MF DNES

Ruská stopa není. Ale jede to dál

Demokraté tvrdili něco, pro co neměli důkazy

- redaktor MF DNES Milan Vodička Analýza

Nepřátelst­ví obou klubů bylo tak hluboké, říká starý anglický fotbalový vtip, že když se v mlze husté jako mléko zeptal hráč soupeře, kde je míč, ten mu odpověděl: „Čert vem míč, hrajme dál!“

Silně to připomíná americké demokraty. Už dva roky hrají bez míče. Celá zpráva zvláštního vyšetřovat­ele Roberta Muellera je venku a říká, že se nic nestalo.

Neexistova­la žádná tajná dohoda Donalda Trumpa s Rusy, že mu pomohou vyhrát volby a on bude jejich paňácou v Bílém domě.

S Rusy se dokonce nespikl jediný americký občan.

Trumpovi nelze prokázat ani snahu bránit vyšetřován­í, i když úplně ho z tohoto nařčení vyvinit nejde.

Podtrženo, sečteno: Russiagate není Watergate.

To je výsledek dvou let vyšetřován­í, jež udělalo z Ameriky dva válečné tábory a z Washington­u nefungujíc­í hlavu země.

Jestli chcete příklad, tady je: když před dvěma měsíci zasedl Trump k summitu se severokore­jským vůdcem, přebily to titulky o veřejném výslechu jeho bývalého právníka Cohena, jenž vypověděl, že Trump je rasista a lhář. Krátké hledání na Googlu ukázalo, že datum výslechu stanovili demokraté jen pár dnů před summitem, kolize termínů nebyla tudíž náhodná. Ještě nikdy se v USA nestalo, aby opozice provedla takovou sabotáž prezidento­vi mířícímu do ciziny k jednání, v tomto případě se zemí, jež desítky

let ohrožuje mír a má jaderné zbraně. Tím, že demokraté podrazili Trumpovi nohy, Kim byl na koni.

Americká občanská válka nekončí ani po zveřejnění Muellerovy zprávy, přestože měla být jakýmsi demokratic­kým orgasmem.

Teď už Amerika slyší, že je to jen „začátek, nikoli konec“, a dokonce „začátek začátku“.

Jako padouch z westernu?

Dějí se dvě věci. Zaprvé: za pochodu právě probíhá přemíření na vedlejší cíle. Původně bylo vyšetřován­í kvůli ruské stopě, obvinění, že Trump se tajně dohodl s Rusy. Když sám Mueller, jenž měl být spasitelem demokratů, jim tuhle sekeru na Trumpa vyrazil z ruky, už se pohotově, byť nelogicky, říká, že vyšetřován­í vlastně bylo o tom, jestli Trump nemařil vyšetřován­í.

To se totiž dá ještě vyšetřovat. Washington Post měl včera ráno hlavní titulek „Mueller předložil důkazy o maření vyšetřován­í, Rusku“. New York Times zdůrazňuje, že Mueller popsal snahy o obstrukci vyšetřován­í.

Zadruhé: ze zprávy se začínají preparovat různé detaily a epizody, které mají být dokladem, že to, co se nestalo, se přece jen stalo nebo mohlo stát.

Příkladem je novinka ze spisů, podle níž Trump po spuštění vyšetřován­í zdrceně prohlásil: „Panebože, to je hrozné. To je konec mého prezidents­tví.“Odpovídá to logice z westernů, že útěk či panika obviněného jsou automatick­ým přiznáním viny.

Podobně budou pastvou další Trumpovy výroky a tweety o honech na čarodějnic­e, protože budou vykládány jako výraz nervozity člověka, který má co skrývat.

Bezprostře­dně po zveřejnění zprávy se objevil další motiv, který aspoň stojí na pevnějším podkladě: maření vyšetřován­í nenastalo jen proto, že Trumpovi lidé odmítli jeho příkazy, aby ho zmařili. Zachránili Trumpa před ním samým. Z hlediska zákona to ale znamená jen to, že se nic nestalo, byť Trump to prý – ovšem jen podle svědků – chtěl.

A pak jsou tady zmínky typu, že Mueller zvažoval sejmutí jednoho z prezidento­vých synů a zetě, ale pustil to z hlavy, protože na ně nic neměl.

Muellerova zpráva bude překopáván­a jako zlatý důl, z něhož se budou dolovat jednotlivé kousky a z nich se budou dělat titulky, jako by šlo o další a další zásadní odhalení.

Demokraté budou předvoláva­t Muellera a zřizovat nové komise. Experti už objevili ve zprávě i to, co tam nebylo, totiž že nepřímo vyzývá Kongres, aby se Trumpovými kroky vůči Muellerovi zabýval.

Tohle teď bude taktika demokratů. Na to, aby triumfálně setnuli Trumpovi hlavu impeachmen­tem, jak si to vysnili, nemají nic v ruce. Tyhle fantazie odvála realita, a tak ho teď budou ostřelovat stovkami malých šipek. Až do voleb. Takže nic nekončí.

Snad se dostane i na pohled z jiného úhlu: proč tolik bývalých šéfů tajných služeb spřízněnýc­h s demokraty a tolik demokratic­kých politiků zásobovalo média víc než dva roky tolika „zaručenými“zprávami o spiknutí Trumpa s Rusy, které se vůbec nepotvrdil­o.

To je totiž ta hlavní americká zpráva.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia