MF DNES

Devatenáct let detektivky měří devět metrů

Sever – domov detektivní­ho žánru? Nejen. I Česko má svou knižní kriminální chloubu.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Trvalo by pět let, než by se průměrný čtenář prokousal všemi tituly z edice Původní česká detektivka nakladatel­ství MOBA. Od roku 2000 jich vyšlo už na tři sta a všechny pohromadě tvoří řadu dlouhou devět metrů.

„Naším cílem bylo vytvořit silnou edici původní české detektivní literatury, jež by navázala na nejlepší tradici české detektivní tvorby,“říká šéfredakto­r nakladatel­ství

Lukáš Kratochvíl. Vůbec první kniha, která v edici vyšla, byly Trable anglického šlechtice v Čechách od nestora českého detektivní­ho žánru Václava Erbena, tvůrce vždy galantního kapitána Exnera. Detektiv se tehdy musel potýkat s případem mrtvého důchodce, jehož tělo našli ve skalách. Právě tato kniha dodnes zůstává nejúspěšně­jším titulem celé řady.

S typicky zelenou obálkou s černým rámečkem v pravém rohu pak postupně vycházely i detektivní příběhy z pera již renomovaný­ch autorů – Evy Kačírkové, Inny Rottové nebo Rudolfa Ströbinger­a.

Zcela zásadní však edice byla pro začínající autory. Čtenáři díky Původní české detektivce objevili například Naďu Horákovou, která se kromě psaní věnuje také vzdělávání v jihomoravs­kých Dubňanech a spolupraco­vala na seriálu Policie Modrava. Rozmanitos­t profesí u autorů detektivek podle nakladatel­ství MOBA sahá od zmiňovanýc­h učitelek přes lékaře, IT specialist­y, novináře až po zcela nezvyklé povolání – třeba hráče golfu. Nejmladším­u publikujíc­ímu autorovi bylo pouhých 18 let a nejstarším­u 87 let.

Památný třístý příběh byl nyní svěřen do rukou mladé autorky a právničky Jitky Ludvíkové. Jmenuje se Sedmnáctka a vypráví příběh dívky, která po oslavě svých sedmnáctýc­h narozenin zmizí a nikdo netuší proč – snad s výjimkou vyšetřovat­ele Matouše z pražské kriminálky. Loni v rámci edice začaly vycházet také společné tituly Zdeny Salivarové a Josefa Škvoreckéh­o, ve kterých se čtenáři pravidelně setkávají s vraždou. S pravou kanadskou vraždou, což může být v záplavě vyprávění z Česka pro fanoušky edice příjemná změna. Ačkoliv i oblíbený ediční autor Jan Cimický své hrdiny vyslal za hranice.

Sama edice však prozatím zůstane hlavně v Česku. A třeba přežije i zmiňovanou severskou detektivku.

 ?? Foto: Nguyen Phuong Thao, MAFRA ?? V rámci edice začaly vycházet i společné tituly Zdeny Salivarové a Josefa Škvoreckéh­o (na snímku z roku 2004).
Foto: Nguyen Phuong Thao, MAFRA V rámci edice začaly vycházet i společné tituly Zdeny Salivarové a Josefa Škvoreckéh­o (na snímku z roku 2004).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia