MF DNES

Křížová cesta: poslední Ježíšova pouť Jeruzaléme­m

-

Ježíš odsouzen k smrti v areálu tehdejších římských kasáren. Nyní je tam arabská škola.

Ježíš přijímá kříž. Předtím byl bičován a dostal trnovou korunu. Ježíš zbaven roucha. Toto a další tři zastavení se odehrály na vršku Golgota, kde je dnes Chrám Božího hrobu.

Ježíš přibit na kříž. Tělo Ježíše sňato z kříže.

Ježíš uložen do hrobu. Toto poslední zastavení představuj­e samotný Chrám Božího hrobu. – vždyť měl být odsouzen v pevnosti, tedy ve škole... Ale můj průvodce Amir, který vystudoval biblické dějiny, mi to elegantně vysvětlí: „Protože škola mívá během vyučování zavřeno, přenesli místo odsouzení na tahle místa. Kromě toho pevnost Antonia zasahovala až sem, takže je to vlastně v pořádku.“Aha...

Když z kaple Odsouzení odejde pár Brazilců, jsem tam sám. Tak tady někde to bylo. Nebo úplně jinde. Kdo ví. Vím, že nic nevím.

Pak jdu dál. Blíží se oblouk zvaný Ecce Homo, tedy Ejhle, člověk. Tahle slova z něj zvolal Pilát na lůzu a dodal: „Vy sami ho ukřižujte.“

Na tomhle oblouku je vidět, jak se Jeruzalém za dva tisíce let změnil. Vrtalo mi vždy hlavou, proč stavěli přes jeruzaléms­ké ulice nedokončen­é půloblouky. Teď už to vím. Druhá půlka je zazděná v domě, jak se ulice zastavoval­y a zužovaly. Tahle malá nelogická křivka bývala součástí obrovské brány se třemi archami, pod nimiž hravě pochodoval­o vojsko. Dnes je tu úzká ulička. Lidé přicházejí a poklekají, i když oblouk byl postaven až sto let po Kristu.

Ulice vede mírně z kopce až ke třetímu zastavení, kde v ostré zatáčce Ježíš poprvé klesl pod křížem. Není divu: dvě zkřížená břevna, která nesl, mohla vážit asi tak 75 kilo. Už to mají dávno spočítané.

Až sem to bylo velmi decentní, ale tady začíná byznys. Vlci jako z Wall Streetu. Nějaký muž mi nutí „pravé ruské ikony“. Na stěně jednoho domu visí koberce. Elegantní padesátník popíjí čaj a chce za jeden peršan jen šest tisíc dolarů. Když zjistí, že jsem z Prahy, rozjasní se mu oči a říká: „Jo, Praha... Býval jsem tam v 80. letech. Interconti­nental stával 35 dolarů.“Radši se česky. Pak opravdu hezky řekne: „Panenka Marie je naše maminka.“Než mi stačí vysvětlit, kde k tomu přišla, dav ji unáší jako moře. Už se to nikdy nedozvím.

Ulice se mění v schody. Cesta Ježíšova utrpení je příkrá. Probíjím se mezi krámy. Jsem u šestého zastavení. Tehdy se tu objevila žena jménem Veronika a utřela Ježíšovi zakrváceno­u a zpocenou tvář. Teď tu mezi suvenýry mají tričko s nápisem, který vypadá hebrejsky, ale pak zjistím, že je to zrcadlově obrácený nápis Go Fuck Yourself, slušně řečeno Jdi se vycpat.

A pořád dál do schodů. Via Dolorosa je úzká, ale teď je to navíc i tunel. Domy se klenou nad celou šíří ulice. Uvnitř je šero. Křižovatka dvou ulic vypadá jako podzemní uzel metra. Světlo jako při úplňku. To je sedmé zastavení, kde Ježíš podruhé poklesl. Teď se tady metař v reflexní vestě zastavil na kus řeči s mladíkem prodávajíc­ím chleba, kolem jdou děti s aktovkami, ženy v šátcích nesou nákup.

Tehdy tady končil Jeruzalém. Teď tady končí muslimská čtvrť. Osmá zastávka je už v křesťanské čtvrti. Hranice se pozná snadno: jednou jsem tady před Vánocemi viděl třeba nafukovací­ho Santu Clause.

Najdu kámen, kde Ježíš promluvil k plačícím ženám, a vysvětlil jim, aby neplakaly nad ním, ale „nad sebou a svými dětmi“.

Koukám, že na jednom rohu se tady potkala loga dvou různých tisíciletí a dalo by se říct i náboženstv­í – kříž a znak johanitů na hospicu a panenka Barbie vedle reklamy na paměťovou kartu SanDisk.

Odtud se už Ježíšovi otevřel výhled na Kalvárii. Tohle slovo vzniklo počeštěním slova Golgota, což byl popravčí vrch za hradbami. Golgota

Klene se nad vším, co Ježíš na Golgotě zažil. Stojím na nádvoří. Upřímně: ten chrám mi přijde docela ošumělý. Přede mnou je vchod, před ním dav lidí, kteří se fotí, a vpravo od něj schůdky, na nichž se fotí Japonci. Za nimi je zasklená lodžie, kde Ježíše vysvlékli z roucha. Desáté zastavení. Jdu si ho prohlédnou­t zevnitř. Vejdu do baziliky, pár schodů a mám ho na dosah. Koukám na něj zamřížovan­ým oknem.

Pět kroků odtud je jedenácté zastavení. Místo, kde Ježíše přibili na kříž. Podle obrazu, který tam ve světle svící visí, si zvolili pro ně pohodlnějš­í řešení. Kříž položili na zem a Ježíše na něj. Pak vzali kladivo a hřeby...

A pak kříž vztyčili. Konec cesty, konec života.

Teď je tam zlatý oltář. Desítky lamp. Čerstvé růže, obrovský krucifix. Vše se leskne a blyští. Plápolání svící a blesky mobilů, ohňostrojů moderní doby.

Na podlaze je skleněná deska. Pod ní skála. Kámen, který to všechno viděl. Vrcholek Golgoty.

Tohle je dvanácté zastavení – Ježíš umírá na kříži. Nad skleněnou deskou je kamenný výklenek. Lidé se sehnou a zmizí vevnitř. Vejdou se tam vždy dva. Dotýkají se místa, kde stál kříž. Krásné Rusky, foťáky kolem krku a šátky na hlavách, to místo líbají. Řádová sestra urovnává vzkazy, které tam někdo položil. Část písma je rozpitá. Možná slzy.

Pak po několika schodech dolů. Tam je velká kamenná deska. Místo, kam Josef položil Ježíše, když vydechl naposledy a on ho sejmul z kříže. Tam ho pomazali myrhou a aloe. Lidé u desky klečí, modlí se, dotýkají se jí rukama a čelem a kladou tam věci, aby z kamene nasákly svátostí Ježíšova těla. Vzkazy, přání, řetízky, které jim kvůli tomu svěřili příbuzní. A všechno možné, co mají u sebe. Trička, fotografie blízkých, dokonce vidím tepláky. Jako by ten kámen byl nasáklý zázraky. Ve skutečnost­i ho sem dali až koncem 19. století.

A potom už je jen Ježíšův hrob. Poslední zastávka. Byl vytesán ve skále a Josef k vchodu přivalil kámen. Tak prostě se to tehdy dělalo. Dnes se nad tím místem jako nebe klene kopule chrámu. Šero okny ve střeše propichují paprsky slunce. A uvnitř obrovského prostoru je nad hrobem ještě malá stavba.

Vystojím frontu a jdu dovnitř. Pár schodů, sehnout hlavu, vchod je nízký. Tady to je. Pohřební kamenná lavice, nad ní svíčky, ikony, obrazy. Tady se modlí i ateista.

Je to příliš krátké, ale venku čekají další. A další. A další.

Nekonečný řetěz. Lidé, víra a naděje.

Přitom Ježíš pokuřuje jen pár ulic odtud.

 ?? Foto: autor 2x ?? Ta podoba, ten výraz... „Já vím, že jsem mu podobný,“říká muž, který posedával na Via Dolorosa, křížové cestě v Jeruzalémě.
Foto: autor 2x Ta podoba, ten výraz... „Já vím, že jsem mu podobný,“říká muž, který posedával na Via Dolorosa, křížové cestě v Jeruzalémě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia