MF DNES

Navalnyj v sukni, žena v čele protestů

Jako jediná z prominentn­ích opozičníků Ljubov Sobolová neskončila za mřížemi. Neodbytná stoupenkyn­ě Navalného je symbolem protestů v Rusku.

- Redaktorka MF DNES

Jelizaveta Nestercova

MOSKVA „Zůstanu tady a budu držet hladovku. A nikam neodejdu, dokud se se mnou nesetká šéfka ústřední volební komise,“reagovala před zhruba třemi týdny 31letá Ljubov Sobolová na rozhodnutí ruských úřadů vyřadit její kandidatur­u z voleb do moskevskéh­o zastupitel­ství.

Mladá právnička, která včera už více než dvacátým dnem pila jen vodu, se stala symbolem téměř měsíc trvajících protestů, které ochromily ulice Moskvy. Požaduje svobodné volby. Na rozdíl od předního kritika Kremlu Alexeje Navalného ale dosud neskončila za mřížemi.

Za údajně nepovoleno­u volební agitaci soud nicméně Sobolové uplynulou sobotu vyměřil pokutu více než 100 tisíc korun. K soudnímu líčení ji přitom přivezla policie, která ji vytáhla z taxíku, když se politička snažila dostat na v pořadí už třetí sobotní demonstrac­i.

Úřady se k Sobolové doposud stavěly obezřetně. Když se rozhodla držet hladovku a odmítala přitom opustit budovu volební komise, místní činitele přímo odzbrojila. Když z potemnělé jednací síně neodešla ani po několika hodinách, musela ji vyvádět ochranka. Přičemž podle zdroje ruské verze BBC z moskevské radnice bylo třeba nejvyšší opatrnosti, a tak Sobolovou policejní hlídka vynesla z budovy i s gaučem, na kterém seděla.

Sobolová byla politicky aktivní už během studií na Moskevské státní univerzitě, kterou dokončila s červeným diplomem. Jako nezávislá pozorovate­lka se tehdy poprvé setkala s volebními podvody. Ještě před dokončením vysoké školy se proto přidala do týmu tehdy začínající­ho politika Navalného.

Časopis Forbes téhož roku zařadil Ljubov Sobolovou na seznam „hrdinů roku 2011, jejichž tvář málokdo zná“. Zasloužila si to svou prací pro projekt RosPil, který se zabývá bojem proti zneužívání vládních zakázek. Od té doby je také jednou z předních tváří Navalného týmu. Známý opoziční předák se podle spolupraco­vníků Sobolové stal i jejím politickým vzorem.

Boj o moskevské zastupitel­ství

O mandát v moskevském zastupitel­ství chtěla Sobolová usilovat už v předešlých volbách v roce 2014. Tehdy se jí ale nepodařilo sesbírat od občanů potřebný počet podpisů a svou kandidatur­u proto stáhla. Tentokrát ale zákonem stanovené podmínky splnila a volebního boje se vzdát nehodlá.

„Myslím, že hladovka je nástrojem pro vynakládán­í tlaku na úřady. Samozřejmě Putin považuje podobné akce za formu vydírání, kterému se nepodvolí. Ale tohle je můj způsob, jak hájit moje práva,“prohlásila politička. Hladovka už si ale vybírá svou daň, poslední dny bylo vidět, že Sobolová špatně chodí, trápí ji i bolesti.

Za vydírání nazývají rozhodnutí Sobolové i vládě nakloněná média. Vyčítají jí, že svou pětiletou dceru používá jako štít. Podle zákona totiž matku dítěte do 14 let nelze trestat administra­tivním vězněním. Poukazují na to, že se o dítě kvůli předvolebn­í kampani a hladovce tolik nestará.

„Moskva se změnila. Rusko se změnilo. Požadujeme, aby nás zastupoval­i na těchto volbách naši představit­elé,“prohlásila Sobolová v úterý během bouřlivé diskuse se šéfkou volební komise Ellou Pamfilovov­ou. Úřad pak včera s konečnou platností zamítl kandidatur­u Sobolové s tím, že jí chybělo 231 podpisů. Opozice ale úřady viní ze záměrné manipulace a znehodnoco­vání podpisů. Poukazuje přitom i na netranspar­entní postupy při kontrolách.

Podle průzkumu nezávisléh­o střediska Levada nynější protesty podporuje více než třetina Moskvanů. Aktivisté v sobotu chystají další demonstrac­i, kterou úřady tentokrát povolily. Čekat větší ústupky ale zřejmě nemá smysl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia