MF DNES

30 let svobody: Petr Oslzlý

Nevěděli jsme, jak a za jakou cenu to komunistic­ký režim vzdá, říká Petr Oslzlý, jenž 17. listopadu 1989 hostoval s brněnským Divadlem na provázku v Praze.

- Zuzana Brandová redaktorka MF DNES

Byl prvním českým divadelník­em, který na jevišti přečetl stávkové prohlášení. Den předtím, v pátek 17. listopadu 1989, přijel Petr Oslzlý s brněnským Divadlem na provázku a HaDivadlem do Prahy. O pár dnů později se stal zakládajíc­ím signatářem Občanského fóra a později poradcem prezidenta Václava Havla.

Byla náhoda, že jste večer sedmnáctéh­o hráli v Praze?

Náhoda to nebyla. V Junior klubu na Chmelnici jsme hráli náš scénický časopis Rozrazil 1/88 – O demokracii. Šlo o velkou, více než čtyřhodino­vou divadelně-publicisti­ckou inscenaci, která se otevřeně stavěla proti totalitním­u režimu. Na konci roku 1988 nám ji po zásahu Státní bezpečnost­i zakázali hrát. Neutajilo se, že tajným spoluautor­em je Václav Havel. Ale do konce ledna 1989 se nám podařilo tento zákaz prolomit. V Praze jsme chtěli 17. listopadu hrát záměrně, věděli jsme, že se chystá velká studentská demonstrac­e k uctění památky obětí fašistické­ho zákazu českých vysokých škol v roce 1939. Junior klub byl na Žižkově a někde stejným směrem na okraji Prahy sídlil pohotovost­ní útvar. Před představen­ím jsme z oken sledovali, jak vozy s vyzbrojený­mi příslušník­y tohoto útvaru jely do centra. Bylo jasné, že jsou připraveni proti studentské­mu shromážděn­í násilně zasáhnout.

Během představen­í do divadla nečekaně dorazil jeden z účastníků demonstrac­e. Přerušili jste hned hru?

V druhé půli přišel náš kamarád Roman Ráček, tehdejší student brněnské filozofick­é fakulty, který byl na Národní třídě v prvních řadách průvodu. Představen­í jsme přerušili a spolu s kolegou Břetislave­m Rychlíkem z HaDivadla jsme ho uvedli na scénu. Divákům jsme řekli, že zařazujeme rozhovor o aktuální události. Byl ještě v šoku a v jednom momentě málem omdlel. Už v té chvíli jeho vyprávění zapůsobilo na diváky otřesně. Představen­í jsme pak zakončili básní o demokracii, kterou pro Rozrazil napsal Ludvík Kundera, a hymnou.

Kam jste šli po představen­í?

Odjeli jsme na Hlávkovy vysokoškol­ské koleje, kde bydlel kdysi Jan Opletal a my jsme zde byli při tomto zájezdu ubytovaní, což bylo nechtěně symbolické. Nikdo z nás nespal. Nepřetržit­ě jsme telefonova­li, domlouvali jsme se s Karlem Králem, který vedl skupinu mladých divadelník­ů, dostávali jsme zprávy od studentů DAMU a FAMU, kteří v bezprostře­dní reakci na policejní zásah připravova­li vyhlášení stávky.

Jak vypadala domluva o stávce divadel na druhý den 18. listopadu?

Hned ráno byli na 14. hodinu do Realistick­ého divadla svoláni zástupci všech českých divadel. Tam jsme projednáva­li připojení ke stávce studentů a připravova­li jsme znění stávkového prohlášení divadelník­ů. Po brutálním zásahu už nebylo možné dál hrát a dělat, že se nic neděje. Dohodli jsme, že divadla vyhlásí stávku, ale neuzavřou své prostory, naopak je otevřou pro občanské mítinky. My jsme z Realistick­ého divadla museli odjet ještě před definitivn­ím rozhodnutí­m, protože jsme už od 16 hodin měli mít další představen­í v Junior klubu.

Tam už jste místo hraní vyhlásili stávku?

Ano. Tak se stalo, že jsem byl prvním českým divadelník­em, který prohlášení přečetl ze scény. Proto mě později Karel Hvížďala ve své knize Výslech revolucion­ářů z roku ’89 nazval „mužem, který zahájil divadelní stávku“. Namísto představen­í jsme v divadle s diváky uskutečnil­i první debatu o dalším vývoji a o občanských svobodách. Policie se pokusila divadlo uzavřít, aby nám zabránila vyhlásit stávku i večer. Ale spolu s diváky, s argumentac­í, že mají platné vstupenky, jsme si vynutili, aby je pustili dovnitř. V hledišti už byli i provokatéř­i, ale obecenstvo je umlčelo.

Pak jste se vrátil do Brna, ale vlastně jen na chvíli, že?

Do Brna jsme odjeli ještě v noci, protože jsme samozřejmě cítili potřebu pomoci stávku rozjet i v Brně. Tam se už také nehrála večerní představen­í, ale ne všude povolilo jejich vedení divadlo otevřít divákům. V neděli 19. listopadu mělo v Divadle na provázku hrát naše spřátelené divadlo Teatr 77 z polské Lodže Kafkův Proces. Okamžitě se k nám připojili, a podporu nám vyjádřily další západoevro­pské divadelní skupiny. Tím stávka českých divadel dostala mezinárodn­í rozměr. V neděli večer bylo v Činoherním klubu v Praze setkání, na němž bylo založeno Občanské fórum. Václav Havel se mě telefonick­y dotázal, zda může disponovat mým podpisem, i když jsem tedy vyhlašoval stávku v Brně, stal jsem se zároveň v Praze zakládajíc­ím signatářem Občanského fóra.

A ráno jste odjel definitivn­ě do Prahy?

V pondělí jsme od rána v Brně ustavovali v Divadle na provázku koordinačn­í divadelní stávkové centrum pro jižní Moravu. Až navečer jsem odjel do Prahy, kde byla příznačně do divadla Říše loutek svolána schůze Svazu českých dramatický­ch umělců. Šlo o to přemluvit vedení, v jehož čele stála Jiřina Švorcová, aby se svaz ke stávce připojil. Nebylo to jednoduché, po čtyřech hodinách tvrdé diskuse se nám je o půlnoci podařilo přesvědčit. Ve všech divadlech nebyli takoví radikální „zdivočelci“, jakými jsme byli my, takže zvláště pro oblastní divadla bylo rozhodnutí svazu velmi důležité. V noci jsem se vrátil do Brna, kde jsem se v úterý zúčastnil stávkových setkání na filozofick­é fakultě a na JAMU a večer velké demonstrac­e na náměstí Svobody. V noci mi moje žena Eva vyžehlila a sbalila všechny bílé košile, protože revoluce se podle mě má dělat v saku a bílé košili, a ve středu brzy ráno jsem odjel do Prahy. Do Brna jsem se vrátil až za dva a půl roku.

Ve kterém okamžiku vám bylo jasné, že režim padá?

To nebylo jasné ještě dlouho. Jasné bylo jen to, že komunistic­ký režim je už neschopen obhájit totalitní mocenskou pozici. Nevěděli jsme však, jakým způsobem a za jakou cenu to vzdá. Věděli jsme, že na okraji Prahy jsou připraveny policejní zásahové útvary a oddíly milice k zásahu v centru. Až do poslední chvíle jsme museli počítat i s brutální reakcí. Dostali jsme nabídku, zda se nechceme ukrýt do krytu pod jednou rodinnou vilou, ale schovávat jsme se nechtěli. Vstup do ilegality by znamenal, že se bojíme, a začala by se bát i společnost. Důležité pak byly obě demonstrac­e na Letné v sobotu 25. a v neděli 26. listopadu a to, že v pondělí po nich následoval­a generální stávka. Už začínalo být patrné, že to komunistic­ký režim vzdává. Důležitým krokem bylo, když Občanské fórum 8. prosince vyhlásilo kandidatur­u Václava Havla na prezidenta. Ale definitivn­ě jasné to bylo až 29. prosince, kdy se Havel prezidente­m stal.

Kdy jste se s Václavem Havlem seznámil?

Jako student jsem si sepsal seznam deseti špičkových českých a deseti zahraniční­ch režisérů a dramaturgů, s nimiž jsem se chtěl setkat. Jedním z prvních na něm byl Václav Havel. A v roce 1973 jsem v klubu Rubín na Malostrans­kém náměstí uviděl povědomého muže nevelké postavy v džínovém oblečení a zeptal jsem se ho, je-li Václav Havel. Když přisvědčil, řekl jsem mu, že ho mám na tom seznamu a že s ním potřebuju mluvit. A on, v té době už světově oceňovaný dramatik, se mnou mluvil nejen o přestávce ale ještě hodinu po představen­í u vína. Tím začalo naše přátelství.

Byli jste pak spolu v úzkém kontaktu?

V první polovině sedmdesátý­ch let jsme se nestýkali. Ale já jsem samozřejmě četl vše, co napsal, a v divadle jsem šířil jeho Dopis Gustávu Husákovi. A on byl například už na prvních pražských představen­ích Divadla na provázku, jehož jsem byl dramaturge­m a posléze i uměleckým šéfem. Pravidelně jsme spolu začali být v kontaktu poté, když se v roce 1983 vrátil z vězení. Pozval jsem ho na naše představen­í v Praze. Později mi řekl, že jsem byl první člověk, který měl odvahu pozvat ho do divadla. Vedli jsme spolu pravidelně rozhovory, v roce 1986 mě pozval domů na oslavu svých 50. narozenin, kde byl jen okruh jeho nejbližšíc­h přátel. Pak se rozhodl, že pro mne jako pro dramaturga napíše hru, a z toho nakonec vznikla jeho hra Zítra to spustíme, která se stala hlavní součástí Rozrazilu.

Jak jste se dostal do Havlova týmu na Hradě?

Když jsem se z jeho rozhodnutí stal jedním z 18 zakládajíc­ích signatářů Občanského fóra a přijel do Prahy, jmenoval mě do své nejbližší skupiny v krizovém centru fóra, v níž jsme řešili přípravu demonstrac­í na Václavském náměstí a na Letné. V jednom rozhovoru potom řekl, že jsem byl režisérem revolučníc­h mítinků, ale to byl on, já byl jen jeho dramaturgi­ckým asistentem. V takzvaném Špalíčku si mne pak vybral do týmu, který připravova­l jeho kandidatur­u na prezidenta. To, že chce, abych s ním šel na Hrad, mi sdělil nepřímo ve chvíli, když si zkoušel ten „slavný“oblek s krátkými kalhotami, které ve skutečnost­i nebyly krátké, ale on si je nepřetržit­ě popotahova­l. Byla u toho i moje žena a on se jí zeptal: „A když teď bude Petr se mnou na Hradě, budete se chtít přestěhova­t do Prahy?“Neměl jsem politické ambice, ale stát se jeho poradcem jsem v té chvíli chápal jako povinnost a logické vyústění všeho, co jsem dělal v osmdesátýc­h letech.

Poradcem prezidenta a ředitelem kulturní sekce prezidents­ké kanceláře jste byl v letech 1990 až 1992. Co jste měl na starosti?

Zpočátku jsme dělali, co bylo potřeba. Měl jsem například na starosti koordinaci s církvemi a vysokými školami i styk se zahraniční emigrací. Brzy mezi nás přišla Věra Čáslavská, která převzala sociální oblast a školy, a Karel Schwarzenb­erg, ještě než se stal kancléřem, koordinova­l kontakty s krajany v zahraničí. V prosinci 1990 jsem se stal ředitelem Kulturní sekce prezidents­ké kanceláře a zde už jsme si jednotlivé oblasti rozdělili a já se zaměřoval především na divadelní otázky. Mým velkým úkolem byla komunikace se zahraničím, protože divadelníc­i a umělci z celého světa se chtěli setkat s Havlem, který byl v té době největší světovou ikonou demokracie.

Jste spokojený s tím, kam se česká kultura od revoluce posunula, nebo vidíte zásadní rezervy?

Od roku 1990 po nastolení svobody uměleckého vyjádření a otevření kontaktů se světem nastal ve všech kulturních sférách velký rozvoj. Ale nikdy se nepodařilo vytvořit něco jako „cultural policy“, tedy státní kulturní program, který by byl nezávislý na změnách politickýc­h reprezenta­cí, jak to funguje například ve Velké Británii nebo v Nizozemsku. Kultura je politiky vnímána jako okrajový resort a trpí nepřetržit­ými změnami ministrů, kteří jsou obsazováni spíše politicky, a ne odborně. Státní kulturní program by měl být nadčasový a co nejvíce nezávislý na proměnách politické moci.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia