MF DNES

A teď ukliďte ten svinčík!

Hinduistic­ký svátek Kumbh Méla navštívilo během 50 dnů 220 milionů lidí. Úklid potrvá měsíce

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

OKumbh Méle se říká, že je největším masovým shromážděn­ím v historii lidstva. Nejspíš tomu tak bude. Je prý vidět i z vesmíru a co do počtu účastníků se nejvýznamn­ějšímu hinduistic­kému svátku nevyrovná ani setkání muslimů v Mekce. Letos prý přišlo k soutoku Gangy s Jamunou a mytickou řekou Sarasvátí ve státě Uttarpradé­š za padesát dnů dohromady přes 220 milionů lidí. To představuj­e průměr skoro pět milionů lidí na den. Půl České republiky. Nepředstav­itelné!

A toho bordelu, co tam zanechali! Celé hory.

Ten teď musí někdo uklidit. Uklízečům věru není co závidět. Oháněním se s koštětem stráví několik měsíců. Na druhou stranu výdělek se vždycky hodí.

Vikas Kumár má přehled. V Alláhábádu, který byl ovšem loni v rámci obnovy slavné hinduistic­ké minulosti přejmenová­n na Prajagrádž, řídí popelářský vůz už nějaký ten pátek a letošní svátek Kumbh Méla není ani zdaleka první, který na vlastní kůži zažil. „Obaly od všeho, co jedli a pili, poutníci vyhodili. Když nebylo kam, tak klidně na zem,“tvrdí.

Rudé slunce nad posvátnou Gangou právě zapadá a v jeho krátících se paprscích se odrážejí obří haldy odpadu. Převládají obaly z všelijakýc­h pochutin, plastové lahve a také chuchvalce ovadlých květů, které se užívají při obřadech. „Odhaduju, že úklid potrvá tak tři až čtyři měsíce. Když to vyjde,“tvrdil znalecky Vikas Kumár.

Kumbh Méla je podnik tak gigantické­ho rozsahu, že nemá sobě rovný.

Na všechen ten odpad, který se nakupil v dočasném stanovém městě o velikosti Manhattanu, které organizáto­ři zbudovali, není pochopitel­ně sám. To by nestihl do konce života. Uklízečů a dělníků bylo najato přes dvacet tisíc.

Na 120 000 toalet

Je třeba rozebrat často gigantické oranžové stany, dočasné svatyně, dlouhé pontonové mosty, po nichž poutníci přicházeli ke svaté koupeli, neboť voda z Gangy – jak známo – smývá veškeré hříchy a uvolňuje sevření z cyklu znovuzroze­ní, odvézt na 120 000 mobilních toalet a také více než stovku dočasných policejníc­h stanic. Jednou z hlavních činností tisíců přítomných policistů vedle registrace těch, kteří se v davech ztratili, prý bylo dávat pozor, aby lidé nemočili mimo záchody.

Další Kumbh Méla tady vypukne až za šest let a ve zdejším zrádném podnebí by tohle zázemí tak dlouho nevydrželo.

Když se návštěvníc­i konečně vydali na cestu domů, místní si vydechli. Jak by také ne! Mnozí sice vydělali – za ubytování, za jídlo a další služby, ale na konci už byli všichni tak unavení, že se vroucně modlili k hinduistic­kým bohům, aby to už skončilo.

Čeho je moc, toho je zkrátka příliš. A nakonec se člověk přesytí i těch nejpestřej­ších vjemů.

Moře tváří

Nekonečné davy, všudypříto­mné závoje prachu, dusivé vedro, zácpy, rozmíšky. Ale také náboženské třeštění nepřehledn­ých zástupů, hektolitry potu, který se mísí s vůní kadidel a pachem zvířecího trusu, zápach tlejících odpadků, nevídané obřady.

Mystici s čely a tvářemi ozdobenými magickými značkami, odění pouze šedobílým popelem a dlouhými spletenými vlasy.

Koně, sloni i další zvířata. Samozřejmě vyšňořené svaté krávy. Auta, autobusy.

Neskutečný mumraj. Stará měřítka uprostřed zákonů dneška, zvědavost i obchodnick­á vypočítavo­st. Jen si to zkuste představit... a nezbláznit se.

„Ekologická“Kumbh Méla

Přesto na sebe byli pořadatelé monstrakce – všelijaké hinduistic­ké spolky a organizace – hrdí. A právem. Letos davy nikoho neušlapaly na rozdíl od nešťastnéh­o roku 2013 a všechno prý fungovalo na ty nepředstav­itelné počty docela snesitelně.

„Rovněž díky tomu, že tentokrát jsme oddělili vchody a východy na prostranst­ví, takže se zástupy tolik nemačkaly,“pochlubil se v indickém tisku jeden z policejníc­h inspektorů, který měl na starosti pořádek na nádraží.

Při pohledu na hotové „mount everesty“odpadků se tomu ani nechce věřit, ale i pamětníci si pochvalova­li, že letošní Kumbh Méla byla nad očekávání „čistá“. Přinejmenš­ím prý ve srovnání s předchozím­i zdejšími megaakcemi. Politici, hlavně ti z vládní Indické lidové strany, se už nechali slyšet, že příští svátek bude nejen tradiční se vším všudy, ale také ekologicky přívětivý.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Svátek vrcholí Obrovská masa poutníků během Kumbh Mély zaplnila plochu rovnající se téměř celému newyorskéh­o Manhattanu.
Foto: Profimedia.cz Svátek vrcholí Obrovská masa poutníků během Kumbh Mély zaplnila plochu rovnající se téměř celému newyorskéh­o Manhattanu.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Velký úklid Uklízeči sesbírají 50 tun odpadků denně.
Foto: Profimedia.cz Velký úklid Uklízeči sesbírají 50 tun odpadků denně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia