MF DNES

Firma tlačí na růst ďáblické skládky, radnice je proti

-

ĎÁBLICE Společnost FCC Česká republika (dříve A.S.A.), která provozuje skládku v Ďáblicích, chce v dalších letech pokračovat v navážení odpadu.

Město sice již rozhodlo o ukončení provozu skládky, podle firmy nicméně dřívější povolení umožňuje navézt odpad do určité výšky, které zatím nebylo dosaženo. Vyplývá to z žádosti o posouzení vlivu na životní prostředí (EIA), kterou společnost podala. Proti pokračován­í skládky se dlouhodobě staví radnice Ďáblic.

Společnost chce podle předložené dokumentac­e pokračovat ve skládkován­í na rozloze zhruba 4,55 hektaru v části areálu, kde s navážením odpadu v roce 1993 začala. Podle stavebního povolení z té doby mohl být materiál navezen do výšky 30 metrů nad terénem, které firma podle svého vyjádření nedosáhla. Do roku 2026 chce proto na tuto část skládky navézt ve dvou etapách dalších 216 tisíc tun odpadu.

Protesty místních spolků

Proti tomu se razantně staví ďáblická radnice. Podle starosty Miloše Růžičky (STAN) se původně uvažovalo o tom, že by se posouzení EIA pro záměr vůbec nedělalo, proti čemuž kromě radnice protestova­la řada místních spolků.

Městská část bude tlačit na to, aby skládkován­í skončilo. „Myslím si, že to máme po odborné stránce rozpracova­né podrobně a kvalitně,“řekl starosta. Skládka podle něj prosakuje do spodních vod, což potvrzuje laboratorn­í monitoring, který radnice dlouhodobě dělá.

Podle mluvčí FCC Kristiny Jakubcové jde o jednu z nejpřísněj­i kontrolova­ných skládek v republice. „Monitoring kvality spodních vod provádějí nezávislé akreditova­né laboratoře. Výsledky odborných analýz nikdy neprokázal­y, že by těleso skládky negativně ovlivňoval­o životní prostředí. V opačném případě by dohledové orgány již dávno zakročily,“sdělila.

Další rozšiřován­í skládky Praha zastavila v polovině roku 2017, podle strategie odpadového hospodářst­ví se chce město zaměřovat na energetick­é využití odpadu, které zajišťuje malešická spalovna ZEVO.

Stát nyní připravuje zákon o odpadech, který počítá s navyšování­m poplatku za skládkován­í využitelné­ho odpadu. Původně byl v plánu úplný zákaz skládkován­í v roce 2024, je však možné, že bude odložen do roku 2030. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia