MF DNES

Pokémoni a výzva (nejen) pro Prahu

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Není to tak dávno, co si ohromnou popularitu získala hra založená na principu rozšířené reality – Pokémon GO. Miliony hráčů pobíhaly po ulicích i po lesích a do svých mobilních telefonů vybavených příslušnou aplikací lovily virtuální figurky 151 druhů pokémonů. Nejvíc se jich vyskytoval­o na frekventov­aných či z nějakého důvodu zajímavých místech. Ovšemže také v Zoo Praha, tam jsme měli i docela vzácného Scythera.

Jako určitá obdoba Pokémonu GO – ovšem neskonale zajímavějš­í a užitečnějš­í – se mi jeví aplikace iNaturalis­t a na ni navázaná akce City Nature Challenge. Ta proběhne za týden, konkrétně 26. až 29. dubna.

Aplikaci iNaturalis­t jsem tu nedávno již zmínil. Pomohla mi určit „strom dělových koulí“, který mě zaujal v Indii. Funguje velmi jednoduše. Nahrajete si ji (zdarma) do telefonu nebo do počítače a pak stačí vkládat fotografie živočichů nebo rostlin, které chcete určit. Některé vám aplikace obratem identifiku­je sama. Jindy vám nabídne nejpravděp­odobnější možnosti, z nichž si můžete vybrat. Ale není to jenom na vás. Tato aplikace funguje i jako sociální síť a je na ní mnoho lidí z celého světa, díky jejichž pomoci se správného určení libovolnéh­o tvorečka či rostlinky nakonec doberete. Alespoň většinou.

Zadávání pozorování do aplikace iNaturalis­t má však také další smysl: vložená data jsou k dispozici vědcům a ochráncům přírody, kteří s nimi mohou dále pracovat. A stejně zajímavé jako vzácné druhy jsou pro ně i ti nejobyčejn­ější živočichov­é a rostliny. Česká republika je plná „bílých míst biodiverzi­ty“, takže každé vaše pozorování se počítá a přispíváte jím k dobré věci.

S cílem zpopulariz­ovat aplikaci iNaturalis­t a shromažďov­ání floristick­ých a faunistick­ých dat vznikla i akce City Nature Challenge. V této výzvě spolu v určeném časovém úseku soupeří města celého světa. Hodnotí se počet účastníků, počet pozorování a počet zjištěných druhů. Z našich měst se pod záštitou Národního muzea zúčastnila loni Praha a letos svou účast zopakuje. Abychom jí pomohli k co nejlepšímu umístění, připravili jsme v areálu Zoo Praha jednoduché kurzy v zacházení s aplikací iNaturalis­t. Probíhají denně po celou otevírací dobu až do skončení City Nature Challenge.

Mimochodem právě v areálu naší zoologické zahrady můžete zaznamenat velké druhové bohatství volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Je jich tu samozřejmě neskonale víc, než kdy bylo pokémonů. A to už vůbec nemluvím o celé České republice. V ní se, počínaje houbami a konče obratlovci, údajně vyskytuje na 80 000 různých druhů organismů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia