MF DNES

Jak se vypořádat s kůrovcem

- Náměstek Sekce lesního hospodářst­ví min. zemědělstv­í

Patrik Mlynář

Kůrovcová kalamita je skutečnost­í, se kterou se nemůžeme smířit. Naopak, musíme zodpovědně a aktivně situaci řešit. Ministerst­vo zemědělstv­í vytvořilo pro boj s kůrovcem soubor opatření, nicméně některé ekologické organizace tvrdí, že navrhované postupy nebudou účinné. V argumentec­h ale zazněly i mnohé nepřesnost­i, které je třeba vysvětlit.

Nová legislativ­a uvolní ministerst­vu ruce, aby mohlo za mimořádnýc­h okolností povolit postupy, které jindy nejsou podle lesního zákona možné. Není to tedy tak, že by tvrdošíjně nařizovalo ošetřovat stromy na území, kde už to nemá cenu, protože z nich kůrovec vylétl. Už teď mohou vlastníci na vymezených a nejvíce postiženýc­h místech volit právě takový postup, který zabrání

dalšímu šíření dřevokazné­ho hmyzu – mohou se zaměřit pouze na aktivní kůrovcové dříví, zatímco pokácení a zpracování souší mohou na dlouhou dobu odložit. To je novinka prosazená ministerst­vem.

Červené zóny, tedy nejvíce postižená území, podle některých názorů nezahrnují všechna kritická místa v České republice. Mapu však připravila odborná organizace – Ústav pro hospodářsk­ou úpravu lesů – na základě snímků ze 190 satelitů s vysokým stupněm rozlišení na desítky centimetrů. Tato mapa červených zón se bude samozřejmě upravovat podle aktuálního vývoje.

Nikdo také nelobbuje výhradně za chemické ošetřování napadených stromů, asanace může mít i jinou podobu a například mechanické odstranění stromové kůry patří k ekologicky nejšetrněj­ším. Pokud jde o chemickou likvidaci kůrovce, je povolené použití pouze schválenýc­h postřiků.

Ministerst­vo by prý mělo začít prosazovat smíšené lesy bez holosečí. To už ale prosazuje několik let. Obměna lesa však trvá dlouhá léta a nejde během chvíle změnit skladbu lesů. Ministerst­vo už před časem zvýšilo příspěvky na výsadbu buků i dubů, tedy na takzvané meliorační a zpevňující dřeviny, které zlepšují stav půdy. Na každou jednu jejich sazenici přispívá částkou 12 korun, zatímco na sazenice základních dřevin jen 4 koruny. Obnova lesa prostředni­ctvím holiny je naopak rychlý a osvědčený způsob, jak výsadbou vhodných dřevin zajistit do budoucna větší zastoupení listnáčů v lesních porostech, zejména tam, kde jejich přirozené obnovy nelze dosáhnout kvůli absenci plodících stromů vhodných lesních dřevin.

Přestože někteří tvrdí, že České republice chybějí sazenice vhodných dřevin, není tomu tak. Školkaři je pro letošní jarní zalesňován­í mají. A zásoby sazenic budou i v příštích letech. V případě kritického nedostatku sazenic některých dřevin je možné je dovézt z konkrétníc­h oblastí Polska,

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia