MF DNES

Šéf galerie hrál dvojroli a byl nepohodlný. Končí

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Ředitel Národní galerie Jiří Fajt skončil ve čtvrtek oficiálně kvůli své „dvojroli“, kdy uzavřel smlouvu sám se sebou na kurátorské služby za 1,1 milionu korun. Neoficiáln­ě se musel sbalit i kvůli prezidento­vi. Fajta odvolal ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Kromě něj končí ještě ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup.

Fajtovu smlouvu prověří policie. „Byl jsem skutečně zklamán a nemohl jsem učinit nic jiného než oba ředitele odvolat, byl jsem také nucen podat dvě trestní oznámení,“vykládal na tiskové konferenci ministr Staněk. Doplnil, že za galerii milionovou smlouvu s Fajtem podepsala kancléřka, která však smí podepisova­t smlouvy jen do výše půl milionu korun.

Soukupovi zlomilo vaz rovněž hospodařen­í. Šlo údajně o nákup pozemků na stavbu budovy Středoevro­pského fóra Olomouc za příliš vysokou cenu.

Ředitel a kurátor

Redakce se zkoušela s Fajtem spojit, ale neúspěšně. Poslal jen vyjádření pro ČTK. Potvrdil, že smlouvu uzavřel, ale napsal, že je standardní a „odlišuje manažersko­u činnost od

kurátorské činnosti“. MF DNES má smlouvu mezi Jiřím Fajtem a Národní galerií z 20. prosince 2018 k dispozici. Fajt se v ní zavazuje, že vytvoří šest výstav, mimo jiné „Jiří Kolář – Úšklebek století“, „František Kupka 1871–1957“a „Koudelka: Invaze 68“. Zajímavé je, že výstava První republika, která je také obsažena ve zmíněné smlouvě, už byla otevřena v listopadu, tedy měsíc předtím, než se Fajt „zavázal, že dílo vytvoří“. A nejen ona – ostatní výstavy byly také otevřeny před smlouvou. A třeba u výstavy První republika je na stránce Národní galerie uvedena coby kurátorka Anna Pravdová, nikoli Fajt.

Respektova­ná galerie

Staňkův předchůdce v ministersk­é funkci Daniel Herman MF DNES řekl, že by mu smlouva, jakou uzavřel Fajt, asi také přišla nestandard­ní. Za mnohem důležitějš­í považoval jinou věc. „O té smlouvě vím málo. O čem ale nevím málo, je, že pan prezident na mě už v roce 2014 tlačil, abych Jiřího Fajta nejmenoval, ale já to odmítl,“uvedl Herman.

Odvolaného ředitele se zastává třeba známý umělec Jiří David. Mimo jiné vysvětlil, že podobná smlouva není v zahraničí tak neobvyklá, protože kurátoři prostě na trhu nejsou. Dobrý kurátor si za výstavu může říct klidně 300 tisíc korun. „Fajt dokázal to, co se nepovedlo od roku 1990 nikomu ze stávajícíc­h generálníc­h ředitelů, a bylo jich hodně. Získal za velmi krátkou dobu respekt obdobných zahraniční­ch institucí,“chválí Fajta David.

Podle posledních informací se za Fajta postavili zástupci dvanácti zahraniční­ch muzeí a galerií, kteří napsali dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO), v němž vyjádřili svůj „údiv a ohromení“nad odvoláním ředitele Národní galerie v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia