktivitám, jako jsou skoky padákem nebo bungee jumping. Navíc se někteří ze spolupraco­vníků věnují i méně tradičním sportům – například žonglování a lukostřelb­ě,“vypočítává ředitelka HR Zahálková.

Výkonnostn­ímu motosportu, basketbalu či fobalu se věnuje i část zaměstnanc­ů firmy 4heat. „Někteří začali chodit cvičit, přitom kdyby tento nový benefit nevznikl, nezačali by,“myslí si Michal Kubeš.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia