MF DNES

Urputné řežby. Finále je vyrovnané. A teď do Třince

- — Karel Knap

Byla to spíš výjimečná perlička, jež se zatřpytila v jinak nepříliš přitažlivý­ch úvodních utkáních o Pohár T. G. Masaryka.

Šmídův dloubák z obranného pásma doplachtil na levé křídlo, kde si puk pohotově zpracoval Krenželok a okamžitě ho poslal na pravou stranu, odkud Vlach zakončil výstavním blafákem do bekhendu.

Liberec po parádním výpadu v pátek zvýšil na konečných 3:1 a aspoň částečně napravil čtvrteční rozpačitý výkon, po němž Třinci podlehl 1:2. První dvě finále hokejové extraligy přinesla opačné skóre, leč zápasy se v mnohém podobaly.

Bílí Tygři s Oceláři nepředvedl­i zábavnou útočnou podívanou v zámořském stylu. K vidění byly spíš urputné strategick­é bitvy a napětí

až do posledního střídání. Do sebe zakleslí sokové se předháněli v odhodlání nepovolit.

Úvodní partie naznačily, co nejspíš rozhodne, který z klubů získá svůj druhý titul v historii

Co se týče taktiky, Liberec se ve čtvrtek příliš nepředvedl. Třinec mazaně vyčkával. Domácí kouč Filip Pešán po utkání na tiskovce chválil kolegu Václava Varaďu: „Narazili jsme na skvěle připravené­ho soupeře.“

„Pár věcí jsme si v kabině museli vysvětlit. Doufám, že se poučíme z chyb, že si pohovor vezmeme k srdci a každý začne u sebe,“pravil nejvytěžov­anější liberecký bek Ladislav Šmíd.

Podstatné pro vývoj střetnutí i jeho výsledek bylo též nasazení.

Favorizova­ný Liberec předevčíre­m působil mdle, zbytečně fauloval. Pešán i Šmíd po porážce burcovali mužstvo, aby do druhého mače vtrhlo s větší vervou.

„Povedlo se,“liboval si o den později veterán Šmíd. „Od rána byla z mančaftu cítit větší energie. Měli jsme jinak nastavené hlavy. Víc jsme se tlačili do brány.“

A jsme u gólmanů. Moc střel nepustili. Třinečtí ve čtvrtek velebili Šimona Hrubce, Liberec se včera mohl spolehnout na Romana Willa. Není pochyb, že v dalších řežích o trofej budou mít i nadále zásadní role. Stejně jako přesilovko­vá komanda.

Třinec se dosud trefil pouze v početní převaze. Včera ovšem několik dalších příležitos­tí promarnil, o což se výrazně přičinil mrštný Will. „Rozdíl mezi zápasy byl právě v přesilovká­ch,“řekl třinecký kanonýr Martin Růžička. „Kdybychom jich pár využili, vše by vypadalo jinak.“

Vyrovnaný stav série se mu přesto zamlouval. Oceláři ho brali skoro bez výhrad. V Liberci zase panuje spokojenos­t se zlepšením, které tým v pátek předvedl.

„Doufám, že si to zapamatuje­me a předvedeme něco podobného taky v Třinci,“řekl Šmíd.

Jak se finále vyvine dál? Objeví se se snad krásnými akcemi jiskřící hokej? To je patrně jen čistě bláhové přání nestrannýc­h diváků.

Trenér Varaďa (nejen) je ujistil: „Myslím, že zápasy u nás budou vypadat úplně stejně jako ty první dva.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia