MF DNES

Zloděj okrádal spící lidi, dveře bytů otevíral špachtlí

- — Josef Gabzdyl

OSTRAVA Drzosti měl dost a zručnost také nepostráda­l. Přesto 55letý zloděj z Ostravska policistům neunikl. Vykrádal byty v noci, když jejich obyvatelé spali.

Za zhruba jeden rok zvládl muž šestnáct vykrádaček hlavně v Ostravě a Karviné, do některých bytů se vloupal i dvakrát.

„Uvnitř bral všechny cennosti, nejčastěji peníze. Ty pak použil pro svou potřebu. Věci, které se mu nehodily, vyhodil,“popsal ostravský kriminalis­ta Ondřej Jankůj.

Zloděj si zásadně vybíral byty, u kterých byly vchodové dveře sice uzavřené, nikoliv však uzamčené. A pracoval výhradně v noci.

Používal speciálně upravenou zednickou špachtli, pomocí které se do bytů dostal za několik sekund. Nejčastěji si vystačil s lupem, který našel hned v předsíni. „Ale několikrát se vydal dále do bytu a prošel i kolem spících lidí,“ popsal pachatelov­u drzost policista. Poškození si většinou všimli krádeží až ráno, případně ještě později, protože zloděj za sebou často zavřel. „Například když chtěli jít do práce a zjistili, že jim chybí kabelka,“přiblížil Jankůj.

V jednom případě se obyvatel bytu sice v noci probudil a všiml si pootevřený­ch dveří, ale zloděj už byl dávno pryč.

Vyšetřovat­elé podle způsobu nenásilnéh­o odemykání dveří vytipovali možného pachatele a jejich odhad byl správný.

„Je to zkušený recidivist­a, několikrát trestaný za obdobnou činnost,“poukázal Jankůj.

Muž se při výslechu přiznal, navíc u něj policisté při domovní prohlídce našli upravenou špachtli i další předměty. Celkem vzal věci asi za 120 tisíc korun a za několik trestných činů mu opětovně hrozí až pětileté vězení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia