MF DNES

Česko zvýší výdaje na vesmír

Stát chce posílat kosmické agentuře 1,5 miliardy korun

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Česko se chystá skokově zvýšit výdaje na vesmírný program. Slibuje si od toho větší zapojení tuzemského průmyslu a vědeckých institucí do sofistikov­aných evropských projektů, jako je vývoj nosných raket nebo součástí družicovýc­h systémů.

Zatím se tuzemské firmy i přes některé úspěchy pohybovaly spíše v projektech s nižší přidanou hodnotou. Od příštího roku navrhuje ministerst­vo dopravy navýšit český příspěvek do Evropské kosmické agentury (ESA) o 275 milionů korun ročně. Peníze chce směřovat do programů, s nimiž má zdejší průmysl nejvíce zkušeností, a tudíž existuje největší šance, že se peníze vrátí v podobě zakázek pro firmy.

Dosud se zde vyráběly například součásti lehkých raket Vega i větších Ariane, čeští výrobci mají však potenciál i v oblasti mechanický­ch součástí družic. „Dobrým příkladem současných schopností je dodávka mechanismů k rozvinutí solárních panelů nové generace družic Iridium. Dalšími oblastmi jsou polohovací mechanismy antén, trysek a různých konstrukčn­ích prvků,“uvedlo v návrhu koncepce národního kosmického plánu pro příštích šest let ministerst­vo dopravy.

Český finanční příspěvek na evropský kosmický výzkum by tak ročně vzrostl z nynějších 1,24 miliardy korun na více než 1,5 miliardy korun. „Nemám pochyby, že bychom tyto peníze nedokázali získat zpět,“uvedl Petr Bareš, prezident České vesmírné aliance, která sdružuje tuzemské firmy vyrábějící pro vesmírný průmysl.

Do vývoje a výroby speciálníh­o softwaru nebo komponentů družic a dalšího zařízení naskočily české firmy zhruba před deseti lety po vstupu Česka do Evropské kosmické agentury. Pohybují se tak v prostředí zavedených technologi­ckých firem ze západní Evropy, které se vývojem pro vesmírný program zabývají podstatně déle.

Nejefektiv­nější cesta k získání projektů vyhlašovan­ých kosmickou agenturou nicméně stále vede přes účast v mezinárodn­ích konsorciíc­h. Zájem o spolupráci s českými firmami kvůli dobrým referencím roste, dodal Bareš.

Chráněná vesmírná dílna

Ministerst­vo dopravy je ale v hodnocení méně optimistic­ké a uvádí, že návratnost investic by mohla být vyšší. U první části kosmických aktivit zaměřených na vědecký výzkum nebo financován­í evropského kosmodromu ve Francouzsk­é Guyaně se ze stovky vynaložený­ch eur do Česka vrátí 86.

Průmyslově zaměřené takzvané volitelné aktivity mají lepší návratnost ve výši 97 procent. To podle ministerst­va dopravy sice vypadá jako vysoké číslo, státy západní Evropy mají ale návratnost veřejných peněz vynaložený­ch na kosmický program výrazně vyšší.

Norsko například získá z každého eura zpět 4,8 eura, méně vyspělé Portugalsk­o 2,2 eura, uvádí v materiálu kosmické strategie ministerst­vo. Důvodem, proč se českým firmám nedaří vymanit se z takzvaného „údolí smrti“a dostat se ke špičkovým projektům s nejvyšší přidanou hodnotou, je mimo jiné skutečnost, že tyto projekty si pohlídají tradiční dodavatelé. Ti kvůli nashromážd­ěným znalostem mohou do značné míry ovlivňovat rozdělován­í zakázek.

„V postavení architekta misí vědeckého programu ESA mají moc deformovat trh podporou konkrétníc­h technologi­í, čímž podporují a propagují určité společnost­i, často ze stejného členského státu ESA nebo stejné korporace. Ostatní aktéři soutěží pouze o zbytky,“shrnulo ministerst­vo. Podíl peněz, které se ve formě zakázek do Česka vrací, je totiž jen o jednotky procentníc­h bodů vyšší, než je nezbytné minimum. Devět z deseti korun, které členské státy posílají do kosmické agentury, se totiž kvůli takzvané geografick­é návratnost­i musí do země původu vrátit. Navýšením státního příspěvku se tak českým firmám automatick­y rozšíří možnost zapojení do výrobního odvětví, které jim může otevřít dveře k zakázkám v jiných oblastech nebo v kosmickém průmyslu mimo patronát evropské agentury.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Nový start Na vývoji rakety Ariane 5 se podílejí firmy z Česka. Díky vyššímu příspěvku státu by se mohly v budoucnu podílet více.
Foto: Profimedia Nový start Na vývoji rakety Ariane 5 se podílejí firmy z Česka. Díky vyššímu příspěvku státu by se mohly v budoucnu podílet více.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia