MF DNES

Příklady dávek: zaměstnank­yně, podnikatel­ka, studentka či otec

-

Mateřská a rodičovská se často pletou. Na první dávku mají nárok jen ti, kteří předtím byli nemocensky pojištěni (nejde o zdravotní pojištění), a dávka se odvíjí podle výše dosavadníc­h příjmů. Po šesti měsících následuje rodičovský příspěvek, který je pro všechny stejný – nyní 220 tisíc korun. Liší se jen rychlost jeho čerpání, nejdéle ho jde čerpat čtyři roky.

Zaměstnank­yně

Mateřská (peněžitá pomoc v mateřství) se počítá z platu za posledních 12 měsíců a vyplácí ji ČSSZ. Před nástupem musela být žena alespoň devět měsíců v posledních dvou letech nemocensky pojištěná. Délka mateřské dovolené je 28 týdnů (6,5 měsíce), u dvojčat a vícerčat 37 týdnů. Na mateřskou se nastupuje nejméně šest a nejvýše osm týdnů před termínem porodu. Příjem mateřská 15 tisíc Kč 10 380 Kč 30 tisíc Kč 20 730 Kč nad 100 tisíc Kč 40 080 Kč Rychlost čerpání rodičovské­ho

příspěvku (vyplácí úřad práce) si může žena zvolit, nejrychlej­i lze měsíčně čerpat 7 600 korun nebo tolik, kolik brala na mateřské, pomalejší čerpání je možné. Každého čtvrt roku se dá rychlost měnit.

Nezaněstsa­sá iebo strdeitka

Pokud žena neplatila nemocenské pojištění, nárok na peněžitou pomoc v mateřství nemá.

Mateřská odpadá, vyplácí se rovnou rodičovský příspěvek, a to hned po narození dítěte. Rodiči bez nároku na peněžitou pomoc v mateřství úřad práce měsíčně vyplatí maximálně 7 600 korun (rodiči vícerčat 11 400 korun).

Celkových 220 tisíc korun (u vícerčat 330 tisíc korun) tak nejrychlej­i vyčerpá za 29 měsíců, z toho poslední měsíc bude dávka činit pouze 7 200 korun.

Zaměstiaiá matka

Na mateřskou má nárok, jen pokud si platí nemocenské pojištění – to je u OSVČ nepovinné. Platit ho musí alespoň devět měsíců za poslední dva roky, z toho šest měsíců v posledním roce.

Příjem měsíčně mateřská 15 tisíc Kč 5 670 Kč 30 tisíc Kč 10 380 Kč nad 185 tisíc Kč 36 750 Kč V době pobírání mateřské nesmí žena podnikat. Pokud předtím měla žena nárok na mateřskou, je to stejné jako u zaměstnank­yň. Pro oba případy také platí, že čerpání lze zrychlit, pokud byl nemocensky pojištěný i otec a měl vyšší příjem.

Otec na sateřské /uodičovské

Mateřskou může pobírat i muž, ale až od sedmi týdnů věku dítěte, takže ji může čerpat maximálně 22 týdnů. Musí uzavřít písemnou dohodu s matkou. Stejně jako u matky je podmínkou, že si platil (nebo za něj zaměstnava­tel odváděl) nemocenské pojištění. Výše mateřské se

Rodičovská

pak počítá od výše jeho platu/příjmů (OSVČ).

Na mateřskou navazuje rodičovský příspěvek, pravidla jsou stejná jako u matky zaměstnank­yně/podnikatel­ky. Na rodičovské se může střídat otec s matkou, nejkratší doba střídání je jeden týden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia