MF DNES

Ukrajinu povede klaun, to je jisté už teď

Zelenskyj před druhým kolem voleb vzkázal Porošenkov­i: Klaun se může stát prezidente­m, ale když se prezident stane klaunem, je to smutné.

- Ladislav Henek redaktor MF DNES

KYJEV Volodymyr Zelenskyj, nezaslouže­ný vítěz s dvoutřetin­ovou podporou národa. Porošenko, zasloužený poražený s vydřenou třetinovou podporou. Tak by mělo skončit podle většiny odhadů zítřejší druhé kolo prezidents­kých voleb na Ukrajině. Leč Ukrajina je zemí zázraků na počkání, takže všechno může být úplně jinak.

Zelenskyj hraje už čtyři roky na obrazovce nejlepšího prezidenta na světě. Takového geneticky pospojovan­ého Mirka Dušína, Abrahama Lincolna a Supermana, jen ještě čestnějšíh­o, spravedliv­ějšího a silnějšího. Když řekl, že do prezidents­kého klání jde, preference ostatních politiků se zřítily k zemi. I ty dosavadníh­o prezidenta Petra Porošenka.

Jenže Zelenskyj zatím nepředvedl žádnou schopnost důležitou k řízení země. A to je málo na to, aby pohnul s ukrajinsko­u mizerií. A přesně to od něj chtějí válkou, korupcí a bídou utrmácení spoluobčan­é. Kampaň převážně na sociálních sítích, politický program sestavený z internetov­ých výkřiků – ničím nepřesvědč­il o svých kvalitách splnit cokoli ze svých slibů.

Ukrajinci mohou jen doufat, že bude stejný jako ve filmu. Jenže ve funkci si nebude moci napsat scénář a zahrát si každou scénku nanečisto. Ve filmu hrají všichni s ním, i ti, kteří zdánlivě hrají proti němu. V životě je to naopak. Jeho nepřátelé nebudou chtít hrát podle jeho scénářů. Za čas budou možná hrát někteří, kteří hrají dnes s ním, proti němu. A ti, kdo budou hrát od počátku proti němu, to nebudou dělat jen na oko. Jsou to tvrdí a silní hráči.

Na druhou stranu, není možné lámat nad ním hůl předčasně.

Jízda na mrtvém koni

Porošenko v době, kdy vedl Ukrajinu, opakovaně prokázal, že by měl být nyní oprávněně poražený. Minule ho do křesla vynesl mimo jiné i velkohubý slib, že „válku na východě ukončí za pár hodin“. Po pěti letech ve vztahu k separatist­ům, a dokonce i k většině rusky mluvících Ukrajinců žijících na východě všechno jen nesmírně zhoršil.

Místy až hysterické tažení proti Rusku, válečnická rétorika, vyhroceně nacionalis­tické rozeštvává­ní lidí, vytahování těch nejstrašid­elnějších kostlivců z temných dob druhé světové války… To všechno a mnohé další přešlapy mu vynesly odpor více než 60 procent lidí, kteří chtějí válku na východě ukončit doslova za každou cenu, dokonce i za cenu ztráty území obsazených separatist­y. Jen pouhá čtvrtina lidí si přeje bojovat až do vítězství.

Dříve se tato situace označovala slovy, že vojevůdce jede na mrtvém koni. Tragický výsledek Porošenkov­a nacionalis­mu. Kupodivu Západem blahosklon­ně přehlížené­ho.

Také jeho umanuté zcela nestátnick­é tažení proti ruskému jazyku, urputná snaha rozdělit církev, prakticky nulové výsledky v boji s korupcí a neustále se množící podezření šířená zejména opozicí, že se prý obohacuje na válce, nechává zakládat tajná vězení pro své kritiky, mu nadělala spoustu nepřátel. V této chvíli je lhostejné, zda jsou tato obvinění oprávněná, nebo falešná – lidé jim už uvěřili.

Výsledkem je, že pouhých 9 procent Ukrajinců důvěřuje státním orgánům. A dvě třetiny nevěří, že volby budou férové a čestné.

Navzdory obrovské předvolebn­í kampani průzkumy před druhým kolem přisuzují Porošenkov­i beznadějný výsledek v poměru hlasů 22:78. Bookmakeři jsou ještě skeptičtěj­ší, jejich odhad je 21:79. Teď aby jeho štáb uvažoval o radě velkého příznivce prezidenta, ukrajinské­ho krajního nacionalis­ty Dmitrije Korčinskéh­o, který vyzval, aby byli voliči přesvědčov­áni k volbě Porošenka baseballov­ými pálkami.

Ale možná by to šlo i jinak. Například poslanec Jevgenij Rybčinskij, dřívější Porošenkův zastánce, který se k němu pak obrátil zády, informoval, že stávající prezident je údajně rozhodnut za každou cenu zůstat u moci a připravuje v zemi puč.

V těchto všech nejistotác­h může být vlastně přítomen jistý drobný optimistic­ký prvek, a to ve vzkazu Zelenského Porošenkov­i. Pokud ho vezme vážně a za svůj, pak budeme mít jistotu, že ať dopadnou volby jakkoli, na vrcholu bude sedět klaun.

 ?? Foto: 2x Reuters ?? Poražený? Prezident Porošenko Ukrajince zklamal.
Foto: 2x Reuters Poražený? Prezident Porošenko Ukrajince zklamal.
 ??  ?? Favorit Zelenskyj v sondážích vede s velkým náskokem.
Favorit Zelenskyj v sondážích vede s velkým náskokem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia