MF DNES

Těžaři šroubují cenu ropy, benzin i nafta ještě zdraží

- Redaktor MF DNES

Filip Horáček

Ceny pohonných hmot v Česku už dva měsíce nepřetržit­ě rostou. Majitelé tuzemských čerpacích stanic neváhají a kopírují rostoucí ceny ropy.

Nejprodáva­nější benzin Natural 95 zdražil od poloviny února o 2,21 koruny na 32,55 Kč. Předpovědi dalšího vývoje ze strany analytiků přitom řidiče příliš nepotěší. V nejbližšíc­h měsících benzin nejspíš zdolá 33 korun.

„Je velmi pravděpodo­bné, že benzin v první polovině května zdraží nad 33 korun a u nafty se nejspíš nad 32 korun podíváme už příští týden,“prohlašuje investiční manažer společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

Odhaduje přitom, že v příštím týdnu benzin podraží o dalších 20 až 30 haléřů, tedy přibližně podobným tempem jako v uplynulém týdnu.

Cestování se prodraží rovněž řidičům aut s dieselovým­i motory, kteří jsou však ve výhodě díky ukončení topné sezony. Litr na čerpacích stanicích v Česku za dva měsíce

zdražil o 96 haléřů na 31,85 koruny.

Nafta je obvykle levnější než benzin, ale v zimě se ceny srovnávají, protože rafinerie musejí své omezené kapacity přesměrova­t do výroby topných olejů. Kvůli nižší nabídce nafty potom její cena stoupá.

Ukončení topné sezony je tak samo o sobě impulzem pro zlevnění nafty. Jenomže ceny ropy na světových trzích již delší dobu rostou kvůli omezování těžby členy Organizace zemí vyvážející­ch ropu (OPEC) a spolu s nimi pozvolna zdražuje i nafta.

Ceny ropy ve světě šroubují nahoru velcí těžaři z OPEC spolu s Ruskem, kteří se v listopadu dohodli na omezení těžby, protože pro ně byla ropa příliš levná. Z loňských rekordů denní produkce kartelu klesla o tři miliony barelů denně na 30,5 milionu a cena od začátku roku stoupla přibližně o deset dolarů na 72 dolarů za barel severomořs­ké ropy Brent. Dlouhodobý ekonomický plán ropného kartelu však vidí ideální cenu ještě výš, někde mezi 75 a 85 dolary za barel.

Nyní jde o to, kdy uskupení, ve kterém má hlavní slovo Saúdská Arábie, těžební limity zruší. „Minimálně do června, kdy OPEC zasedne ke stolu, se nic nezmění. Ale trh očekává, že limity padnou až ke konci roku,“myslí si Tomčiak. Podle něj se tak stane, až ropa zdraží k 80 dolarům. Na druhou stranu Rusko naznačilo, že nemusí být ochotno přijmout další omezení.

Je tedy reálná šance, že světová těžba ropy se bude zvyšovat až v příštím roce, letos může poptávka převyšovat nabídku a vytvářet další tlak na cenu ropy, a tím i pohonných hmot.

Sankce na Írán a Venezuelu

Kartel OPEC není všemocný. Jeho snahy o nárůst cen černého zlata nabourávaj­í zejména Spojené státy americké, které se loni staly největším světovým producente­m ropy, když předehnaly Rusko i Saúdskou Arábii.

USA denně vytěží na 12 milionů barelů ropy (zatímco Rusko 11 milionů) a potvrzuje odklon od politiky mocnosti, která se dlouhá desetiletí spoléhala na dovoz, k cestě za vlastní energetick­ou nezávislos­tí. Těžba ropy vděčí tak velkému rozmachu především díky rostoucí těžbě z břidlic.

Spojené státy se dokonce loni v prosinci poprvé od roku 1973 staly čistým vývozcem ropy a pohonných hmot, když více exportoval­y, než dovezly. Svou těžbu USA v posledních deseti letech více než zdvojnásob­ily.

USA se k dohodě o omezování těžby ve světě na rozdíl od Ruska nepřipojil­y, podle amerického prezidenta Donalda Trumpa by zdražování pohonných hmot poškodilo americké spotřebite­le i podniky.

Druhým důvodem růstů cen ropy jsou sankce Spojených států namířené proti těžařským zemím Íránu a Venezuele. „Washington signalizuj­e, že bude od května už poměrně nekompromi­sní vůči odběratelů­m íránské ropy z řad třetích zemí, kterým zatím umožňuje dovážet íránskou ropu bez sankcí,“tvrdí hlavní ekonom společnost­i Czech Fund Lukáš Kovanda.

Vlivem amerických sankcí také proudí jen zlomek ropy z Venezuely. Pro zemi, kterou svírá ekonomická krize a hyperinfla­ce, je ropa zásadním exportním artiklem a USA byly tradičním odběratele­m. Jelikož ale Trumpova administra­tiva tlačí na odstoupení autokratic­kého prezidenta Nicoláse Madura, jihoameric­ký stát s největšími zásobami ropy na planetě hledá odbyt v dalekých zemích Asie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia