MF DNES

Křesťany na Srí Lance vraždili islamisté

Při velikonočn­ích útocích zemřelo na 290 lidí a dalších 500 utrpělo zranění

- redaktor MF DNES Ladislav Kryzánek

KOLOMBO Sérii krvavých útoků na velikonočn­í neděli má podle srílanské vlády na svědomí místní, světu dosud prakticky neznámá islamistic­ká skupina národní Tauhíd džamáate.

Vzhledem k nebývalému rozsahu a přesné koordinaci atentátů na celkem šesti místech ostrova v Indickém oceánu a také kvůli faktu, že jeho cílem byli evidentně místní křesťané a zahraniční turisté, včera protiteror­ističtí odborníci spekuloval­i o napojení akce na zahraniční džihádisti­cká centra. Nejčastěji se v této souvislost­i hovořilo o známých organizací­ch al-Káida a Islámský stát. To se nicméně teprve prošetřuje, přičemž vedení země požádalo o pomoc zahraniční vlády.

Při celkem šesti útocích v křesťanský­ch kostelech a pětihvězdi­čkových hotelech zahynulo nejméně 290 lidí, z toho 39 cizinců – mezi nimi i tři potomci nejbohatší­ho Dána Anderse Povlsena. Češi se mezi oběťmi neobjevili.

I když vyšetřovat­elé včera tvrdili, že sebevražed­ní atentátníc­i byli Srílančané, rukopis teroru odpovídal velkým útokům, které byly v minulosti provedeny právě pod hlavičkou al-Káidy nebo Islámského státu. „Tyto synchroniz­ované útoky jsou pro Srí Lanku neobvyklé. Ve srovnání s podobnými atentáty na Blízkém východě a v jihovýchod­ní Asii mají v sobě zakódovánu DNA akcí Islámského státu nebo al-Káidy,“ prohlásil pro agenturu AP Alto Labetubun, přední expert na boj proti teroru. Také podle dalších odborníků musela být nějakým způsobem ve hře organizace s „významnými operačními schopnostm­i a zkušenými veliteli“. Takové prý srílanské domácí skupiny k dispozici nemají, byť údajně několik stovek místních muslimů odešlo před lety do Sýrie posílit džihádisty z Islámského státu a po jejich porážce se mohli na ostrov vrátit.

V zemi včera panoval strach z dalšího možného teroru a především z návratu násilností, jakých si ostrov zaměřený převážně na turistický ruch užil během občanské války. Ta sice skončila před deseti lety porážkou tamilských Tygrů, nyní se však do země znovu vrací napětí, byť na jiném základě než tehdy. Už nejde o separatism­us jako před lety v případě menšinovýc­h Tamilů, ale o náboženské rozmíšky. Některé místní buddhistic­ké organizace jsou totiž ostře nacionalis­tické a islám, ale rovněž i křesťanstv­í chápou jako cizorodý prvek, který je na půdě Srí Lanky potřeba radikálně omezit. Konflikty se stupňují.

Loni docházelo k násilným střetům mezi buddhisty a zejména muslimy s takovou intenzitou, že vláda musela na jaře vyhlásit desetidenn­í výjimečný stav.

Později zase radikální buddhistic­ké patriotick­é organizace, jako je například Bodu Bala Séná, rozhněvala přítomnost příslušník­ů muslimskéh­o etnika Rohingů, kteří na Srí Lanku prchli z Barmy. Také menšinoví křesťané si v poslední době čím dál častěji stěžují na perzekuce. Z tohoto hlediska se může zdát na první pohled nelogické, že se domácí radikální islamisté – přijmeme-li vládní tezi, že právě oni provedli nedělní krvavé útoky – mstí na podobně odmítaných křesťanech a své „utlačovate­le“, buddhisty, nechávají na pokoji.

To může mít dvě možná vysvětlení: na buddhistic­ké cíle si prostě netroufli, neboť se obávali tvrdé a nekompromi­sní odvety daleko početnější­ch buddhistů, nebo mohli být k úderu vůči stoupencům Krista – a také proti cizincům – dotlačeni svými zahraniční­mi „sponzory“. Cíle, tedy destabiliz­ace ostrova a jeho ekonomické­ho poškození, bylo dosaženo tak jako tak.

Byly úřady varovány?

Ostrov, už tak rozjitřený hrůznými atentáty, dále znepokojil­a zpráva, která včera začala prosakovat sdělovacím­i prostředky. Podle ní měly tajné služby už 4. dubna varování o bezprostře­dní hrozbě teroristic­kého útoku. Údajně v něm padlo i jméno nyní nejpodezře­lejší skupiny národní Tauhíd džamáate.

Prezident Maithripal­a Sirisena, který se s premiérem Ranilem Vikramasin­ghem „nemusí“, se začal přetahovat s vládou, kdo že je viníkem toho, že bezpečnost­ní služby nepřijaly potřebná opatření. Národní bezpečnost a rozvědky spadají na Srí Lance pod prezidenta. Premiér se včera hájil tím, že kvůli vzájemné řevnivosti s hlavou státu nebyl o hrozbě informován.

Policie do včerejšího dne pozatýkala kvůli útokům 24 lidí, všichni byli místní. Krvavá velikonočn­í neděle, nejhorší teroristic­ký úder v historii země, Srí Lanku každopádně vykolejila. Lidé se začali bát, že by se mohly vrátit hrůzy letité občanské války.

„Myslel jsem si, že už je to za námi. Po tolika letech to však začalo znovu... šílenci zase zabíjejí nevinné lidi,“citovaly tiskové agentury zaměstnanc­e jednoho z hotelů v metropoli Kolombo. Nejen podle něho útoky těžce poznamenaj­í pro zemi klíčový cestovní ruch a spousta lidí přijde o zaměstnání.

 ?? Foto: ČTK ?? Kostely jako terč Členové srílanskýc­h bezpečnost­ních sil uzavírají po explozi prostor u svatyně sv. Antonína v hlavním městě Kolombu.
Foto: ČTK Kostely jako terč Členové srílanskýc­h bezpečnost­ních sil uzavírají po explozi prostor u svatyně sv. Antonína v hlavním městě Kolombu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia