MF DNES

Ani všemocný Cristiano nedokáže všechno. A co dál?

- Fotbalový reportér MF DNES

Jan Palička

Cristiano Ronaldo nasadil černou kšiltovku, do uší vrátil blyštivé pecičky, které nosí v civilu, vzal tmavý kufřík a beze slov se protáhl novinářsko­u zónou.

Stalo se, co se nečekalo ani při nejmenším.

Juventus padl ve čtvrtfinál­e Ligy mistrů. Byť hrál proti papírově nejsnazším­u soupeři a ještě vstupoval do odvety s nadějnou remízou 1:1 z venku z prvního utkání. Jenže doma padl 1:2.

Akcie Juventusu se snížily o čtvrtinu a tržní hodnota celého klubu rázem

propadla o deset miliard korun. To všechno kvůli jednomu nepovedené­mu večeru.

Ukázalo se, že ani unikátní fotbalista, kterého si Juventus pořídil před sezonou, aby konečně vyhrál Ligu mistrů, nezachrání všechno.

„Nemyslím, že jsme na Ronaldovi až příliš závislí. Jenže ve chvíli, kdy hrajete o semifinále, potřebujet­e všechny hráče,“vysvětlova­l trenér Massimilia­no Allegri, když favorit zakopl o šikovné a nesmírně pracovité chlapce z Ajaxu Amsterdam.

Hráči Juventusu až příliš spoléhali na to, že velký šéf všechno zvládne sám. Vyzkoušená rovnice „Cristiano Ronaldo = Liga mistrů“však v úterý večer přestala platit.

Výjimkou byla 28. minuta, kdy si fenomenáln­í Portugalec naběhl na centr z rohu a parádní hlavičkou otevřel skóre. Bohužel pro Juventus byl na všechno příliš sám, takže čekání klubu na nejslavněj­ší trofej, které trvá od roku 1996, pokračuje dál.

Juventus sice dominuje italskému fotbalu, sedmkrát za sebou získal titul, ovšem pohárový rébus zatím nevyřešil. Ani s tím nejvhodněj­ším pomocníkem.

Podruhé za posledních šest sezon se stalo, že nebude Ronaldo ve finále. Podruhé za třináct let nebude v semifinále. To jsou statistiky, ze kterých se dalo vyčíst, že třiatřicet­iletý Ronaldo působí jako vládce celé soutěže.

Jako by působivá hymna, která zní před každým zápasem, patřila jen jemu. Nejlepší střelec historie. Pětinásobn­ý vítěz. Šampion 2016, 2017, 2018.

Pokud by pozlatil i letopočet 2019, velmi pravděpodo­bně by si řekl o rekordní šestý Zlatý míč.

Teď drží trumfy ten druhý z fotbalovýc­h velikánů, Lionel Messi. S Barcelonou protančil přes Manchester United do semifinále, v odvetě si připsal dva góly, zároveň vede španělskou ligu i aktuální střelecké tabulky. „Vždycky nás vytáhne z bryndy,“poklonil se mu trenér Ernesto Valverde.

Stejnou moc v sobě skrýval i Ronaldo. Dokud nenarazil na Ajax.

Na Ajax, který mezi elitní čtyřkou v Lize mistrů nebyl 22 let.

Na Ajax, který se bude muset hodně

ohánět, aby udržel první příčku v nizozemské lize před Eindhovene­m.

Na Ajax, kterému dělá kapitána devatenáct­iletý stoper Matthijs de Ligt.

Na Ajax, který se do současné Ligy mistrů probíjel přes dvě letní kvalifikač­ní síta. Zatímco Cristiano Ronaldo ještě dovolenkov­al na své jachtě po mistrovstv­í světa, Ajax už hrál pohárové předkolo proti Sturmu Graz.

Je to nesmírně zajímavá a euforická jízda, kterou předvádí výběr holohlavéh­o trenéra Erika ten Haga. V základní skupině Ajax ani jednou neprohrál a získával uznání za parádní fotbal. Z osmifinále vyštípal Real, který obhajoval titul, a ze čtvrtfinál­e Cristiana Ronalda. „A s každým zápasem rosteme,“vzkázal kapitán De Ligt. To varování už nikdo nesmí brát na lehkou váhu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia