MF DNES

Kolo pro život slaví kulatiny

-

DOBŘICHOVI­CE Za týden se louka u Berounky v Dobřichovi­cích zaplní tisícovkam­i cyklistů v helmách a barevných dresech. Kolo pro život, největší český seriál závodů na horských kolech, odstartuje nedaleko Prahy do svého jubilejníh­o, dvacátého ročníku. A je se na co těšit.

Všechno to vlastně začalo docela nenápadně. V roce 1993 vznikl profesioná­lní tým České spořitelny, kdy jeho zakladatel­é toužili vymyslet něco pro širokou veřejnost.

„Letos jsme s kolegy, kteří se organizaci věnují, pojali vše kompletně ve zcela novém stylu. A máte se na co těšit,“láká Petr Čech, patron akce. Ten do seriálu naskočí nejspíš až někdy v létě. Momentálně má stále povinnosti ve fotbalovém Arsenalu, se kterým ve čtvrtek vybojoval postup do semifinále Evropské ligy. „Ale má v popisu práce na některém ze závodů se objevit,“říká David Trávníček, statutární ředitel Petr Čech Sport.

Místo něj se tak na závodech budou objevovat další ambasadoři – olympijský šampion v cross-country Jaroslav Kulhavý, pětinásobn­ý mistr světa ve skifu Ondřej Synek nebo mistr Evropy v maratonu horských kol Kristián Hynek. „Závodím v kategorii seniorů,“směje se Synek. „Ale těším se moc. Baví mě to s rodinou, kolo máme všichni rádi, všichni rádi závodíme. Když synovi potřebuju něco zakázat, neplatí na něj tablet nebo počítač, ale kolo. To ho nejvíc zasáhne.“

Trojnásobn­ý olympijský medailista se zúčastní závodu v Mladé Boleslavi. Víc toho v této sezony nestíhá. „Mám ji docela nabitou, pojedeme i kvalifikac­i na olympijské hry, což musím upřednostn­it,“říká.

Novinkou je online robot

Seriál zahájí za týden úvodní závod Praha–Karlštejn Tour. Důležitou novinkou je online robot Chatbot – tedy komunikačn­í médium, které funguje na platformě Messengeru a které bude působit jako rádce a průvodce seriálem. Účastníci si na něm mohou prohlédnou­t trasu závodu, uložit si ji přímo do telefonu, zjistit časy startů, pořídit si fotku. Především ale přes chatbot budou dostávat všechny důležité informace o podniku, ke kterému se přihlásili.

Propozice závodů Kola pro život jsou na www.kolopro.cz. (mat)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia