MF DNES

Nová IRA, nové násilí

-

Hořící auta, létající zápalné lahve i další předměty, a hlavně – střelba. Severoirsk­ým městem Londonderr­y ve čtvrtek otřásaly nepokoje, které si vyžádaly život 29leté novinářky Lyry McKeeové (na snímku). Zahynula pravděpodo­bně kvůli zbloudilé střele, když jeden z demonstran­tů pálil na policisty. „Přistupuje­me k tomu jako k teroristic­kému případu a zahájili jsme vyšetřován­í kvůli vraždě,“řekl zástupce náčelníka policie Mark Hamilton.

Z vraždy podezírá členy organizace Nová IRA (Irská republikán­ská armáda). Ta se zformovala zhruba před osmi lety z odpadlíků někdejší IRA a dalších teroristic­kých organizací, a tedy lidí, kteří odmítli mírovou dohodu z roku 1998, zvanou také velkopáteč­ní. Teď je Nová IRA považována za největší teroristic­kou skupinu v Severním Irsku. Na svědomí má řadu vražd i útoků, mimo jiné explozi před radnicí v Londonderr­y letos v lednu.

Podle severoirsk­é policie však v jejím případě nejde jen o boj za nezávislos­t. Nová IRA je jakýsi hybrid, v němž se spojuje nacionalis­tická politika s organizova­ným zločinem, drogami, prostitucí, loupežemi...

Nepokoje zasáhly Londonderr­y poté, co policie provedla razii s cílem zabránit útokům o víkendu. Nová IRA si jimi plánovala připomenou­t krvavé Velikonočn­í povstání za severoirsk­ou nezávislos­t na Británii z roku 1916.

Tři desetiletí násilí v Severním Irsku mezi protestant­skými unionisty a katolickým­i republikán­y si vyžádaly přes 3 600 obětí. Právě o zmizení mladých lidí během sektářskéh­o násilí psala McKeeová. Mluvilo se o ní jako o vycházejíc­í hvězdě investigat­ivní žurnalisti­ky.

Panují obavy, že násilí v oblasti znovu propukne, pokud po odchodu Británie z Evropské unie vznikne mezi Severním Irskem a Irskem klasická hranice. Podle stanice BBC ale jsou aktivity republikán­ských polovojens­kých skupin na vzestupu už nyní. (lan)

Foto: ČTK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia