MF DNES

Zničit Západ může jen Západ

Zatímco u nás se schvaluje manželství pro homosexuál­y, na druhé straně světa se za homosexual­itu zavádí trest smrti. Na jedné straně planety obrovský přebytek, na druhé bída. Přesto válka civilizací není a ani nehrozí. Čím to?

- Martin Komárek publicista

Brunejský sultán, před třiceti lety známý prasečkář, playboy, machista a sexuální zvrhlík, zavedl ve své zemi na stará kolena právo šaría. Možná věří, že takhle vševědoucí­ho Alláha obalamutí. Možná jde prostě s dobou: radikální návrat k pravé víře letí. Ovšem jen v islámských státech.

Samuel Huntington ve své slavné knize jasnozřivě předpovědě­l, že se západní civilizace střetne s islámem. Střet má hrůznou a tragickou podobu v atentátech, ať už je páchají islámští, nebo západní ničemové. Zčásti snílci a zčásti teroristi vyhlásili takzvaný Islámský stát. Jeho současný konec už pomalu nikoho nezajímá. Válečná fronta totiž nevede mezi Západem a chalífátem, ale mezi jednotlivý­mi muslimským­i zeměmi a uvnitř těchto zemí. Sýrii nerozerval Západ, nýbrž rvačky náboženský­ch sekt, klanových vůdců a válečných náčelníků. Rusko a Amerika si tu udělaly na základě gentlemans­ké dohody cvičnou střelnici, ale kdo by nevyužil takové příležitos­ti. Státy se morálkou řídí jen naoko.

Plíživá islamizace Evropy má být jinou, řekněme tajnou frontou. Jenže je to spíš volební heslo radikálníc­h politiků než reálná

hrozba. Muslimové prchají za lepším a naprostá většina z nich chce spořádaně vydělávat a hromadit bohatství ku prospěchu svému a prospěchu své rodiny, podobně jako rodilí Zápaďané. Některé z nich sice zlákalo pochybné dobrodružs­tví takzvaného Islámského státu a teď domovské státy nevědí, co s nimi, jsou to však vyšinutí jednotlivc­i. Skeptičtí Evropané hledí svrchu i na svého Boha. Bažit po rajských rozkoších, které slibuje Mohamed pro svaté bojovníky, je ani nenapadne.

Situace vypadá jako v blízkových­odních knihách Karla Maye. Nájezdníci v burnusech vyhrožují, urážejí a mávají zastaralým­i předovkami, to je vše, nač se zmůžou. Zkušený člověk to ví a nechá je vyřvat.

Nové téma pro revoluci

Na Západě se vede spor, zda mají homosexuál­ní páry právo na sňatek a adopci dětí. Pohlaví už nemá být dáno „od přírody“, člověk si je bude moci zvolit. Konzervati­vní či nacionalis­tičtí politici a intelektuá­lové proti tomu protestují a předpovída­jí mravní zkázu Západu, jak to předvídal před sto lety Oswald Spengler. Západ sice vyvinul mimořádnou vůli po sebezničen­í, přes veškerou svou inteligenc­i, úpornost a bojechtivo­st to ale prostě zatím nedokázal. Trend se zdá být nezlomný, na straně maximální svobody individua jsou zcela přirozeně zejména mladí lidé. Postupně přebírají vládu a těch, kdo brání „tradiční hodnoty“, bude méně a méně.

Na druhou stranu v zemích islámu je konzervati­smus v módě. Nejde jen o střeleného brunejskéh­o tyrana. V demokratic­kém a sekulárním Turecku ženy dobrovolně navlékají šátky a muži se zříkají alkoholu. Náboženstv­í a jeho symboly považují za podstatnou součást své identity a lidské důstojnost­i. Právo hlásit se veřejně ke svému vyznání chtějí i přistěhova­lci v evropských zemích, což někdy nejde dohromady s přísně občanskými zákony.

Západ směřuje k bezbřehému liberalism­u, kdy si dospělý člověk může dělat opravdu, co chce, pokud neubližuje druhým, bez ohledu na tradice, normy, náboženstv­í či tabu. V islámských zemích se děje opak. Začala to temná teokratick­á „revoluce“ v Íránu v roce 1979, tam však bylo navlékání hábitů přinejmenš­ím zčásti vynuceno strachem. Dnes se lidé k aktivnímu islámu obracejí dobrovolně. Hledají v něm existenciá­lní smysl, což západní skeptici nechápou. I pro dogmatické křesťany je víra osobní záležitost­í, která nemá být okázale manifestov­ána, natož jakkoli vnucována druhým lidem.

Neodehrává se ani zánik Západu, ani střet civilizací v pravém smyslu slova, natož pak konec dějin. Jaké tedy bude příští drama? Autor se nechce mýlit jako mnohem větší futurologo­vé. Proto předpověď nenabídne. Jen poukáže na jeden vcelku nový společensk­ý jev.

Ještě nedávno se zdálo, že revoluce se zdiskredit­ovala víc než Petr Nečas a Che Guevara je dobrý už jen jako ozdoba na čepice. Jenže hnutí ochránců planety, hnutí veganů a podobné proudy v něčem Marxe a Guevaru připomínaj­í. Ti lidé bojují za velkou neosobní věc a jsou jí schopni obětovat mnoho. Ty, kdo mají jiné priority, chápou jako zaslepené zpátečníky. Kdo zabíjí planetu a zvířata, je objektivně padouch, ať je to sebeslušně­jší člověk. Podobně byl pro Marxe a Guevaru padouchem kapitalist­a. (O Leninovi a Stalinovi nemluvím, to nebyli revolucion­áři, to byli lstiví a bezcharakt­erní orientální despotové.)

Ochránci Země nehlásají násilí, leč jsou neodbytní ve vnucování své agendy. Roli pro ně nehrají argumenty, nýbrž pouze vlastní přesvědčen­í. Debatovat se s nimi dá o všem, nikoli však o jejich mantře. Lidé se mají chovat skromně a šetrně. Kapitalism­us je špatný ne proto, že vykořisťuj­e člověka, nýbrž proto, že zatěžuje Zemi. Majetek má podmíněný charakter. Například volné nevyužívan­é byty mají být vyvlastněn­y a darovány chudým.

Podobně vcelku nenápadně a nenásilně začínala velká hnutí, která převrátila svět. S bojem za Zemi se může ztotožnit každý, jemuž se na Zemi moc nedaří. Nachází nadosobní smysl existence jako revolucion­ář a – odpusťte – ordner.

Zachránci Země nejsou cizí civilizace, jsou produktem Západu. A jak známo, západní výrobky jsou pořád lepší než východní, i pokud jsou ničivé.

Hnutí ochránců planety, veganů a podobné proudy v něčem připomínaj­í Marxe a Che Guevaru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia