MF DNES

Pozdvižení kvůli ministryni

Kritici se bojí, že nová ministryně má příliš blízko k prezidento­vi.

- Lukáš Valášek Artur Janoušek

Rozhodnutí premiéra Andreje Babiše (ANO) dosadit na post ministryně spravedlno­sti poradkyni prezidenta Zemana Marii Benešovou vyvolalo v justici pozdvižení.

Premiér její volbu zdůvodňuje tím, že jde o bojovnici proti korupci. V odborné sféře panuje naopak výrazná obava, že se chystá justici

ovlivňovat ve prospěch Zemana a Babiše. V případě premiéra jde o Čapí hnízdo, u něhož státní zastupitel­ství nyní rozhoduje, zda půjde k soudu. V moci žalobců jsou však i citlivé kauzy blízkých Zemana. Například vyšetřován­í stamiliono­vých zakázek v sídle prezidenta.

K lepšímu vysvětlení důvodů, proč padl současný ministr Jan Kněžínek, včera vládu vyzvala soudcovská unie. „Zakládá to pochybnost­i, zda je v České republice dodržován princip rovnováhy státních mocí a zda nedochází k porušování principů právního státu,“uvedla šéfka unie Daniela Zemanová.

Babiš, který dosud informace o výměně Kněžínka odmítal jako „fake news“, rošádu, která se má odehrát 30. dubna, potvrdil až krátce poté, co Benešová pro MF DNES připustila, že s premiérem o postu jedná.

Kněžínek demisi z osobních důvodů podal v době, kdy policie navrhla Babiše obžalovat z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo.

Babiš může mít pocit, že Benešová je na jeho straně.

Hrad si u ní nechal zpracovat analýzu, z níž plyne, že je v Česku možné si objednat trestní stíhání. Upozornil na to Deník N. Na základě jakých zdrojů k tak silnému tvrzení došla, není jasné. Babiš však konstrukci, že jeho stíhání je spiknutí proti němu, používá dlouhodobě. „Nevylučuji, že řada kauz může být účelových, takže jsem na to opatrná. Proto jsem nehlasoval­a pro vydání pana Babiše. Kauzu pana Babiše posuzovat nemůžu, nečetla jsem to,“řekla ve středu.

Výrazně blíže než k Babišovi má Benešová k Zemanovi. Nejvyšší žalobkyní se stala za jeho vlády v roce 1999. Když Zeman vyhrál prezidents­ké volby, jmenoval ji svou poradkyní pro oblast justice. Jako ministryně spravedlno­sti už jednou zasedla v Zemanem jmenované vládě bez důvěry Jiřího Rusnoka.

Nyní lidé blízcí Hradu figurují v několika kauzách, na které jako ministryně může mít Benešová vliv. Šéf Lán Balák, kterého dosadil prezidentů­v kancléř Vratislav Mynář, už je stíhán v kauze údajné manipulace stamiliono­vé zakázky na zpevnění břehů lánské nádrže. Policisté vyšetřují i to, jak z Lán prodával tisíce tun kamene. MF DNES přitom v minulosti rozkryla, že zakázky v Lánech putovaly také k blízkým kancléře Mynáře nebo sponzorům kampaně samotného prezidenta.

Mynář tlačil už na někdejšího ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO), aby proti stíhání Baláka podal námitku pro porušení zákona. Ten to stejně jako jeho nástupce Kněžínek neudělal.

Policie také šetří kauzu lobbisty Tomáše Horáčka stíhaného za korupci ve zdravotnic­tví. Horáček začal s policií spolupraco­vat. A veřejně naznačil, že on mozkem pavučiny firem, které stát vysávaly, nebyl. K lidem okolo Horáčka měl blízko prezidentů­v poradce Martin Nejedlý.

Nejčerstvě­jší je případ šéfa antimonopo­lního úřadu Petra Rafaje, Zemanova letitého chráněnce. Policisté ho podezřívaj­í z ovlivňován­í miliardové­ho tendru na mýto. Ani jeho, ani předsedu poslanecké­ho klubu ANO Jaroslava Faltýnka, který je v podezření společně s ním, ještě neobvinili. Zeman ale už dal jasně najevo, že za šéfem mocného úřadu stojí.

Panika na státním zastupitel­ství

V nejvyšších úrovních justice nyní panuje obava, že Benešová navrhne odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten je přitom vnímán jako brzda politickéh­o řešení kauz. Zákon vládě umožňuje odstranit nejvyššího žalobce kdykoliv a bez důvodu. „Dokážu si těžko představit, že by to v současné době snad udělali. To by postrádalo nějaký trošku demokratic­ký prvek,“řekl k tomu Pavel Zeman v ČT.

Benešová Kněžínka nahradí, aniž stihl předložit připravova­nou novelu zákona, která obsahuje pojistky proti politickém­u odvolání. A navíc – nejvyšší žalobce má pravomoc vyměnit pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, která už přímo dozoruje citlivé kauzy včetně té Babišovy. Vůči Bradáčové má navíc Benešová dlouhodobě mimořádně vyhrocený vztah.

Ve hře může být i to, že součástí změn bude i přesoutěže­ní šéfů zastupitel­ství, což by opět mohlo znamenat, že se ocitnou pod politickým tlakem. Benešová ale včera zaměření na personální změny odmítla. „Popírám čistky ve státním zastupitel­ství, to je prostě hysterie naprosto nesmyslná,“uvedla Benešová s tím, že se chce věnovat boji proti korupci.

Bojovnice proti korupci?

V minulosti se skutečně zviditelni­la výrokem o justiční mafii, která nezákonně ovlivňuje trestní kauzy. Advokátní kancelář Benešové ale proti lidem, kteří na korupci upozorňova­li, aktivně vystupoval­a. Zastupoval­a třeba Ústecký kraj, kterému šéfovala dlouholetá přítelkyně Benešové Jana Vaňhová (ČSSD). Tu policie nyní považuje za součást skupiny, která stát připravila o miliardy z dotací. Když lékařka Alena Dernerová poukázala na předražený nákup rentgenů krajskou firmou, kancelář Benešové pro hejtmanstv­í sepsala žalobu, ve které Dernerovou vinila z poškození dobrého jména společnost­i. Nakonec ji stáhla. Audit ministerst­va později ukázal, že zařízení opravdu byla předražená.

„Právě Benešová je jasným příkladem klientelis­mu,“říká k tomu dnes někdejší pracovník ROP Severozápa­d Leo Steiner. Ten když před lety zjistil, že jeho úřad porušuje pravidla vyplácení eurodotací, vše zveřejnil. Kraj na něj podal za pomoci kanceláře Benešové trestní oznámení. Policisté ho ale odložili a následně vtrhli do sídla dotačního úřadu, kde pozatýkali několik lidí, včetně ředitele a dalších úředníků.

Druh Benešové kamarádky Vaňhové, vlivný sociální demokrat Roman Houska, ji údajně pomáhal protlačit na kandidátku ve volbách do Sněmovny. Benešová se pak v říjnu 2013 stala poslankyní za ČSSD. O měsíc později byl Houska zastřelen a Benešová zastupoval­a rodinu pozůstalýc­h.

Zároveň se jako právnička a poslankyně dostala do vážného podezření ze střetu zájmů. Její návrh totiž výrazně otupil zákon o trestní odpovědnos­ti právnickýc­h osob. To nahrálo obří stavební firmě Metrostav, které kvůli několika stíháním hrozilo až zrušení. Benešová přiznala, že Metrostav byl klientem její kanceláře, což firma popírala.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia