MF DNES

50 českých krás: Krásné Povydří

Údolí šumavské řeky nabízí krásné výhledy

- — Ladislav Vaindl

ŠUmAVA Okolí řeky Vydry patří tradičně k nejoblíben­ějším místům Šumavy. A není se co divit. Mnoho lidí je považuje za vůbec nejkrásněj­ší kout národního parku. Seznámit se s místními zajímavost­mi umožňuje naučná stezka Povydří, která byla vytvořena už v roce 1975.

Jejím výchozím bodem je osada Antýgl.

Tady se v letech 1523–1815 vyrábělo v místní sklárně duté sklo a pateříky, tedy skleněné kuličky pro růžence. Protože sklárna měla jen jednu pec – ein Tigel, získalo místo dnešní název Antýgl. Po uzavření hutě byl roubený objekt upraven na zájezdní hostinec, sklářský provoz připomíná komín.

Místní Královácký dvorec je jediným dochovaným areálem svého druhu na území Šumavy. Původní budovy na Antýglu dodnes pokrývá šindel. Na štítu hlavní budovy je možné spatřit dobový erb Králováků, někdejších strážců hranic, tedy červeného lva se zlatou korunou. Dnes je na Antýglu známý autocampin­g.

Zájemci se mohou vydat po červené turistické značce a nechat se okouzlit romantikou hlubokého údolí šumavské říčky, která zde vytvořila divoké balvanité koryto. Na trase je možné spatřit viklany, obří hrnce a kamenné moře. Pohodlná vozová cesta vedoucí podél řeky původně sloužila ke svážení dřeva.

Zpočátku relativně klidný říční tok s mnoha menšími kameny se postupně mění v divoký hučící kaňon, kde si voda hledá cestu mezi množstvím obřích žulových balvanů ležících v říčním korytě, čímž vznikají nejen peřeje, ale i menší vodopády.

Protože potoky napájející Vydru vytékají z rozsáhlých rašelinišť, má voda v řece temně rezavou barvu. Při cestě z Antýglu se turisté zhruba po dvou kilometrec­h dostanou k rozcestí se žlutou turisticko­u značkou, a můstek přes Vydru. Na druhé straně řeky jsou patrné zbytky po teprve nedávno zbořené Hálkově chatě – jediné české turistické chatě v Povydří, vybudované před rokem 1938. Dodnes se naopak dochovala Turnerova chata, kde se poutníci mohou občerstvit a ubytovat. Jde o jedinou veřejně přístupnou stavbu svého druhu na území I. zóny Národního parku Šumava. Původní dřevěná stavba pocházela z druhé poloviny 19. století a jméno dostala podle cestářskéh­o mistra Thurnera, který pro usnadnění svozu těženého dřeva postavil silnici Povydřím od Čeňkovy pily směrem na Antýgl. Objekt v roce 1932 vyhořel, obnoven byl ve stejném stylu v letech v letech 1938–1939.

Jednou z nejzajímav­ějších technickýc­h památek České republiky je bezpochyby Vchynicko-tetovský kanál. Vodní dílo vzniklo v letech 1799–1800 a spojovalo Vydru s Křemelnou, aby se obešel nesplavný úsek první ze jmenovanýc­h řek. Celý systém se sedmi vodními nádržemi umožňoval po splavnění větších přítoků Vydry dopravu dřeva z vysokých šumavských poloh do Otavy a dále do vnitrozemí.

Dodnes se zachovalo několik mostků s kamennou klenbou. Celé dílo je chráněno jako technická památka. Podél kanálu vede šestikilom­etrová cesta. Na jejím začátku v Rechlích je umístěn unikátní 72 metrů dlouhý dřevěný hradlový most, který je replikou starého mostu.

Stezka Povydřím pak končí v Čeňkově Pile, kde se z Vydry na soutoku s říčkou Křemelnou stává Otava.

 ??  ??
 ?? Foto: Ladislav Vaindl ?? Romantické údolí řeky Vydry patří k nejoblíben­ějším turistický­m cílům na území Národního parku Šumava.
Foto: Ladislav Vaindl Romantické údolí řeky Vydry patří k nejoblíben­ějším turistický­m cílům na území Národního parku Šumava.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia